26. elokuuta 2015

Epänormaali onkin normaalia

Vietimme tuossa yksi ilta tyttöjeniltaa Eveliinan ja Sallan kanssa ja yhtäkkiä Eve ottikin puheeksi hänen PCOS:n. Pian jo selvisikin, että Sallallakin on monirakkulaoireyhtymä ja hänellekkin on sanottu, ettei hän tule saamaan ikinä lapsia. Mitä tämä nyt yhtäkkiä on?

Onko nykyään siis enemmän normaalia olla lapseton tahtomattaan, kuin saada lapsia ns. vahingossa. Ainakin siltä se nyt tuntuu. Lapsettomuus tuntuu olevan nykypäivänä ihan yleistä ja sekös pelottaakin minua.

Minun on aika laatia suunnitelma. Suoraan sanottuna lisääntymissuunnitelma. Ensiksi varaan ajan gynelle perustutkimuksiin ja seuraavaksi tutkin mahdollisia perhesuunniteluneuvoloita tai jotain. En tiedä yhtään mistä aloittaa, mutta nyt on oikeasti aika tehdä jotain.

Neuvoja ja vinkkejä kaivataan? Mistä lähteä liikkeelle?

4 kommenttia:

  1. Aika hurjasti sanottu asiantuntijalta, ettei ystäväsi voisi saada ikinä lapsia! Kun sekä PCO että PCOS on kuitenkin ihan hoidettavissa olevia juttuja. Vai onkohan lääkäri tarkoittanut, ettei voi saada lasta luonnollisesti?

    Nykypäivänähän suositus on, että kun pariskunta on yrittänyt lasta vuoden, eikä toivottu raskaus ole alkanut, hakeutuvat he perustutkimuksiin. Esim. yksityisellä nainen pääsee helposti gynelle ja samalla ultraan. Kierron puolivälissä, ennen ovulaatiota, on helppo katsoa limakalvon paksuus ja munasarjojen tilanne (kypsymässä oleva follikkeli). Lääkäri osaa myös sanoa, onko kierto riittävän säännöllinen ja tuleeko ovulaatio sopivaan aikaan kierrosta (esim. ei liian aikaisin). Siittiöt pääsee myös tutkituttamaan yksityisellä lapsettomuusklinikalla, ja jossain välissä perustutkimuksia suositellaan munajohdinten aukiolotutkimusta. Naiselta on myös helppo katsoa verikokeella, onko hormonitasot ok:t. Tällaisista perusjutuista lähdetään liikkeelle - nämä kertovat jo aika paljon parin tilanteesta. Ja ovat tosiaan ihan perusjuttuja - eivät ns. lapsettomuuden hoitoa, vaan terveyden kartoitus.

    Joskus jo pelkästään sen kuuleminen, että kaikki on päällisin puolin ok, riittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi :) Ystävälläni Sallalla on tuon monirakkulaoireyhtymän lisäksi myös jokin muu vaiva, mutta en enää muista minkä niminen se oli. Luultavasti kuitenkin tänä päivänä voi hoitojen kanssa saada lapsen hänenkin tilassaan.

      Olenkin lukenut noista tutkimuksista jo jotain, mutta en ole vielä itse lähtenyt toimenpiteisiin. Meillä on vielä tuo rahatilanne sen verran huono, että ei ihan heti tee mieli lähteä yksityiselle, mutta aika näyttää. Ehkä me vielä keksimme jonkun ratkaisun :) Kiitos vielä paljon neuvoista.

      Poista
    2. Niinhän se on, että paljon pystytään tänä päivänä tekemään, vaikka joskus muinoin samaisesta "tuomiosta" olisikin jäänyt perheettä.

      Valitsimme itse aikanaan yksityisen ehkä eniten malttamattomuuden ja tiedonjanon takia. Oli pakko saada mahdollisimman paljon selville - ja heti. Se tietysti maksoi, mutta toisaalta oli sitten lopulta sen väärti. Näin minä siis näen meidän tilanteemme - jokainen polku on kuitenkin ihan yhtä oikeanlainen!

      Varmasti keksitte jonkun ratkaisun! Ja ratkaisua miettiessänne saattaa pikkuinen aloittaa jo matkansa :)

      Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)