8. kesäkuuta 2017

Hetken mielijohteesta

En mä sitten kuitenkaan ihan vielä kirmannu kesälaitumille :D 

Eilinen edustusreissu sujui tosi hyvin ja se kolmimastoinen kuunari oli ihan mieletön. Säät suosivat ja tarjolla oli paljon hyvää ruokaa ja juomaa. Seurakin oli ihan mahtavaa, sillä nauroin välillä niin kovasti, että poskiin koski :D Mutta tosiaan nyt sitten vähän väsyttää, sillä pääsin eilen vasta kahdentoista aikaan nukkumaan.

Mutta ei ollut tarkoitus eksyä pelkästään vapaa-ajan viihteelle, vaan oli tarkoitukseni kirjoitella hieman minun eilisestä "heräteostoksestani". Nimittäin laitoin eilen verkkoapteekista tilaukseen yhden paketillisen Primaspan 50mg:sta. Olenkin nyt sitten vähän hoo moilasena, että mitähän mä sillä sitten tekisin. Ensinnäkin uskallanko kokeilla päivittäistä aspiriinia ilman lääkärin määräystä? Toiseksi missä vaiheessa kiertoa sitä pitäisi syödä? Kuitenkin tulehduskipulääke kyseessä, että voiko se sitten vaikuttaa ovikseen, jos sitä syö jo alkukierrosta?

Olen googletellut ihan laittoman paljon kaiken näköistä(hakusana: toistuvat keskenmenot + aspirin). Olen yrittänyt antaa itselleni jotain kotidiagnoosia liittyen keskenmenoihin ja lapsettomuuteen yleensä. Tiedän, tiedän. Ihan tyhmäähän se on, mutta olen kuitenkin äärimmäisen kiinnostunut aiheesta, joten ehkä satunnainen googlailu on ihan sallittua.

Olen miettinyt, että voisiko mulla kuitenkin olla jotain pientä hyytymisongelmaa. Mulla on suhteellisen runsaat kuukautiset, koska kuukautisvuodon mukana tulee jonkin verran myös hyytymiä (hakusana: hyytymiä kuukautisvuodossa) ja löysinkin aiheesta ihan mielenkiintoisen artikkelin. Mun äiti on monesti, varsinkin nuorempana, sanonut mulle, että näytän aneemiselta ja nyt viimeksi myös gyneni epäili anemiaa, mutta verikokeet näyttää normaalia. Hemoglobiinini tais olla jotain 140 luokkaa ja viimeksi neuvolassakin se oli 139 vaikka keskenmenovuoto oli jo alkanut. Minulla ei siis ole anemiaa, mutta artikkelissa puhutaan kyllä myös pienistä hormonaalisista epätasapainoista ja niitä mulla todennäköisesti kyllä on. Ainakin mitä tulee tähän "pitkään" kiertoon.

Mutta niin. Mietinkin nyt, että uskallanko kokeilla tuota Primaspania ja jos uskallan, niin uskallanko kokeilla sitä ennen sitä hormonipolikäyntiä, ettei kaiken maailman testien tulokset ole virheelliset. Toki niissä lomakkeissa kyllä kysellään jo etukäteen, että mitä lääkkeitä tai hivenainevalmisteita olen käyttänyt, mutta kuitenkin. Aspiriini on kuitenkin kuulemma vähän pitkäkestoisempi tulehduskipulääke, että se varmaan jää joksikin aikaa myös kehoon muhimaan. Tai sitten puhun ihan puuta heinää :D

Tällaisia mä täällä taas pohdin. Onko kellään kokemuksia?

21 kommenttia:

 1. Jos miniaspirinia alat kokeileen niin ehdottomasti suosittelen samalla testaamaan gluteenitonta ruokavaliota. Kannattaa googlata asiaa :) nykyään Suomes on hyvin helppo pitää gluteenitonta ruokavaliota yllä ja siitä ei varmasti mitään haittaakaan ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua vähän epäilyttää nuo dieetit :D Varsinkin kun oon niin huono olemaan niin tarkka syömisistäni. Gluteeniton, kun ei taida paljoo auttaa, jos ei ole siinä äärimmäisen tarkka? Ja sitä pitäisi noudattaa monta kuukautta ennen kuin sen vaikutukset oikeasti näkyy elimistössä. Kaikenmaailman dieetit vaikuttaa samalla myös mieheeni, koska syödään aina samaa ruokaa lounaita lukuunottamatta :D Se vaatii siis todella paljon motivaatiota, että siihen pystyisin. Se vaatii siis vähän enemmän suunnittelua kuin hetken mielijohteesta :)

   Poista
  2. Niin ja olen muuten googlannut paljon siitäkin :D haha.

   Poista
  3. Vähän samaa mieltä tuosta. Kaikenmaailman dieettejähän on. Gluteenittomuus ehkä voi auttaa jotakuta sellaisenaan, mutta kuten sanot aikamoinen projekti ja vähemmästäkin tulisi stressiä elämään. Eiköhän syy usein ole siinä että dieetillä ihmiset syö vähemmän muutenkin ja ylipainohan on yksi suuri syy hedelmättömyysongelmiin, vaikka moni ylipainoinen itse haluaa kieltää että muutaman kilon pudotus voisi auttaa. Ihmeellistä mielestäni myös ne ihmiset joille klinikka sanoo ettei suostu tekemään hoitoja ennen kuin painoa pudotetaan, ja sitten he raivostuvat ja vaativat hoitoa. Mitä ihmettä? Sitähän tehdään koska mahdollisuudet ylipainon kanssa ovat niin huonot, miksi joku haluaa käydä läpi rankkoja hoitoja turhaan, mut laihduttamaan eivät suostu? No tämä nyt oli sivuraide :D Mutta jos ylipainoa on niin mikä tahansa dieetti joka siihen auttaa auttanee samalla raskaaksi tulemiseen. Ja tiedän ettei tämä ole sinun tapauksessasi ajankohtaista joten siksi olisin itsekin kriittinen kaikenmaailman ihmedieetteihin. En ehkä itse ottaisi lääkkeitä nyt, meinaan vaikka ruksaat sitten papereihin että olet sitä ottanut niin nehän voivat sanoa että lopeta ne ja palataan sitten 3kk päästä uudestaan, kiitti moi. En ottaisi riskiä. Vaikka itseänikin houkuttaa kaikki keinot kuten aspiriini, itsellä 1 keskenmeno ja lukuisia IVF takana, mitään syitä tai hidasteita ei ole löydetty, kaikki mallillaan. Tsemppiä!

   Poista
  4. Sehän tässä haasteellista onkin, kun ei meilläkään ole vielä mitään varsinaista "vaivaa" löydetty, mutta tekis kuitenkin mieli hoitaa jotain :D Näin karkeasti sanottu. Sitä jotenkin toivois, että tuo hyytymis... tai ehkä tukostaipumus on enemmänkin se mitä tällä tekstilläni hain, olis se ratkaiseva syy miksi noita keskenmenoja on tullut niin monta ja aina niin varhaisessa vaiheessa.
   Ja vielä noista dieeteistä tosiaan, en halua lähteä näihin ns. muotidieetteihin mukaan, koska mulla toimii esim. suolisto tällä hetkellä ihan hyvin ja vireystila muutenkin tosi hyvä. Yleensä jos vatsa ei toimi, niin sille on joku syy ja sitten voin alkaa miettimään, että mitä jättää ruokavaliosta pois tai mitä lisätä. Mutta tämmöiseen "ehkä toimii" dieetteihin en kovin helpolla ryhdy. Toivottavasti teille pian hoidot tuottaa pysyviä tuloksia :) Tsempit myös sinne!

   Poista
 2. Oliko sulla mielessä epäilyä hyytymisongelmasta niinkuin huonon hyytymisen vai tukostaipumuksen suuntaan? Primaspania kun syödään trombien ehkäisyyn, niin jos sulla on hyytymisongelmaa (huonosti tyrehtyvät, runsaat vuodot), niin aspirin vain kiihdyttää tilannetta. Tukostaipumuksesta kärsivillä Primaspan on enemmän hyödyksi kuin haitaksi ja suhteellisen vaaraton. (Niin kuin raskauden aikana pistettävät minihepariinitkin.) Omalla kohdalla ehkä toivoisin, et asia tutkittaisiin ja tarve todettaisiin ennen kuin lääkettä aloittaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin varmaan tosi epäselvä, kun en itse tätä aihetta vielä kovin hyvin tunne, mutta siis jos vaikka jotain haavaa ajatellaan, niin mulla kyllä tyrehtyy verenvuoto tosi nopeasti :) Ei siis ole sellaista ongelmaa, että veri ohenis jotenkin liikaa. Ainakin näin uskoisin :D Mene ja tiedä. Siksipä tässä juuri pähkäilenkin ja ehkä todennäköisesti odottelen vielä kiltisti siihen hormonipolin käyntiin asti. Katotaan miten käy :)

   Poista
 3. Kyllä sinä uskallat aspirinia tuolla 50 mg vuorokausiannoksella kokeilla :) Luotettavia tutkimuksia ei ole tehty siitä, että sillä olisi minkäänlaista vaikutusta raskaaksi tulemiseen liittyen, mutta se ei välttämättä tarkoita tässä kohtaa muuta kuin että niitä tutkimuksia ei vain ole tehty. vielä. Mitään ei siis ole todistettu suuntaan taikka toiseen. Noin pienellä annoksella tulehduskipulääkkeet eivät vaikuta ovulaatioon tai raskaaksitulemisen mahdollisuuteen. Myös kaikki muut haitat ovat noin pienellä annoksella ja perusterveellä nuorella aikuisella tähän lääkkeeseen liittyen epätodennäköisiä :)

  Mitä noihin hyytymiin tulee, niin niitä on lähestulkoon aina ja kaikilla kuukautisten aikaan. Niiden perusteella ei voi oikein hyytymistekijöiden häiriöistä vielä sanoa mitään.. En tiedä liititkö tuon matalan hemoglobiinin ja anemian jotenkin tuohon hyytymistekijäjuttuun, mutta ne eivät liity toisiinsa millään tavalla :) Tai ainakaan silloin, kun verihyytymiä muodostuu tavallista helpommin.

  Aspiriini on tosiaan sellainen lääke, että kun se sitoutuu verihiutaleisiin estäen niiden muodostumista tulpaksi/hyytymäksi, niin se ei sitten niistä irtoakaan ennen kuin uusia verihiutaleita muodostuu lisää (parin pv kuluttua). sen vuoksi vaikutus on pitempikestoinen :) Itse ajattelisin, että jos nyt epäilisin ongelmaa veren hyytymisessä, niin söisin tuota primaspania ihan säännöllisesti vaikka parin kierron ajan ja katsoisin sitten miten se vaikuttaa. Siinä en oikein näe pointtia, että sitä alkaisi syödä vasta esim. ovulaatiosta eteenpäin, vaikka näinkin varmaan jotkut tekevät :)

  Kauhea sepustus, mutta aihe osui nyt omaan hot spottiin, niin tulin sitten kertomaan mielipiteeni :D Toki sinä teet juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Minusta tuo kokeilu on kuitenkin ihan vaaraton, ja itse varmaan kokeilisin ihan ensimmäisenä lapsettomuuteen liittyen tätä kikkaa :) En kyllä näe tässä mitään suuria riskejä :)

  Tsemppiä kokeiluun, jos päätät siihen alkaa! Ja aurinkoisia kesäpäiviä sinne, onneksi niitä nyt näyttäisikin siunaantuvan lähipäiville! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kattavasta tietopaketista :D Tällaista vähän juuri hainkin. Ymmärtääkseni mulla on ihan hyvä hemoglobiini, mutta jostain syystä näytän kuulemma aneemiselta :D Ilmeisesti hoikka ja vaalea iho tekee jo osansa. En ole kyllä koskaan sairastanut anemiaa.
   Kun mitään varsinaisia syitä meiän lapsettomuudelle/keskenmenoille ei ole löytynyt, niin sitä alkaa hyvin helposti ylianalysoimaan kaikkea ja niimpä aloinkin googlettelemaan millon mistäkin :D Hyytymät on ymmärtääkseni hyvin tavallisia, mutta jos kaikilla näillä pienillä "oireilla" olisikin jokin kytköksensä. Tiedähäntä. Katsotaan mihin päädyn ja viimeistään hormonipoliltahan saadaan varmaan jotain vastauksia :) Kiitos paljon ja kuin myös sinne! ♥

   Poista
 4. Hei Alina:)

  Itse käytin laoaettomuusklinikam gynen ohjeistuksesta Apteekista reseptivapaata ASA Miniaspirin 50 mg kun hoidot aloitettiin ja syy oli se, että sillä saattaa olla positiivisia vaikutuksia kohdun limakalvon verenkiertoon ja voisi helpottaa kiinnittymistä. Oma gyne sanoi, ettei käytöllä ole mitään lääketieteellistä todistetta että auttaisi,muttei siitä haittakaan ole :)

  Söin niitä gynen ohjeistuksesta vielä rv12 saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lueskelin kans ihan siitä lääkeselosteesta, ettei noin pienellä annoksella pitäis olla juurikaan haittavaikutuksia. Juuri tuota kohdun verenkiertoa toivoisin sen parantavan :) Ja hyvä tietää sekin, että jos sattuisin raskautumaan, niin kauan sitä kannattaa jatkaa. Kiitos tästä tiedosta. Ehkä mä uskallan jossain vaiheessa kans kokeilla yks tai kaks kiertoa :)

   Poista
 5. Mäkin kyselin klinikalta suonikohjujen yhteyttä keskenmenoihin ja ehdotin jos alkaisin kans nyt syömään primaspania, mutta lääkäri sanoi, että suonikohjut ei lisää keskenmenoja ja että raskaana niitä vasta tuleekin ja näin ollen primaspania ei aloteta. Mulle tuli ton lauseen jälkeen fiilis, et hän luuli mun olevani huolissani vain ulkonäöllisistä asioista...vaikka se nyt on ihan toisarvoinen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh :/ Mäkin varmaan vaikutan ihan hysteeriseltä näine googletteluineni, mut tosiasiassa yritän vaan kerätä mahdollisimman paljon infoa, jos joku asia oliskis jonkun syys tai seuraus :) Koskaan ei voi tietää mikä autta ja mikä ei, jos ei kokeile :D Tuo 50 mg on kyllä toisaalta niin pieni annos, ettei siitä kyllä kauheasti voi haittaakaan olla. No mutta, katotaan mitä mä keksin :)

   Poista
 6. Hei Alina,

  olen jonkin verran seurannut vauvantekoprojektiasi. Meillä on yritystä takana kolmatta vuotta ja takana yksi keskenmeno reilun vuoden takaa, jolloin päästiin lähes enimmäsen raskauskolmanneksen yli. Yritys on jatkunut tuon jälkeen eri yhdistelmin ovulaatiota indusoiden ja välillä ihan vain huilaten.

  Tuosta anemiapuheestasi tuli vain mieleen, että onko sinulla testattu ferritiiniarvot eli ns. pitkäaikaiset rautavarastot? Itselläni on hemoglobiiniarvo ollut aina erinomainen - myös keskenmenon jälkeen, mutta ferritiiniarvot olivat suorastaan hälyttävän alhaiset.

  - Aria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Aria! En osaa kyllä yhtään sanoa onko tuota minulta testattu. Todennäköisesti ei, koska ei ainakaan kuullostaa yhtään tutulta asialta. Voisin ehkä mahdollisesti kysellä siitä sitten siellä polilla, jos/kun he ehdottavat jotain verikokeita :) Toivottavasti tekin saatte pian oman pienen syliinkin asti ♥

   Poista
 7. Hei Alina,

  olen jonkin verran seuraillut Vauvantekoprojektiasi. Ihan vertaistukimielessä. Kiitos, kun kirjoitteet! Meillä on yritystä takana nyt kolmatta vuotta ja yksi keskenmeno reilun vuoden takaa. Tuolloin ehdittiin jo melkein huokasta helpotuksesta, kun toinen raskauskolmannes kolkutteli jo ovella. Keskenmenon jälkeen on sitten jatkettu yritystä indusoimalla ovulaatioita erilaisin lääkeyhdistelmin ja pidetty välillä ihan vain lepoa.

  Tuosta anemiapuheestasi tuli vain mieleen, että onhan sinulta testattu ferritiiniarvot? Itselläni hemoglobiiniarvo on aina ollut erinomainen, mutta kun keskenmenon jälkeen hakeuduimme varsinnaiselle lapsettomuuspolille, niin siellä määrätyistä verikokeista selvisi, että nuo pitkäaikaiset raudan varastot (ferritiini) olivat todella kehnossa kunnossa.

  Itsekin tässä pohdiskelen, mitä sitä ottaisi avuksi seuraavaan yritykseen. Eniten sitä kai tarvitsisi jotain sellaista, mikä tuo aitoa uskoa ja toivoa yrityksen onnistumiseen. Tai ehkä paremminkin jopa todellista innostusta! ^^

  - Pikku Prinssi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoitteluni Alina, että tuo tuli tuplana. Ensimmäistä kertaa kun kirjoittelin, niin luulin, että ensimmäinen yritys ei onnannut. Laitoin siis uuden ja samalla loin itselleni profiilin (minua kuvaavammalla nimimerkillä Aria --> Pikku Prinssi ^^) ja taidanpa pistää vihdoin ja viimein oman bloginkin pystyyn.

   Poista
  2. Eipä mitään :) Ajattelinkin, että näin on käynyt. Taidanpa kurkata blogiasi ja liittyä lukijaksi ;)

   Poista
 8. Jes, lempiaiheeni :D En nyt ihan tarkkaan muista kaikkea mitä itse silloin aiheesta opiskelin, mutta muistelen ainakin jostain lukeneeni että koska aspiriinihan kiihdyttää verenkiertoa, on sillä myös vaikutusta kohdun (ja myöhemmin istukan) verenkiertoon, joka auttaa alkion kiinnittymisessä. Tämän vuoksi jotkut aloittavat syömään asaa ovulaation aikoihin. Itse aloitin heti kierron alusta (100mg), en suunnitellut sitä sen tarkemmin silloin koska kyseessähän oli taukokierto :D Viimein siis pysyvä plussa siitä kierrosta eikä minua ainakaan lääkäri tästä oma-aloitteisuudestani ripittänyt, kehoitti jatkamaan raskausviikolle 35 saakka, koska ennen synnytystä lääke täytyy verenvuotoriskin vuoksi lopettaa. Lääkärini (ja lukemani) mukaan annos (50-100mg) on todella pieni eikä lääkkeestä ole ainakaan haittaa mutta hyötyä siitä voi olla. Itse ainakin olin siinä pisteessä että olin valmis kokeilemaan mitä tahansa, tiedä sitten oliko primaspan meidän avain onneen. Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan!

  Ihanaa, aurinkoista kesää ja kaikkea hyvää Alina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon tuosta sun tarinastas kyllä jo niin vakuuttunut, että jo ihan senkin takia tekis mieli kokeilla :D Sullakaan ei vissiin ollut todettu sen kummemmin mitään tukostaipumusta tjms? Tai mitään erityistä syytä keskenmenoille?
   Tänään tuli nuo primaspanit postissa, ni mietin jo että pitäiskö heti alottaa vaikka tänään onkin jo kp 9 :D
   Kiitos Tuuli, samoin sinne! ♥

   Poista
  2. Mullakaan erityistä syytä keskenmenoille ei tosiaan löytynyt, kaikki labra tulokset oikein hyvät joten siksi itsekin halusin vain kokeilla koska tiesin että haittaa siitä ainakaan ei ole. Mä aloitin tarkalleen kp 4, syystä että juuri sinä päivänä satuin käymään apteekissa. :D Mun mielestä kannattaa aloittaa heti, ovulaatioon ei noilla lääkkeillä ole vaikutusta koska annos on niin pieni. :)

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)