16. huhtikuuta 2018

Synnytyksen jälkeen

Vauva-arki on pitänyt meikäläisen kiireisenä, niin en ole ehtinyt oikein kirjoittelemaan. Olen kyllä yrittänyt lukea kaikkia seuraamiani blogeja, mutta vapaa-aika on tällä hetkellä varsin minimaalista. Ymmärtäähän tuon.

Tänään olin ensimmäistä kertaa yksin vauvan kanssa, kun mieheni palasi töihin. Jäbä alkaa olla jo sen verran iso poika, että kaipaa jo jonkun verran uutta nähtävää. Enää ei riitä vaan ruoka, puhdas vaippa ja uni. Kaveriltani saamani sitteri onkin ollut ihan parhautta. Pojan ihmetellessä sitterissä, ehdin jopa pestä vähän pyykkiä. Jäbä on onnistunut tekemään jo niin monet pissakepposet vaipan vaihdon yhteydessä, että puhtaat pyyhkeet alkoi jo olla vähissä. Kepposten kohteeksi ovat joutuneet allekirjoittaneen lisäksi niin isi kuin mummikin :D On se aika ketku tuo meiän pikkujäbä.

Synnytyksestä on nyt jo vähän reilu kaksi viikkoa aikaa. Tarkemmin sanottuna 16 päivää. Harvoissa odotusblogeissa kerrotaan mitään synnytyksen jälkivaikutuksista omaan kroppaan. Yritinkin kauheesti googlailla jälkivuodosta, kun missään oppaissakaan ei puhuta muusta kuin sen kestosta. Sori, nyt seuraa vähän ällöjuttuja, mutta ne onkin jo ihan tuttuja tässä blogissa :D

Kaikissa oppaissa kerrottiin, että jälkivuoto on noin viikon verran veristä ja sit alkaa jo vähenemään ja muuttumaan rusehtavaksi ja tätä niukkaa vuotoa voi kestää sen kolmisen viikkoa. Mua alko ihmetyttämään, kun jälkivuoto oli pääasiassa sellasta veristä ja venyvää limaa. Välillä sitä limaa tuli tosi paljonkin. Mitään erityisiä hyytymiä ei tullut, mutta sitä sitkeää veristä limavuotoa tuli aika tasan tarkkaan kaksi viikkoa, nimittäin lauantaina tuo jälkivuoto muuttui niukaksi ja sellaista se on nyt ollut jo parin päivän ajan. Aloin jo epäilemään, että onko siellä jotain jäämiä kohdussa, mutta varsinaisesti mitään tulehduksen oireita mulla ei ollut.

Paitsi outo mahakipu. Mulla on ollut satunnaisesti lievä masu pipi, mutta mä veikkaan, että kyseessä on pelkkä sisuskalujen tottuminen taas uusille paikoilleen, koska lievää kipua tuntuu eniten sillon, kun suolistossa on jotain tavaraa. Toisin sanoen vessassa käynti helpottaa oloa huomattavasti. Aineenvaihdunta on ehkä muutenkin vähän hidastunut synnytyksen jälkeen.

Raskaushormonitkin on jo historiaa. Iho ei ole enää niin hyvässä kunnossa, vaan pieniä näppyjä on taas alkanut ilmaantumaan leuan alueelle. Kynnetkään ei ole enää niin elinvoimaiset ja kiiltävät.

Synnytyksen jälkeen painokin alkoi putoamaan nopeasti. En tosin ole vielä käynyt puntarilla, mutta masu hävisi lähes kokonaan reilussa viikossa kun muukin turvotus alkoi pikkuhiljaa helpottamaan.
Jännä, mutta jotenkin sitä vauvamasua on aina välillä ikävä :D Toivottavasti saan vielä joskus uudestaan kokea raskauden.

Maidon noustua, rinnat on kasvaneet varmaan ainakin pari kuppikokoa. Ne on koko ajan vähän kovat ja nännit on herkillä. Nukkuminen kyljellään ei enää onnistu siten, että molemmat kädet olisivat tyynyn vierellä, koska kivikovat boobsit painavat toisiaan vasten. Kauhea mikä ongelma :D

Sain synnytyksessä pari pientä repeämää emättimeen ja niihin laitettiin tikit. Eilen suihkussa käydessäni tuo toinen tikki jo irtosikin, mutta toinen on vielä irtoamatta. Vessassa käydessä nuo tikit tuntuu hieman vihlovan pissatessa. En tiedä onko ne jotenkin kireällä vai vihlooko ne arvet vain näin aluksi jonkun verran. Tuntuu, että välilihakin on vielä vähän herkillä, mutta on kuitenkin jo huomattavasti parempi, kuin synnytyksen jälkeen. Jälkitarkastus on muistaakseni joskus viiden viikon kohdalla, että sittenpähän viimeistään selviää, onko kaikki kunnossa.

Ahas, noniin. Pikkujäbä alkaa taas heräilemään. Täytynee mennä suorittamaan iltapesut ja ruokinnat :)

Palaillaan taas!

P. S. Ollaan jo melkein keksitty meiän jäbälle nimi :D wohoo, edistystä!

10 kommenttia:

 1. Siis wau! Mun maha on oikeesti ”pilalla” se on sellanen löysä pullataikina ja täynnä syviä tummanruskeita arpia :D mulla tulikin se 20kiloo raskausaikana, nyt on vielä 7kg jäljellä ylimäärästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä, ihme kyllä, selvisin ilman arpia, mut pehmeähän tuo munkin masu on, vaikkei kuvassa siltä näytäkkään :) Mulle kerty raskauskiloja vähän reilu 13kg, mut en siis yhtään tiiä paljon siitä jäi. Keskiviikkona neuvola, ni jos muistais sillon käydä puntarilla :D voi olla et tulee kyl viel jokunen kilo takasin :) nyt alussa vaan tuo imetys ottaa suuren osan energiasta ja ajasta, niin meinaa omat ruokailut välillä unohtua.

   Poista
 2. Meillä on myös saatu vaipanvaihdon yhteydessä paljon osumia - sekä pissa- että kakkasellaisia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihanaa :D meil ei viel ihan oo kakkakepposia onnistuttu tekemään, mutta noita pissakepposia on saatu kokea jo useampia :D eihän niille voi ku nauraa.

   Poista
 3. WAU missä kunnossa olet! Upea nainen <3 Kiva, että jatkat kuulumisten kirjoittelua. Mä ainakin odottelen niitä aina!

  VastaaPoista
 4. Huh miten huikeasti sun kroppas on palautunut :O mulla oli pitkään ihan jäätävä masu turvotus ja pojan ristiäiskuvissa näytin ihan sotanorsulta -_-' kuuluin juuri siihen sakkiin jolla imetys piti kaikista kiloista tiukkaa kiinni!
  Ihanaa että teillä on vauva-arki sujunut hyvin <3 <3 täällä vielä tiukasti odotellaan omaa alkavaksi.. Jos mentäisiin esikoisen mukaan niin tää syntyy 2 päivän päästä, mutta pahoin pelkään et täs ollaan vielä hyvän tovin yhtenä kappaleena -_- viikon päästä olisi tayssiin aika painokontrolliin / mahdolliseen käynnistykseen. Tänään 39+2

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, sielläkin ollaan jo niin pitkällä :) vauva voi tulla siis hetkenä minä hyvänsä.
   Mä oon kans kuullu, että joillain imetys aiheuttaa vaan kunnon nesteturvotusta. Mulla imetys taitaa vaan viedä kaikki mehut kropasta :D
   Tsemppiä vielä synnytykseen! <3<3

   Poista
 5. kiva että jaksat kirjoittaa jälkimainingeistakin! itselläkin ne esikoisen kohdalla jäi kirjaamatta kun oli niin kiire keskolassa ja olihan sitä kaikenlaista vaivaa - rupesin oikein tuossa muistelemaan :D :D.... mutta siis totta että kun vauva syntyy, ei ole enää aikaa blogille, ei kukaan juuri tule kertomaan enää kroppamuutoksista, fiiliksistä, hormoneista yms! kiva että sä tulet! :)

  Ja vau sun kroppaa! mahtavaa että lähtenyt noin nopsasti palautumaan, onnekasta <3 <3

  Ihania vauvahetkiä sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) niin ja ymmärtäähän sen, ettei vauvan tulon jälkeen enää ehdi niin paljoa päivittelemään blogia ja onhan noi kehon muutoksetkin sellasia asioita, joihin ei välttämättä haluakkaan niin paljoa kiinnittää huomiota. Ja varsinkin jos on ollut jotain tosi rankkoja kokemuksia, niin niistäkin mielummin antaa vain ajan kullata muistot :)

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)