10. tammikuuta 2018

Ensimmäinen perhevalmennus

Eilen oli taas pitkästä aikaa ihan kamala päivä. Heti jo aamulla herätessä totesin, että nyt ei oo hyvä päivä tulossa. Jostain syystä joka paikkaa vähän kolotti ja olo oli muutenkin tosi epämukava, vaikka olin kerrankin mennyt ihan ajoissa nukkumaankin.
Töissä oli hirveä stressi, kun mun piti opettaa tulevalle tuuraajalleni vähän taas jotain uusia asioita, mutta pää löi ihan tyhjää. Sitten sain yhtäkkiä varmaan jonkun migreeniä enteilevän kohtauksen, kun aloin nähdä outoa väreilyä/aaltoilua oikealla näkökentässä. En meinannut nähdä tietokoneen näytöltä kunnolla tekstiä ja olo oli hutera. Kollega vaan toitotti vieressä koko ajan "tee sitä, tee tätä" ja vastasin vain kaikkeen "joo" tajuamatta yhtään mitään mitä hän sanoi. Söin pari keksiä ja join teetä ja hetken päästä olo onneksi helpotti. Liekkö ollut alhainen verensokeri tjms. Perjantainen sokerirasitus jännittää nyt taas entistä enemmän.
Sain jotenkin työt tehtyä, vaikka työpäivä venyikin ylitöiksi. Hain kotimatkalla postista tilaamiani lähetyksiä ja raahasin jättimäistä pahvilaatikkoa uupuneena ja kaikkensa antaneena kotiin. Kotona totean, että meidän koiralla on nyt vuorostaan vatsatauti ja ryhdyn siivoamaan vahinkoa lattialta, ennen kuin raahaudun vielä viemään koiran ulos lenkille. Mieskin oli jäänyt ylitöihin ja saapui vasta puoli kasin aikaan kotiin. Ihan paska päivä. Onneksi lohdutukseksi avasin tilaamani paketit ja sieltä paljastui kaikkea ihanaa vauvahömppää :D
Nyt on pikkujäbälle sukkia :D
Mutta niin, taas otsikkoon viitaten. Eli oltiin tänään meiän elämämme ensimmäisessä perhevalmennuksessa, joka järjestettiin ihan meidän oman neuvolan tiloissa. Jeiii, taas yksi uusi kokemus lisää :D Tosiaan tuo perhevalmennus on kuulemma tehty nyt ihan uusiksi ja pitäisi olla jossain määrin parempi kuin edellinen. En yhtään tiedä minkälainen se ennen on ollut, mutta olen kuullut paljon huonoja kokemuksia siitä. Meidän perhevalmennus koostui (esittelyjen jälkeen) aluksi noin tunnin kestäneestä "luennosta" synnytykseen ja kivunlievitykseen liittyen, yhdestä ryhmätehtävästä, sekä lopuksi vielä parisuhteeseen liittyvästä valmennuksesta. Me ei tuohon loppuosioon jääty ollenkaan, koska se kuulosti meidän mielestä vähän turhalta näin yli kymmenen vuoden parisuhteen jälkeen. Jos joku on sen osion käynyt, niin saa toki kertoa kokemuksia :D

Itse tykkäsin ainakin tuosta ns. luento osuudesta (eli powerpoint esitelmästä), missä kerrottiin lähinnä just niitä asioita, mitä olen miettinytkin, eli missä vaiheessa sinne synnytykseen olisi hyvä lähteä ja miten se synnytys sitten loppujen lopuksi etenee ja mitä tapahtuu sen jälkeen, kun vauva on saatettu maailmaan. Tietty paljon asioita olen kuullut ja lukenut jo etukäteenkin, mutta jotenkin noiden hoitajien kertomana ne asiat jotenkin vielä konkretisoituivat entisestään. Ainakin nyt kun ollaan molemmat miehen kanssa käyty tuolla perhevalmennuksessa, niin saatiin ihan hyviä keskustelun aiheita tulevasta synnytyksestä. Ehkä se tuleva synnytys konkretisoitui nyt vähän enemmän hänellekkin.

No sitten siellä oli se ryhmätehtävä. Tuossa valmennusyhmässä oli yllättävän monta paria ja pari odottavaa äitiä ilman puolisoitakin löytyi. Ikäskaala oli aika laaja tai näin ainakin veikkaisin. Ei ollut pelkkiä parikymppisiä, vaan ehkä enemmän näitä kolmenkympin tietämillä olevia ja ehkä vähän vanhempiakin ensiodottajia. Ryhmätehtävässä meidän jaettiin kahteen ryhmään, eli miehiin ja naisiin ja tehtävänä oli kirjoittaa ylös vähän asioita, joita toivotaan synnytyksessä olevalta tukihenkilöltä. Oli hauska huomata, miten kaikki oli vähän ulapalla koko asiasta, koska eihän me nyt ensisynnyttäjinä tiedetä yhtään mitä siellä sitten oikeasti tapahtuu :D Toivottiin kuitenkin paljon tukea ja lohtua ja paljon ymmärrystä vaihteleviin mielialoihin, haha.

Oli ihan hauska käydä tuolla perhevalmennuksessa ja nähdä myös muita samassa tilanteessa olevia. Söpöt pallomasut kaikilla :D Uskon, että me osallistutaan vielä siihen toiseenkin valmennukseen, jos se vaan sopii mieheni työtilanteeseen. Siellä oliskin sitten aiheena synnytyksen jälkeinen elämä eli tuleva vauva-arki ja ilmeisesti joku kyseisessä tilanteessa elävä tulee vähän jopa kertomaan myös omia kokemuksiaan. Jännää.

Minkälaisia kokemuksia teillä on ollut perhevalmennuksesta?

Tällaista taas tällä kertaa. Perjantaita odotellessa. Pitäkää peukkuja, ettei sokerit pauku ihan totaalisesti yli.

10 kommenttia:

 1. Meillä on sama edessä viikon päästä, enkä tiennyt ennen tämän lukemista yhtään, mitä odottaa. Kuulostaa aika samalta, mitä käytiin läpi mammajoogassa, jossa olin joulukuun. Siihen kuului siis kaksi luentoa synnytkaeen liittyen - toinen avautumis- ja toinen ponnistusvaiheesta. Tuo luento oli aivan superhyvä myös puoliskon mielestä. Voi siis olla, että ensi viikkoinenne on meille vähän turha, mutta kaipa me sinne silti menemme.
  Tsemppiä sokerirasitukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi joo olla, että siellä tulee aika paljon toistoa, jos olette jo tuon synnytysaiheen käyneet läpi. Siellä oli nimenomaan juttua noista eri vaiheista ja erilaisista kivun sieto/helpotus- ja rauhoittelutavoista. Kiitos tsempeistä, sitä tarvitaan :D

   Poista
 2. Odotan kans jo viikonlopun synnytysvalmennusta, toisaalta pelkään sen olevan hyvinhyvin pintaraapaisua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla, mut kannattaa kysellä paljon jos jokin askarruttaa :)

   Poista
 3. Mulla on kaksi lasta, muttei ole koskaan ollut neuvolassa (pk-seudulla) puhetta mistään perhevalmennuksesta!? Lähinnä esikoisen odotuksen kohdalla, olisi tietty synnytysasiat kiinnostaneet, muuten ei ehkä niinkään. Tosin siihen aikaan oli vielä live-tutustuminen synnytyssairaalaan, mutta se oli enemmän vain tilojen esittelyä yms. No mutta sujuihan se synnytys ilman valmennustakin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa erikoista. Nykyäänhän ei ole ollenkaan tuota tutustumiskäyntiä, mutta kyllä kai noita perhevalmennuksia on ollut jo vuosikausia. En kyllä ole varma :D Kunhan arvailen. Tuntuu, että noissa neuvoloissa nyt muutenkin eroaa aika moni toimintatapa toisistaan -_- Ihan vaan mitä nyt olen lukenut tai kuullut.

   Poista
  2. Toimintatapa tosiaan vaihtelee :D
   Pitääkö teillä ite pissa ja rr katsoa?
   Meillä hoitaja tekee sen. Pissin vaan purkkiin ja lykkään se sallatteesta luukusta sisään ja hoitaja stiksaa sen sitten. Joissain paikoissa tämä tehdään ite :D tai on mahdollista ite käydä koska vaan tikuttelemassa jos epäilee vti:tä. Verenpaineen katsoo hoitaja käynnin yhteydessä. Ja joissain paikoissa tämäkin tehdään ite.

   Poista
  3. Joo, meillä pitää tehdä kaikki itse ennen neuvolakäyntiä :D

   Poista
 4. Laita massukuvaa taas! :) Kiva, että pääsitte perhevalmennukseen. Me kävimme synnytysvalmennuksessa, en muista kävimmekö muissa. Joissain luennoilla ja koin ne kyllä hyviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää taas ottaa kuvaa jossain vaiheessa, kun alkaa olla jo niin iso masu :D

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)