16. tammikuuta 2019

Uuden vuoden kuulumiset

Hiio hoi, pitkästä aikaa. Tännehän on eksynyt pari uutta lukijaakin. Olen ihan otettu. Pahoittelen taas näin alkuun, kun en ole ehtinyt edes konettani avaamaan ties miten pitkään aikaan, sillä äidin oma aika tuntuu olevan kortilla ihan koko ajan. No mutta yritetään nyt ottaa vähän kiinni pienten kuulumisten merkeissä.

Meillä menee tällä hetkellä ihan tosi hyvin. Pientä ysikuisen kiukuttelua meinas vähän olla, mutta se meni viikossa-parissa ohi. Se meinasi siis huonosti nukuttuja öitä ja muutenkin vähän sellaista yleiskiukuttelua. Ei mitään kovin erikoista kuitenkaan.

Kahdeksankuukautisneuvolassa huomattiin pientä kasvun hidastumista, minkä takia meillä oli sitten tänään aika painokontrolliin lääkärikäynnin ohella. Kasvu on onneksi lähtenyt taas tasaantumaan, mutta sitä seuraillaan vielä. Tässä vielä jätkän strategiset mitat tällä hetkellä:
Ikä: 9 kk 16 pv
Paino: 8550g
Pituus: 71,5 cm
Kasvukäyrä menee hieman alle keskikäyrän, mutta suunta on onneksi taas ylöspäin. Lääkärikäynnillä oli myös kaikki tuttuun tapaan hyvässä kunnossa.

Jätkä on kehittynyt ihan hirmuista vauhtia ja tuntuu kuin meillä asuisi jo pieni taapero. Seisomaan noustiin jo kahdeksan kuukauden ikäisenä ja nyt mennään jo kovaa vauhtia tukea pitkin kävellen. Joululahjaksi saatu taaperokärry onkin ollut jo kovassa käytössä, kun jätkä huristelee sen kanssa pitkin kotimme pitkiä käytäviä. 

Joulu ja uusi vuosi meni myös tosi mukavasti pienestä köhästä huolimatta. Aattoa vietettiin mummin ja papan luona, joulupäivä vietettiin mummolassa ja ukkilassa ja Tapaninpäivä vietettiin isomummolassa. Paljon nähtiin taas sukulaisia ja lahjojakin saatiin isot kasat. Vielä ei lahjat kauheasti kiinnostanut, mutta lahjanauhat oli ihan jäbän lempparijuttu :D Uutta vuotta vietettiin tällä kertaa ihan vain kotona, koska olin itse sillon niin kauheassa räkätaudissa, etten jaksanut lähteä mihinkään muita tartuttamaan. Vaikkakin tuntu, että tuohon aikaan oli vähintään kaikki vähän jossain pienessä flunssassa. Poitsu ihasteli raketteja keittiön ikkunasta, mutta ei kuitenkaan jaksanut valvoa puoleen yöhön asti vain sammui normaaliin aikaan yöunille. Tuo meiän jätkä nukkuu kyllä niin super sikeesti, ettei edes keskiyön pahin pauke häntä herättänyt.

Hampaita tehdään taas kovaa vauhtia. Kolmas alahammas ilmestyi siinä noin seitsemän kuukauden iässä ja ylähampaita tehdään edelleen. Yhdessä vaiheessa yläikenet oli jo niin turvonneet ja kipeät, että olin jo satavarma niiden puhkeavan jo ennen vuoden vaihdetta, mutta ei vielä sittenkään. Toinen ylähammas jo kovasti kuultaa ikenen läpi, mutta millon lie puhkeaa, sitä ei moni tiedä. Kuolaa ainakin puskee taas niin hirveästi, että kaulaliinat on jatkuvasti ihan läpimärkinä ja tuttia tykätään repiä ikenillä ja kaikki muukin on pakko tunkea heti suuhun.

Uusia tavujakin tavaillaan kovasti. "Mämmä mämmä" ja "tutta tutta" on nyt viimeisimpiä hokemia. "Tutti" taitaakin olla meidän lapsen ensimmäinen sana, sillä heti kun tutin ottaa suusta pois, niin kädet hapuilevat heti tuttia takaisin ja suusta kuuluu sanat "tutta tutta".

Jätkälle on kehittynyt myös ihan mieletön huumorintaju :D Joka päivä saadaan mieheni kanssa naureskella lapsemme kujeiluille. Yksikin päivä mieheni leikki poitsun kanssa "piilosta" eli hän juoksi kulman taakse piiloon, jätkä konttasi perässä ja kun isi löytyi, niin jätkä lähti hirmuista vauhtia karkuun samaan aikaan naureskellen. Lelujakin tykätään nyt ojennella kaikille ja samalla harjoitellaan sanomaan "kiitos" ja "ole hyvä". Niistä se ei toki vielä mitään ymmärrä, mutta antaminen ja vastaan ottaminen on jo pojan mielestä hirmu hauskaa.

Edelleen tuntuu toimivan tokaisu "joka viikko opitaan jotain uutta", kun jäbä kehittyy niin hurjaa vauhtia. Kauankohan menee, että jäbä lähtee yhtäkkiä kävelemään. Iiik apua, jännittää ajatuskin.

Ou nou, nyt kuuluu pientä örinää hälyttimestä. On siis aika hakea lapsi parvekkeelta nukkumasta (btw, nukkuu muuten ihan törkeen hyvin ulkona, suosittelen kaikille). Palataan taas pikimiten ainakin reissupostauksen kera ja haluan ainakin kertoa vähän omia kokemuksiani meiän vaunuista.

Palaillaan!

P.S. Kauhee, kun tuntuu, etten osaa enää kirjottaa :D:D:D

20 kommenttia:

  1. Oon joka viikko käynyt katsomas olisko sulta tullu uutta tekstiä, ihana kuulla teistä ja että kaikki menee mallikkaasti :)
    Tuosta parvekkeella nukkumisesta oon ihan samaa mieltä! Meillä likka nukku 6kk-2v parvekkeella päikkärit ja nukkui aina niiin pitkät ja hyvät päikkärit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla :)

      Se on kyl ihan uskomatonta miten hyvin nuo lapset nukkuukaan vaunuissa ulkona. Vaikka meilläkin on jonkin verran hälinää, kun asutaan tarhan ja koulun vieressä, mutta laps nukkuu silti kuin tukki :D

      Poista
  2. Ihana kuulla, että jäbä kehittyy ja on ihana lukea teidän kuulumisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla, että joku vielä seurailee. Pitää koittaa tsempata ja kirjotella taas enemmän :)

      Poista
  3. Jee, kiva kuulla teistä! :)
    Iloa eloon!

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla kuulumisia! Itse en ehdi koskaan kirjoittaa ja olen vähän ajatellutkin, että kirjoittelisin synnytystarinamme ja tuon parin vuoden takaisen keskenmenon loppuun, minkä jälkeen pitää pohtia, onko blogille enää tarvetta lainkaan.

    Meilläkin nukutaan kaikki päiväunet ulkona, enkä tiedä, mitä tapahtuu kun eteläpartsilla koittaa kevät ja kesä. Tai kun vaunukoppa käy liian pieneksi. ':D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos totta puhutaan, niin olen itsekkin monesti miettinyt blogin kirjoittamisen lopettamista, koska aika on yksinkertaisesti niin kortilla, mutta toisaalta tykkään myös itse lukea vanhoja postauksiani, jolloin tekee mieli taas päivittää kuulumisia :D

      Mä en tiedä mahtuuko meiän jätkä enää edes vaunukoppaan, kun meillä on ollut ratasosa käytössä jo puolivuotiaasta asti :) siinä saa onneksi selkänojan makuuasentoon, niin on kelvannut ainakin meiän jäbälle :D Meillä on sama ongelma tuon auringon kanssa ja sen takia en kesällä juuri vienytkään parvekkeelle nukkumaan ollenkaan :/ Pitää koittaa keksiä sille kyllä joku vaihtoehto.

      Poista
    2. Meilläkin on menty rattaissa puolivuotiaasta, mutta koppaa olen pitänyt sellaisenaan partsilla. En jaksa koko roskaa roudata edestakaisin, niin tämä on toistaiseksi hoitunut näin. Meillä on onneksi todella iso koppa ja pieni vauva. (Hassu kutsua ympäriinsä juoksentelevaa, touhottavaa ja pitkälti itse ruokailevaa lasta vauvaksi, vaikka tissillä hän aina aika puhdasveriseksi vauvaksi muuttukin!)

      Poista
  5. Oon samaa mieltä, kuin edelliset: kiva lukea kuulumisia! Täällä kans tavutellaa juurikin tuota "mämämmä, mammamaa, tätätätä ja päää". Meilläkään ei kävellä ku tukea vasten, tosin se tuki on sohva tms. Koska neiti ei osaa mennä taaperokärryllä nätisti vaan sillä pitäis juosta ja taidot ei juoksemiseen ihan riitä, Heh :D meillä on kasvanut kokoajan - 2 käyrällä, mini tyttö, painaa tällä hetkelläkin varmaan 7,5kg :D pituutta sit on painoakin enemmän! Jouduttiin kääntymään 8 neuvolan jälkeen sairaalassa, sillä neuvolalääkärin mielestä punaheijasteet silmissä oli poikkeavat. Kotona sit itkin ja mietin jo syövästä lähtien kaikkea. Saatiin onneks pian aika sairaalaan silmäyksikköön, jossa todettiin silmien olevat täysin normaalit, väärä hälytys.. Onneksi! Meillä tyttö ei suostu nukkumaan kuin ulkona, se on toisaalta jees, mut toisaalta ei. Muutenkin hän on huono nukkumaan ja kokonaisen yön olen saanut viettää varmaan viimeks Rv20. No kaikki aikanaan. Ens kuussa meillä olis 1v bileet..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua kirjotin pitkät pätkät ja blogger ei julkaissutkaan vastaustani :( Koitetaan uudestaan.

      Ihana kuulla myös teidän kuulumisia :) Kauhia, kun huolestuttavat noin, mutta onneksi kuitenkin oli vain väärä hälytys.
      Meillä on sellaiset Plaston taaperokärryt, mistä saa takarenkaita jarrutettua kiristämällä ruuvia. Välillä meiänkin jäbä meinaa mennä vähän liian lujaa, mutta onneksi on jo oppinut myös vähän himmaamaan vauhtia :D
      Meillä yöt nukutaan vaihtelevasti. Välillä nukutaan pitkät pätkät ja välillä heräillään tunnin välein. Muuten hän on kyllä periaatteessa tosi hyvä uninen, sillä nukkuu lähes missä tahansa. Kerrankin hän nukahti kesken vauvakinon leffateatterin penkkiin :D
      Voi vitsi vuosi on mennyt nopeasti. Onko teillä jo jotkut juhlat suunnitteilla? :) Mä oon miettinyt, että pitääköhän meiän pitää kahdet juhlat sukulaisille ja kavereille erikseen, kun kavereilla on niin paljon lapsia :D

      Poista
    2. Pidetään pipsa-possu synttärit, mut kutsutaan nyt vaan lähimmät + kummit :) ja toi pipsa-possu nyt lähinnä meillä näkyy vaan kakussa ja lautasliinoissa :D ja täytys kokeilla tollasta plaston jos saa kerta kiristettyä! Meil on vaa se brion puinen.

      Poista
    3. Ja lisään et vaimo kattokin et saa tossa puisessakin ton työntövastuksen isommalle, no hitto kas ku ei olla aikaisemmin älytty!

      Poista
    4. No hyvä, että löytyi vastuksen kiristysruuvi :)
      Meille tulee varmaan dino-synttärit xD poitsu sai joululahjaks jättikokoisen dinopehmon ja on tykänny kiipeillä sen päällä :D saa nähä mitä keksitään.

      Poista
  6. Kiva kuulla, mitä teidän perheelle kuuluu! Toivotan hyviä vointeja kaikille ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kuin myös sinne, ihanaa odotusaikaa! :)

      Poista
  7. Moikka pitkästä aikaa 😍 kiva kuulla teistä ja kohta teilläkin vauvavuosi menny et hujahtanut 😯 joo se kehitys on ihan hurjaa, mitä näiden kanssa kokee ❤ meidän 1v 8kk neiti sanoo jo 3 sanasia lauseita ja osaa hirveesti yhdistää sanoja ja asioita. Meillä siis puheenkehitys ollu tosi nopeeta. Kiva, kun teilläkin jo ekoja sanoja tullut 😍👍
    Meillä kova "EI" vaihe päällä, pientä uhmaa ja omaa tahtoo löytyy. Vaikka ikä on aika haastava, mut nukkuupa onnensi hyvin yöt ja kommunikointi on helpompaa, kun osaa puhua ja ymmärtää sanoja.

    Meillä alkoi pikkukakkosen yritys, saas nähdä milloin tärppää ja vähän jänskää, mitä on sit kahden lapsen kans arki, jos toisen lapsen saa 😁 oon vaan huomannu, et tää meidän taapero tykkää hirveesti toisten lasten seurasta ja kaipaa leikkikaveria usein. Mä siis oon vielä pääosin kotona ja teen välillä keikkavuoroja.

    Hyvää kevättä teille 💙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla teidänkin kuulumisia Dansku :) Vauvavuosi tosiaan lähenee jo loppuaan. Sielläkin jo niin iso tyttö :) Ihanaa, kun voi jo vähän kommunikoida pikkuisen kanssa sanoilla.
      Voi miten ihanaa ja jännittävää aikaa tuo pikkusisaren yritys onkaan ♥ Meillä ei vielä yritetä, mutta kovasti jo haaveilen pikkukakkosesta :) Meillä on jo ns. työnimi valmiina :D Toivottavasti teillä tärppää pian ja kaikki menee hyvin. Ihanaa kevättä sinnekkin!♥

      Poista
  8. Voi ihana kuulla, että teillä vihdoin plussattu ja vauva kohta jo vuoden! Siitä on himpun aikaa, kun viimeksi selasin bloggeriin talletettuja juttuja.. Hups.

    Meilläkin syntyi vuoden yrityksen jälkeen 11pv tätä kuuta pienen pieni tyttönen. Yritän itsekkin tässä aktivoitua blogin suhteen taasen.

    Kaikkea hyvää teille!

    apilankukkanen.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Himpun verran joo :D Aika lentää ihan siivillä.
      Oikein paljon onnea pikku neidistä! ♥ Ihanaa vauvakuplailua sinne!

      Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)