18. lokakuuta 2019

vasu + 1,5v. neuvola

Eilen oli taas toiminnan täyteinen päivä, kun heti aamusta suuntasimme koko perhe päiväkotiin ja pääsimme kokemaan pikkujäbän ensimmäisen vasukeskustelun. Kaikki on kuulemma mennyt ihan tosi tosi hyvin, mitä vähän oletinkin. Pikkumies on sulautunut niin hyvin tuohon päiväkotiryhmään, että on jo kuin vanha tekijä. Niinkuin olen täälläkin jo kertonut, niin hän syö ja nukkuu tosi hyvin ja on kuulemma myös motorisesti todella kehittynyt. Siellä sitä vaan kiipeillään puolapuissa ja osataan vielä tulla tosi hienosti alaskin. Leikitkin ovat olleet monipuolisia, eikä esim. jumiteta pelkästään autoleikkien parissa tmv., vaan jäbä lähtee helposti kokeilemaan aina uutta, mitä hänelle vain tarjotaan. Ennakkoluuloton pikkumies!
Tavoitteeksi otettiin ihan perus pottailun opettelua ja puheen kehityksen tukemista. Sanoja onkin tullut jo tosi paljon uusia ja pottaankin on osunut jo useampikin pissa ja kakka. Mä veikkaan, että tuo pottailu tulee olemaan ehkä vaikeampi paikka itelle oppia, kuin poitsulle, kun ei välttämättä aina muista viedä häntä tarpeeksi usein potalle. Noh kyl se tästä.

Iltapäivällä meillä oli sitten pitkästä aikaa vuorossa neuvola. Edellisestä kerrasta tuntui olevan jo ikuisuus ja siitä onkin jo kehitytty jo tosi paljon. Jäbä leikki innoisaan neuvolan leluilla ja höpötteli samalla kovasti kaikkea omalla kielellään. Välillä sieltä aina tupsahti joku ihan oikea sanakin, mutta pääasiassa mentiin vielä salaus päällä.

Meidän neuvolatäti on sellanen vähän vähemmän puhelias tyyppi, joten tälläkään kertaa ei juuri paljoa juteltu. Sen kummempia ihmettelemättä, otettiin jäbän pituus ja paino. Jäbä oli ihan ihmeissään, että mitä täällä oikein tapahtuu ja siitä tulikin jo itku ja sitten huudettiin "äitii äitii", eikä oltu vielä edes rokotuksiin asti päästy, haha. Kasvua on tullut tosi hienosti. Puolessa vuodessa pituutta on kertynyt jopa 7 cm ja painokin oli jo yli 11 kiloa. Pituutta jäbällä on nyt siis 83 cm. Käyrät menivät hieman nousujohteisesti, mutta lähes täysin käyrän mukaisesti. Pitää varmaan alkaa mittailemaan kotonakin noita mittoja, kun noita neuvolakäyntejä on niin harvoin. Toki näkyyhän se kasvu arjessa koko ajan. Esim. pikkujäbä ylettyy jo huolestuttavan hyvin jääkaapin ovenkahvaan. Ei siinä muuten mitään, mutta hän ei välttämättä muista laittaa sitä ovea aina kunnolla kiinni. Jaiks.

Rokotuksiakin tuli taas otettua ja se ei tietenkään ollut jäbän mielestä yhtään kivaa. Illalla, kun olin jäbän kanssa iltapesuilla ja kertasimme päivän tapahtumia, niin jäbä huusi samaan aikaan "tattu tattu", kun oli rokotuksista puhetta. Tais ne tosiaan vähän sattua ja jatkossa jäbä salee haluais kiertää neuvolan aina kaukaa :D Mitään kovin suuria oireita ei onneksi rokotuksista aiheutunut. Ehkä pientä lämpöä oli illalla, mutta en edes mitannut, koska poitsu oli muuten niin pirteä.

Kävin muuten itsekkin pari päivää sitten "piikillä", kun kävin ottamassa verikokeen. Kävin ottamassa selvää asiasta, joka on vaivannut mua jo pitkään, nimittäin varastorauta aka ferritiini. Tiedän, että kaikki lääkärit pitävätä koko ferritiiniä täysin trendihömpötyksenä, mutta mun oli ihan pakko saada selvyys kaikille näille erilaisille oireille, joita mä oon ehkä vähän väheksinyt ja koittanut vaan elää niiden kanssa. Palelua, väsymystä, ihon kuivutta, päänsärkyä aina menkkojen jälkeen, vuotohäiriöitä, muistivaikeuksia, uupumusta, you name it. Kaikkea mahdollista oiretta, mutta ilman minkäänlaista lääkäriin patistavaa "sairautta". Tänään sain tuloksen tuosta ferritiinistä ja arvoni oli 14.3 μg.
Viitearvo naisilla on 10-150, mutta nykyaikaisten tutkimusten mukaan ferritiini arvon tulisi olla vähintään 30 ja raskautta yrittävällä ilmeisesti sitäkin korkeampi. Tää on oikeasti todella merkittävä asia mulle, koska mulla on takana kolme keskenmenoa vuoden sisään ja siihen perään vielä raskaus ja synnytys ja imetys, ni ei ihme, jos olo on vähintäänkin aneeminen.

Nyt mun pitäisi sit löytää joku hyvä lääkäri, joka ei pidä ferritiiniä pelkkänä humpuukina, vaan ottaa mun asiani tosissaan, koska mä todella toivon, että tämä auttaisi myös meidän raskautumisessa. Mutta ehkä palaamme tähän myöhemmin.

Nyt ei muuta kuin ihanaa viikonloppua kaikille! Thank God it's Friday!

8 kommenttia:

 1. Meillä täällä päin on vasu vasta sitten kun lapsi on ollut 6kk hoidossa, mutta ensimmäiseen vanhempainiltaan päästiin jo osallistumaan :D
  Hyvää viikonloppua myös sinne.. Autocorrent meinas laittaa että viinin loppu, hahaha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha pitää varmaan alkaa lopettelemaan taas viininjuontia raskaus mielessä :D nojuu, kunhan nyt sinne asti päästään.
   Mä vähän kans mietin, että onko ne ehtiny vielä tarpeeks ns. analysoida meidän lasta siihen vasuun, mut kuulemma meiän poitsu on niin selvä tapaus, et ei tarvii pidempiä "lämmittelyjä":D Otettiin kyl se kaikista viimeisin aika, mitä oli tarjolla, kun ajateltiin, ettei ne oo vielä päässy tarpeeks tutustuu jäbään. Vanhempain illassa ehdittiin kans käydä ennen, ku jäbä oli ees alottanu vielä. Oltiin just ehditty muutamana päivänä käydä tutustumassa, kun sattui vanhempainilta olemaan :D

   Poista
 2. Ihan mahtava kuulla, että päiväkodin aloitus on sujunut noin mahtavasti! ^^ Meillä on vasu just tulossa.

  Mullahan on ongelmia rautavarastojen kanssa. Katsottiin ne taas, kun palattiin hoitoihin kesän alussa ja olivat samaa tasoa, kuin viime kerralla aloittaessa. Nyt syön siis taas rautaa (Fe2+). Toinen vaihtari on pistää rautaa suoraan suoneen, mutta se taitaa olla todella kallis toimenpide.

  Viimeksi söin rautaa puoltoista vuotta. Toisin sanoen aika kehnosti keho noista lisäravinteista saa irti verrattuna ravinnon mukana saatuihin hivenaineisiin. Ja taitaa aika pitkälti olla myös geneettistä, millä tasolla kunkin rautavarastot normaalilla ruokavaliolla pysyy (?). Mutta siis kiltisti popsin nyt rautaa ja mun ainakin mun vatsalle sopii hyvin obsidan (monet rautavalmisteet siis aiheuttaa monille inhottavia ja koviakin vatsaoireita). Pitää vaan olla tosi tarkkana, että ottaa aika lailla tyhjään vatsaan mielellään jonkin c-vitamiinipitoisen kanssa, mutta samalla pitäisi välttää kuitenkin kahvia, maitotuotteita ja kasviksia. ...ja ehkä jotain muutakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on hyvä, että tuohon varastorauta-asiaan aletaan nyt pikku hiljaa keskittymään enemmän. Vaikkakin useimmat lääkärit, tuntuu aihetta vielä karttavan.
   Mulla tuli kans vatsa kipeeksi, kun raskausaikana yritin tuota rautaa purkista popsia. Lopetin sitten sen kuurin aikas lyhyeen, enkä siihen sen koommin enää palannut.
   Mä oon kans alkanut miettiä tota raudan imeytymistä, kun mun mielestä syön nykyään paljon monipuolisemmin ja periaatteessa kai tosi rautapitoista ruokaakin (linssit, pavut, punainen liha, parsakaali, pähkinät yms), mutta ei se arvo sitten yhtään sen parempi ole. Aloin jo tutkimaan sitä rautainfuusiotakin, mutta tosiaan siihen ei taida olla kyllä varaa.
   Pitää varmaan luopua kokonaan teen juonnista ja yrittää nauttia maitotuotteet erillään muusta ruuasta.
   Argh, kyllä on vaikiaa.

   Poista
 3. Ferritiiniasiaan Ilona Ritola Medipudas! Etävastaanotto toimii, hoitaa ainakin lapsia ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä. Löysinkin paljon uutta tietoa :)

   Poista
 4. Löysin blogisi, täytyykin tutustua sun koko matkaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukemaan :) yritän taas ehtiä päivittelemään pikimiten kuulumisia.

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)