6. syyskuuta 2018

5-kuinen iso poika jo!

Nyt tulee varmaan sata kirjoitusvirhettä, kun koitan nopsasti kirjoitella kuulumisia puhelimella.

Kuukaudessa on ehtinyt tapahtua taas ihan hirveästi. Neljän kuukauden hulinat loppuivat onneksi lyhyeen ja ollaan kaikki taas vähän iloisempia :D Viimeksi poitsu oli juuri oppinut kääntymään ja nyt hän ottaa jo konttausasentoa ihan tuosta noin vain. Välillä meinaa mennä jopa suorille jaloille, mutta tulee siitä vielä onneksi nopsasti takas kontilleen. Vielä ei siis kauheasti liiku eteenpäin, mutta ei siihen varmasti enää kauaa mene. Peruuttelua ja navan ympäri pyörimistä sen sijaan harrastetaan kovasti, eikä enää uskalla jättää hetkeksikään valvomatta pikkuista, kun hän pyörähtää salaman nopeasti vaikka pöydän alle piiloon :D

Viime viikkojen aikana jäbälle on puhjennut myös jo kaksi hammasta. Ensimmäinen tuli 4kk 3vkon iässä ja seuraava tuli 5kk 3pvn iässä. Ekasta hampaasta ei tullut oireita juuri ollenkaan. Perus purulelun jyystämistä ja kuolaamista vain, mutta toinen hammas aiheutti jo enemmän itkua ja kipuilua. Jouduttiin parina iltana antamaan jo panadolia, kun poitsu ei meinannut suostua kunnolla syömään ja vaan itketti kaikki asiat. Kipulääkkeen saatuaan söi taas kuin hevonen ja unikin tuli heti ruuan päätteeksi. Hampaan puhjettua ei sitten ollutkaan enää mitään vaivoja ja lapsi oli taas iloinen oma itsensä.

Varpaatkin ollaan jo löydetty. Jätkä tykkää nykyään tylsyyksissään repiä sukkiaan pois jaloista :D Myös nostettaessa meinaa kaikki pyyhkeet ja irtotavara tarttua mukaan jalkojen välissä.

Vähän vajaan 5kk iässä, jätkä siirtyi omaan huoneeseensa pinnasänkyynsä nukkumaan, kun vaavisängyn vuokra-aika päättyi. Ensimmäiset kaksi viikkoa nukuin pojan vierellä vierassängyssä, mutta viime yönä kokeiltiin ensimmäistä kertaa nukkua molemmat omissa sängyissämme eri huoneissa. Jäbä nukkui todella hyvin. Kerran sain viedä tutin suuhun ja viiden aikaan aamuyöllä syötin, kunnes jatkettiin taas unia. Aamulla herättiin vasta kasin jälkeen. Itse olin tietysti hälytystilassa ja heräilin pitkin yötä jokaiseen pikku rasahdukseen, mutta enköhän minäkin pian totu.

Tänään oltiin 5kk neuvolakäynnillä ja jäbä sai taas rokotteita. Ensin annettiin rotarokotteen viimein annos, joka meni ihan kohtuu hyvin alas. Sitten annettiin ensimmäinen piikki, pojan ollessa isin sylissä, josta ei ihme kyllä tullut ollenkaan itkua. Tokasta piikistä tuli pieni itku, mutta se loppui heti, kun nostin pojan syliini. Poitsu oli tosi reipas koko käynnin ajan ja vain jokelteli ja hymyili iloisesti terkallekkin. Saatiin käynniltä myös uusi hammasharja kotiin mukaan. Pitääkin opetella taas uusi asia lisää päivärutiineihin.

Paino ja pituus on nyt vähän hidastunut, kun liikkuminen on niin kovasti lisääntynyt(epäilen myös eri terkan mittaustavan vaikuttavan vähän, kun viimeksi tuli niin paljon kasvua) :
Paino 7420g (7215g)
Pituus 66,5cm (65,5cm)

Poitsu on alkanut nyt huomaamaan enemmän meidän koiraa. Hän aina hymyilee koirun nähdessään ja ojentaa käsiään päästäkseen hypistelemään sen turkkia. Toistaiseksi otteet ovat olleet aika kovia ja koiramme välillä inahtaa merkiksi, että 'nyt rutistit kyllä liian kovasti' ja poitsu hellittää otettaan. On hyvä, että molemmat oppivat kunnioittamaan toisiaan, mutta uskon, että heistä tulee vielä parhaat kamut :)

Itse olen alkanut hieman jumppailemaan paremman kunnon toivossa. Niska- ja hartiakivut ovat hellittäneet huomattavasti, kun olen saanut taas vähän lihaskuntoa takaisin. Sängyltäkin on helpompi hipsiä ylös pojan nukahtaessa imetystuokion jälkeen. Yleisjaksaminenkin on kohonnut huomattavasti, kun olen aloittanut jumppaamisen. Elämä on paljon helpompaa, kun jaksaa paremmin!

Seuraavaksi meillä on vuorossa kiinteiden syömisen opettelu. Poitsu on jo maistellut kovasti kaikenlaista, mutta ei vielä osaa niellä mitään kiinteää. Ollaan syöty soseita ja on sormiruokailtu, mutta kaikki tulee vielä kielellä kolattua ulos tai pahimmassa tapauksessa, aiheuttaa kakomisrefleksin. Noh ehkä harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. Nythän hän saisi syödä jo vähän puuroa ja lihaakin. Katsotaan miten niiden kanssa käy, mutta onneksi ei sentään ole vielä kiire oppia. Vielä ehtii.

Mutta nyt täytyy taas mennä, kun poitsukin heräsi päikkäreiltä!

14 kommenttia:

  1. Mä oon tehny sormiruokailusta itselleni nyt kauhean mörön ;( se riitti ku tyttö kako ja katto mua hätääntyneenä ja oksensi apinaevään palasen pöydälle.. en uskalla vielä kokeilla uudestaan. Maissinaksujen syönti onnistuu. Kiva lukea kuulumisia! Me lähdetään nyt 21.9-22.9 yönä sinne kanariansaarille, jännittää! Eiks teillä kans ollu nyt (joulukuussa?) reissu edessä? :) Hyvää syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meneekö teillä soseet alas? Neuvolassa sanoi, että jos ei vielä oikein suun motoriikka toimi, niin kannattaa aluksi syöttää vaan "sileitä" ruokia. Eiks ne naksut mee just ihan semmoseks mössöksi suussa :D ei kannata turhaan stressata sitä ruokailua. Kyllä se sieltä vielä tulee yllättäen, niinku näköjään kaikki muutkin skillsit :)
      Joo meillä on joulukuussa se reissu. Odotan jo innolla! Onhan se tosi jänskää, mut kaikki menee varmasti hyvin :) nauttikaa ja tehkää ihania muistoja! Tuuthan sit kertomaan miten meni matka ;)

      Poista
  2. Koskas se teiän jäbän syntymäpäivä olikaan?
    Mulla on täällä 16.3 syntynyt neiti ja aika samoissa mitoissa mennään! 5kk oli 7800g ja 67,4cm 😊 myös painoon tuli meillä nyt notkahdus, ennen kasvoi 800g kuussa, mutta nyt 4-5kk välissä vain 300g, mut se on aika yleistä et tässä vaiheessa jossain syystä tulee painoa vähemmän😊 meiän neiti ei oo kylläkään noin aktiivinen liikkuja vielä, kääntyy kyllä selältä massulleen ja kurkottelee paljon sivuille ja kääntyy navan ympäri ehkä 180 astetta 😅
    Ja aika sama homma syömisenkin kanssa. Sormiruokaillaan 1-2 kertaa päivässä ja harjoitellaan iltapuuron maistelua. Mutta tääkin kolaa vielä suurimman osan ulos. Ja mua ei kakominen kyllä tukehtumisen takia pelota, se on niin epätodennäköistä.. mut inhottaa kun välillä tulee tosiaan ihan oksennus sen kakomisen takia ☹ noh pikkuhiljaa ja onneks äitinmaito maistuu!

    Hyvää syksyä teille ja pikkumiehelle😍🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiän poitsu syntyi 31.3 :) laskettu aika oli muistaakseni 18.3,mutta meni sen pari viikkoa yli ajalle :D
      Me ei olla vielä ehditty puuroa maistella, mutta se olis seuraavana vuorossa. Saa nähdä miten se maistuu. Ehkä se kakominen loppuu sitten kun suun motoriikka vähän kehittyy tai vauva alkaa tottumaan kiinteisiin paremmin :) toivottavasti ':D onneks tosiaan on äidinmaito.
      Kiitos, kuin myös sinne!

      Poista
  3. Juu soseet menee hienosti alas :) joo tuun kyllä!

    VastaaPoista
  4. Oletko miettinyt, että vauva ei välttämättä ole vielä valmis kiinteisiin, jos kolaa kaiken ulos? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ja sen takia ollaankin vielä satunnaisesti maisteltu. Mutta siis hän istuu syöttötuolissa meidän seurana ja matkii suullaan, kun syömme, joten valmiuksia on. Kokeiltiin sileämpää sosetta ja se menee jo alaskin :D Harjoitus tekee mestarin!

      Poista
  5. Voi että kun aika menee nopsaa! :) kohta teillä vietetään jo puolivuotis synttäreitä <3
    Meidän nelikuinen oli jo 8570g ja 67,5cm pitkä et jännittävää nähä paljon tuo perheen "isäntä" painaa 5kk neuvolassa :'D mä oon ny kaks kertaa kokeillu maistattaa sosetta mutta kakoo vielä sen verra paljon ja kolaa suusta pois, etten kovin säännölisesti oo vielä kokeillut :) katotaa vähän myöhemmin paremmin kun valmiuksia alkaa tulemaan hommaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo ihana iso pikkumies :D mun anoppi aina sanoo, että lapset kasvaa kesällä, niin teilläkin on siellä maisteltu hyvä annos auringonvoimaa ;) no ei vaan hienosti kasvaa pikkuinen. Meillä ahkera yritys tuotti tulosta ja nyt ollaan saatu syötettyä jo muutama "jääkuutio" sosetta kerralla. Pikku hiljaa hyvä tulee :) onneksi nelikuisellakin on vielä paljon aikaa oppia.

      Poista
  6. Helou!
    Aattelin tulla nyt kirjottelemaan lyhyesti meidän etelänmatkasta! Reissu meni vauvan kanssa paremmin kuin hyvin, sintti ei edes huomannut lentokoneessa nousuja tai laskuja. :) kaikki ruuat me roudattiin Suomesta mukanamme :) Samoin vaipat. Ostettiin matkalle puuroksi niitä onnin tetroja (ei niitä yleensä kotona syödä) ja tytölle ne ei kyllä maistuneetkaan yhtään reissussa, korkeintaan pari lusikallista söi. Onks teillä matkarattaat? Meillä on baby jogger city tourit ja ne sai kyllä 10pistettä ja papukaijan merkin ja menivät käsimatkatavarana lentokoneessa :) mut kysy jos on kysyttävää niin kerron lisää :) terkuin. Nipsu/perheunelmia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että lennot ja matka meni hyvin :) mäkin oon jo vähän miettiny, että pitääkö meiän ottaa kaikki vaipat ja ruuat mukaan. Saa nähdä miten ruokailu sujuu sitten parin kuukauden päästä :)
      Vielä ei olla matkarattaita ostettu, mutta tarkoitus olisi, joten kiitti vinkistä! Pitää käydä testailemassa noita baby joggereita.
      Nukuitteko muuten perhepedissä vai oliko teidän huoneessa joku matkasänky-tyyppinen ratkaisu?

      Poista
    2. Nukuttiin perhepedissä :) nois matkarattaissa on joidenkin mielestä se huono puoli et ne menee vaan kasvot menosuuntaan, mut meitä se ei oo koskaan häirinny ku kuomussa on luukku mistä tarvittaessa näkee ja meille tyttö tykkää jo kattella muutakin ku meidän naamoja :D

      Poista
  7. Nopeasti se aika menee. Silloin viimeksi kun luin sinun blogia poika oli pieni. Ihanasti olit kirjoittanut että tykkää repiä sukat pois, kun varpaat on löytynyt.😅 Ihana on lukea sinun blogia & on kiva saada lukea jäbän kasvua.😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ♥ pitäisikin taas päivitellä vähän puolivuotiskuulumisia :)

      Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)