21. elokuuta 2015

Tieto lisää tuskaa

Jutustelin taas pitkästä aikaa Eveliinan kanssa ja jotenkin ihmeellisesti aiheet taas kääntyivät lapsiin. Olenkin jo aiemmin kertonut, ettei Eveliina pode minkäänlaista vauvakuumetta, mutta hän myöntää haluavansa toki lapsen, sitten joskus kolmekymppisenä. Keskustelimme sitten ehkäisystä ja gynekologilla käymisestä ja yhtäkkiä Eveliina paljasti aikamoisen pommin. Hän ei voi saada lapsia ilman hoitoja!

Eveliina oli lomansa aikana käynyt perus papakokeessa ja gynegologi oli sitten kysellyt hänen kuukautiskierrostaan. Sehän jo tiedettiinkin, että hänellä on epätavallisen pitkä kierto, mutta syytä sille ei oltu vielä löydetty. Gynekologi ehdotti sitten ultrausta ja tulos oli selvä. Eveliinalla on PCOS.

PCOS tarkoittaa siis munasarjojen monirakkulaoireyhtymää ja se näkyy ultraamalla jonkilaisena helminauhamaisena kuviona. Oireita on mm. juurikin epäsäännöllinen kuukautiskierto, vyötärönseudun lihavuus, hidas aineenvaihdunta ja jonkin sortin liikakarvoitusta. Nyt kun mietin noita oireita, niin nehän on ihan selvät. Eveliina on monesti kertonut epäsäännöllisestä kierrostaan ja yrityksistään pudottaa painoa. Lisäksi hän on joskus sanonut, ettei hikoile juurikaan, eli aineenvaihdunta ei toimi kunnolla ja olen jopa joskus naureskellut hänen pakonomaiselle käsikarvojen ajelulleen. Ehkä se onkin aina johtunut tuosta PCOS:sta. Myös lantio- ja selkäkivut saattavat johtua nimenomaan tuosta.

Kun kuulin Eveliinan "tuomiosta", tuli minulle todella ahdistunut olo. Tunsin vilunväreitä ja huonoa oloa. Ihan kuin minä olisin juuri saanut moisen diagnoosin. Vaikkei Eveliinalla olekkaan juuri vauvantekohommat mielessä, niin kyllä sen on täytynyt silti tuntua pahalta kuulla, ettei kaikki olekkaan ihan normaalia. En tiedä pystynkö itse menemään tutkimuksiin, kun pelkään sitä vastausta niin paljon. Toivoa ei kuitenkaan ole menetetty. Moni PSOC:stä kärsivälle on luoja suonut pienen ihmeen ihan luomunakin ja nykyään hoidotkin on jo niin kehittyneitä, että varmasti toivoa vielä on. Olen iloinen, että Eveliina uskalsi avautua oireestaan minulle. Hän on vahva nainen.

Muistan Eveliinaa rukouksissani luontoäidille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan pysyä asiallisena :)