29. huhtikuuta 2018

4-viikkoinen ja suihkutissit

Meiän poika on tänään tasan neljän viikon ikäinen. Siis joko siitä synnytyksestä on ehtinyt vierähtää jo ihan kunnon tovi. Pikkujäbä on niin hurjan tyytyväinen vauva, etten oikein tiedä mistä tänne kirjoittaisin :D

Meidän päivät on alkaneet jo rutinoitumaan sen verran tehokkaasti, että jonkinlaista rytmiäkin ollaan saatu luotua. Me yleensä pötkötellään jäbän kanssa pitkälle aamupäivään, kunnes noustaan ylös syömään. Niin äiti, kuin pikkujäbäkin. Ruokailun jälkeen lähdetään pitkälle vaunulenkille koiran kanssa. Jäbä yleensä nukahtaakin tuolloin pitkille päikkäreille. Saan pienen hetken kotihommien hoitamiseen ja pian mies jo saapuukin töistä. Seiskan aikaan suoritetaan iltapesut ja iltaruokailut. Iltaruuan yhteydessä annamme jäbälle minisunin D-vitamiinitippoja. Samalla kun syötän jäbää toisesta tissistä, niin lypsän toisesta tissistä muutaman tipan maitoa lusikkaan ja lisäämme siihen 5 tippaa vitamiinia. Sain baby showereilla lahjaksi sellaisia muovisia vauvan lusikoita, niin ne on ollut ihan parhaita tuohon vitamiinin syöttöhommaan :D Iltaruokailun päätteeksi jäbä yleensä nukahtaakin kätevästi tissille noin klo 21. aikaan ja saankin seuraavaksi siirrettyä hänet joko omaan vaavisänkyynsä tai sitten sohvallamme olevaan äitiyspakkauspetiinsä. Siinä hän sitten nukkuukin yleensä sen kolme-neljä tuntia, joka on ollut meidän aikuisten omaa aikaa. Puolen yön jälkeen jäbä heräilee taas syömään, minkä jälkeen mennään itsekkin nukkumaan. Jäbä nukkuu taas noin kolme tuntia, kunnes taas ruokaillaan ja seuraavan kerran herätäänkin vasta aamulla. Ihan hyvin siis saadaan vielä toistaseks nukkua, jos vaan päivärytmi pitää. Jos päivällä uni jostain syystä maistuukin paremmin, niin yleensä se sitten kostautuu yöllä ja sitten valvotaankin vähän enemmän.

Otsikkoon viitaten, on pakko myös mainita parista mielenkiintoisesta ongelmasta, jotka olen oppinut tässä neljän viikon aikana. Ensinnäkin ongelma nimeltä "suihkutissit". Mulla on nyt jostain syystä maidon määrä lisääntynyt niin paljon, että rinnat on kovin usein ikävän kovat ja epämukavat. Jäbä ei selkeestikään ehdi syömään yhtä paljon, kuin olisi tarjolla ja täydet maitokannut aiheuttaa inhottavan suihkuamisefektin ja se vaikuttaa myös jäbän syömiseen, kun välillä kuulostaa ihan siltä kuin hän hukkuisi siihen maidon määrään. Yhtenäkin päivänä sitä maitoa vaan tiputteli molemmista tisseistä ennen kuin tyyppi ehti edes koskeakkaan kumpaankaan. Tuo suihkuaminen sitten taas aiheuttaa jäbälle ilmavaivoja ja vatsanväänteitä, vaikka kuinka hyvin röyhtäyttäis. Lueskelin sitten vähän imetyksen tuki ry:n sivuja ja olen nyt kokeillut syöttää ensin toisesta tissistä aamupäivän ja toisesta iltapäivän. Niin ei olis aina tissi niin kovilla ennen ruokailua. Ehkä se on vähän auttanutkin ja kuulemma se maidon määrä tasoittuu pikkuhiljaa niin, ettei ole enää niin tukalaa jatkuvasti.

Toinen "ihana" ongelma on nämä hormonit, nimittäin multa lähtee niiden takia tukka päästä. Musta tuntuu, että kaljuunnun, kun hiuksia lähtee niin paljon kerralla. Muistan kyllä kavereidenkin puhuneen kyseisestä vaivasta, mutta en osannut kuvitella sitä näin rasittavaksi ongelmaksi. No joo en minä valita. Kirjoittelen vain taas muistiin näitä jännittäviä faktoja. Onneksi jälkivuoto alkaa sentään olla jo lopuillaan. Enää ihan vähän vanhaa verta tulee satunnaisesti, mutta se ei vaadi enää sidettäkään.

Mitäs muuta meille kuuluu. Saatiin tilattua jo nimiäiskutsut, vaikkei meillä varsinaisesti ole vielä nimeäkään päätettynä :D Tai on meillä etunimi, mutta toinen nimi pitäis vielä keksiä jostain. Onneksi meillä on vielä pari viikkoa aikaa. Tiinakin muuten sai viimein eilen tyttärensä ja meistä tuli taas kummeja. Minulle hän on siis jo neljäs kummityttö. En malta odottaa, että pääsen tutustumaan tuohon pikkuiseen nyyttiin!

Huomenna olis sitten vuorossa paritkin lasten synttärit, sitten on vappu ja tarkoitus olisi vielä leipoa perinteiseen tapaan munkkeja siman kaveriksi. Saa nähdä miten se onnistuu nyt näin pienen vauvan vanhempana :D Ens viikonloppuna on taas yhdet lasten synttärit ja sitä seuraavalla viikolla on taas menoa jos jonninmoista. Niin neuvolaa, mieheni synttäriä, pojan nimiäisiä kuin äitienpäivääkin. Äksöniä riittää siis.

Palaillaan taas, kun löydän seuraavan kerran sopivan hetken kirjotella :D

Ihanaa Vappua kaikille! Me käytiin jo ostamassa jäbälle(ts. minulle) oma vappupallokin ;D

15 kommenttia:

 1. Mulla oli aikanaan kans tommoset megamaitotissit :D Mut ihanaa että imetys sujuu. Hyvää vappua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta pitää kyllä olla onnellinen, että sitä maitoa ylipäätään tulee :) Hauskaa vappua myös sinne! ❤️

   Poista
 2. Moikka pitkästä aikaa 💜 siis onko siitä jo kuukausi, kun synnytit 😁👌 aika rientää siis teilläkin 🙊
  Kiva kuulla,että teillä menee hyvin pojan kans kaikinpuolin ja kohta hän saa nimenkin 😍
  Tuo tissihomma on kyl jännä, miten erilailla kaikilla on. Oon kuullu monelta kyllä noista suihkutisseistä, mut itellä ei edes liivinsuojia oo koskana tarttenu käyttää, ehkä varmaan siks ku meidän typy asu ekat 4kk kokoajan rinnalla 😁 toisaalta nyt oikee rinta on hylätty, eikä sieltä tuu ku puristamalla ja siihen kyl alunalkaenkaan ei samallatavalla noussu maito, mitä vasempaan rintaan, joka on tällähetkellä 1-2 kuppikokoo isompi 😁 hassua. Mut siitä tää neiti edelleen hörppii päivin ja öin, aina ollut nirso syömään kiinteitä, et hyvää tavaraa toi maito silti on, kun sillä näköjään kasvaa hyvin tasasesti kokoajan. Pääravintona sanosin maidon edelleen olevan. Ihanaa kyllä imettää vielä, eikä oo tarvetta lopettaa vuoteen mennessä.
  Meillä muuten yöt parani nyt, kun siirryttiin tytyn kans eri huoneisiin nukkumaan. Siis totaalisesti parantui ja ihanaa, kun saa nukkua. Herää 1-2 kertaa enää syömään, kun 10kk asti heräili kahden tunnin välein oisin. Toki alle 4kk iässä nukkui jopa 3-5h pätkiä, mut 4kk hulinat muutti yöunet radikaalisti ja kiinteät. 🤔 mikähän siinäki syynä.

  Teillä menoa ja meininkiä riittää, kun synttäreitä yms on nuin tiheesti. Itse koin pienen vauvan kans vähän raskaana menot, siks enku jaksanu aina lähtee mihkää 😁
  Oi ihanaa että sun ystäväkin sai vauvan, se on kyl tärkeetä et voi yhdes olla vauvakuplassa 💜 mullakin kaks ystävää sai 2017 vauvat ❤💜

  Hyvää vappua teille 😍👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä kommentoida tuota hiushommaa. Tuntuu, että kaikki sanoo et imetyksen ohessa putoaa tukka päästä. Mulla taas päinvastoin, hirvee sänki nyt tullu otsalle, jakauksessa keskel päätä törröttää eripitusia hiuksia hulluna. Mulla siis ennen raskautta ollu ohkanen liuru tukka ja nyt mulla on niin kiva tukka, etten ois uskonu ikinä tätä 😁 samoten hampaat, ennen reikiinty helposti ni raskaus ja imetysaikana hampaat tosi hyvässä kunnossa. Vaikka tästäki oon kuullu, et raskaana vähintään yks hammas korjataan keskimäärin 🤔

   Poista
  2. Niin se aika rientää :D On tuo äidinmaito aika superia. Täytyy olla kiitollinen, että sitä ylipäätään pystyy imettämään. Saa nähdä miten meillä vielä tilanne muuttuu jäbän kasvaessa.
   Meillä on tarkoitus kans jossain vaiheessa siirtyä omiin huoneisiin nukkumaan, mutta en vaan vielä tiedä miten se sitten tulee onnistumaan :D
   Se on jännä miten nuo hormonit vaikuttaa toisiin niin eri tavalla. Oon itekkin lukenut ja kuullut joillain vain paranevan hiuksen laadun ja toisilla taas tosiaan alkaa kauhea hiustenlähtöaika :D Noh ei tämä onneksi ole lopullinen tilanne :)

   Ihanaa Vappua myös sinne! ❤️

   Poista
 3. Mulla kans suihkutissit :D nyt ehkä vähän lievempänä kuin ennen, mulla tosiaan edelleen se rintakumi käytössä niin se vähän helpottaa.
  Ooh aikuisten oma aika, mitä se on? :D meil on ollut sellanen tasan 3kertaa tän kahden kuukauden aikana, kateeks käy :D nyt päätettiin , että aletaan vauvaa nukuttaa iltaisin vaunuihin, koska muualla se ei ole onnistunut, hän haluais et äiti/äidit tulis nukkumaan viereen heti, mut ku ei aina haluis ite mennä nukkumaan 8-9 aikaan illalla :D kiva oli lukea kuulumisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lueskelinkin, että tuo suihkuaminen onneks jossain vaiheessa tasottuu, onneks :D
   Me tosiaan valvotaan niin myöhään, niin saadaan iltasin viettää vähän yhteistäkin aikaa pojan nukkuessa :) onneks ältiyslomalla harvemmin on aikaisia herätyksiä :D

   Poista
 4. Suihkutissiongelma on tuttua. Helpotti juuri tuolla että syötöt muutaman kerran peräkkäin samasta rinnasta. Ja sitten kannattaa tyhjentää suurimmat paineet ensin pois, kun vaihtaa rintaa. Toisen lapsen kohdalla tasaantu tuotanto tosi nopeesti kun aloin tehdä tuota.

  Hiusten lähtö on kanssa karseeta. Suihkussa lähti tukoittain. Puoli vuotta sitten lopetin imetyksen ja nyt kävin leikkaamassa polkan kun ei enää latvoista ollu kuin kakshaaraisia ja katkeileviä kuivia haivenia. Meni vielä onnettomampaan kuntoon kun ekasta imetyksestä.

  Onnea vielä kerran! En muista olenko käynyt kommentoimassa sen jälkeen kun saitte vauvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä huomasin, että tuo putkeen samasta tissistä imettäminen tosiaan auttaa ja pahimmat alkupaineet voi myös lypsää tai pumppaa pois :)
   Joo siis mä kans leikkasin lyhyen polkan heti äitiysloman alussa, kun ajattelin sen olevan helpompi, mut nyt imetyksen johdosta niitä hiuksia lähtee just tukoittain. Hieman ärsyttävää.
   Kiitoksia vielä :)

   Poista
 5. Mulla kanssa tulee maitoa niin, että pursuu vauvan suupielistä ja menee helposti myös väärään kurkkuun. Maito ei onneksi kuitenkaan suihkua, vaan valuu vain tasaisena virtana. ':D Etenkin iltaisin puklumäärät (ja vatsanväänteet) on ihan valtavat, jos annan pikkuisen imeä niin kauan kunnes nukahtaa, joten otettiin avuksi tutti. Ah! Hän saa vatsansa täyteen, imutarve tulee tyydytetyksi, pikkuinen nukahtaa ilman epätoivoista tissillä roikkumista (joka näyttää olevan hänelle aikamoista kärsimystä) ja nukkuu niin paljon paremmin. ^^ Muissa tilanteissa hän ei tuttia huolikaan, vaan suorastaan sylkäisee pois kasvoilla sellainen kiukkusen loukkaantunut ilme. Kokeilin siis ihan vain mielenkiinnosta, koska tuttia käytetään vain tuohon kovan imemistarpeen tyydyttämiseen noina hetkinä, kun tissin imeminen aiheuttaa pikkuiselle vain tuskaa ja estää väsyneen nukahtamisen.

  Kiva kuulla, että teillä sujuu noin mukavasti ja saatte pitkiä pätkiä omaakin aikaa. :) Meillekin taitaisi irrota kahdenkeskistä ilta-aikaan, mutta ollaan molemmat viimeistään kympiltä valmiita unille, niin jää aika lailla lyhyeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mul tulee maito kans tipoittain valumalla, mut heti.jos vähänki puristaa nänniä ni saattaa alkaa suihkuamaan :D kauheen kuulosta, kun jäbä joutuu hotkimaan, niin tulee samalla nieltyä ilmaa paljon. Onneks röyhtäyttäminen auttaa, niin ei tuu niin pahasti vatsanväänteitä, vaikka kyllä sitä paukutteluakin riittää :D puklailua on onneks ollut tosi vähän. Ihan pari satunnaista kertaa vasta. Tiedä sit miten tilanne kehittyy jäbän kasvaessa. Tuttia ei olla viel kokeiltu ollenkaan, vaikka ehkä pitäis, kun välillä maistuu nyrkit ja peukkukin. Mut sillon jäbällä usein onkin jo nälkä, niin imetys auttaa, eikä enää tarvi nyrkkejä imeä :)
   Me laiskotellaan aamuisin, niin jaksetaan valvoa illalla pidempään :D ei ehkä kauhean hyvä tapa, mutta onneks äitiyslomalla ei ole kiire mihinkään :)

   Poista
 6. Oi hiustenlähtö sentään! Sama ongelma täällä.. Alkoi tippumaan kun vauva oli n. 4kk ikäinen ja tippuu edelleen. Tosin viimeisen kuukauden aikana vähentynyt huomattavasti joten ehkä imetyksen loputtua hormonini ovat pikkuhiljaa alkaneet tasoittumaan normaaliksi ja toivon että hiustenlähtökinnyt loppuisi. Hiustenlähdön lisäksi minulla on koko pää täynnä kovin eri pituisia haivenia, joten uuttakin on tulossa :D Kampaajalla oli työ ja tuska raidoittaa tää mun hulvaton tukka :D

  Ihanalta kuulostaa teidän vauva arki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pahuksen hormonit, kun vievät äitiltä hiuksetkin päästä :D se on tosiaan sit myöhemmin aika mielenkiintoisen näköstä, kun sitä uutta hiusta alkaa taas kasvamaan :)

   Poista
 7. Suihkutisseihin auttaa myös takakenossa imettäminen, eli melkein kuin itse makaisit selällään ja lapsi makaa mahallaan sylissä tissillä. Ja hei, jos maitoa tulee yli tarpeen niin kannattaa harkita maidon luovutusta sairaalaan! Se on tosi tärkeää ja arvokasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :) kavereilta sainkin jo neuvoja tuohon takakenossa imettämiseen. Nyt tuntuu, että tuo maidon nousu on hieman tasoittunut paremmin, eikä ole jatkuvasti niin tukalat suihkutissit :D Välillä kyllä vähän naurattaa, kun käsin lypsäessä nännistä suihkuaa jokaiseen ilman suuntaan pieni maitosuihku :D

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)