19. lokakuuta 2017

Ensimmäinen neuvolalääkärikäynti

Ihanaa, kun saa taas kokea jotain uutta! Eilen oli siis ensimmäinen neuvolalääkärikäynti ja tuntuu edelleen uskomattomalta, että ollaan päästy jo näin pitkälle. Sori, että toistelen sitä joka kerta, mutta kun nämä raskaudet keskenmenoineen ovat soineet kuin rikkinäinen levy, niin tuntuu äärimmäisen ihanalta päästä viimein eteenpäin.

Mutta tosiaan, eilen oli siis neuvolalääkärikäynti ja lääkäri oli onneksi oikein mukava nainen. Hän kyseli kovasti vointeja ja tuntui olevan ihan aidosti kiinnostunut vastauksistani. Kävin taas ennen käyntiä ottamassa pissanäytteen ja verenpaineet ja painon ja kaikki oli niiltä osin kunnossa. Painoa on nyt kertynyt yhteensä 2,8 kg koko raskauden aikana ja lääkärin mielestä se oli ihan hyvä. Kuulemma näin normaalipainoisena saisin kerätä raskauskiloja jopa 15 kiloa, että sinänsä tuo painonnousu ei huolestuta minua tällä hetkellä lainkaan. Kaikissa oppaissakin vissiin sanotaan, että hoikille saattaa tulla enemmän painoa, kun sitä rasvaa nyt tarvitaan kaikkeen.

Seuraavaksi tutkiskeltiinkin vähän masua eli lääkäri paineli ja tunnusteli kohtua ja kuunneltiin taas sykkeitä. En tiedä minkälainen vauhtivekara meille oikein on tulossa, mutta tyyppi ei oikein millään malttanut pysyä paikoillaan ja oli vissiin vähän vaikeuksia ottaa lukemaa sykkeistä :D Välillä ihan tuntui kuin tyyppi olis muksinut suoraan doppleria, kun niin kovin ääni aina pätkäisi. Lopulta ipana vähän rauhottui ja saatiin otettua lukemia. Jotain 150-160 väliltä se oli. Sitten tehtiin perus alapäätutkimus ja kohdun suu näytti olleen napakasti kiinni ja kohdunkaulakin oikein hyvän mittainen. Eikä ollut mitään tulehdukseenkaan viittaavaa, joten kaikki oli siis siltä osin kunnossa.

Noh, vaikka perusterve ihminen olenkin, niin ilmeisesti edesmenneen mummoni vanhuusiän diabeteksessa on sen verran riskitekijöitä, että joudun nyt sitten kuitenkin siihen sokerirasitukseen, vaikka terveudenhoitaja ei asiaa ottanut missään vaiheessa esille. "Jipii" Ei auta muu, kuin ryhtyä varailemaan aikaa sitten siihenkin. Eniten mua huolestuttaa se paastoaminen, mut enköhän mä selviä. Hyvähän se on tutkia, ihan jo vauvaakin ajatellen.

Tämmöstä diipadaapaa taas tänne :D

Joko huomenna on taas perjantai? Mihin nää viikot oikein menee...

P.S. Mitä mieltä ootte influenssarokotteesta?

23 kommenttia:

 1. Onnea taas teille, ihanaa että kaikki on hyvin! Nauratti tuo sun "alapäätutkimus", näin edessäni miten lääkäri tutkii alapäätä ulkoa päin eri valoissa ja vinkkeleistä ;) Mutta ymmärrän mitä tarkoitit! :D Influenssarokotteen ottaisin ilman muuta. Olen ottanut jokaisena kolmena vuonna nyt lasta yrittäessä, lääkärin mukaan ehdottomasti hyvä idea raskautta ja vauvaa ajatellen. Raskaana influenssassa on tuskin kivaa, ja mieti millaista olisi synnyttää influenssassa...?! Ilman muuta ottaisin sinuna sen, en oikein keksi syytä miksei ottaisi ellei raha, mutta ei kai se paljoa maksa ja raskaana olevat ehkä saa sen jopa ilmaiseksi? Täällä 5 IVF menossa, aloitettiin yritys tosissamme samana keväänä kuin te, päästäisiinpä mekin tästä helv****stä jo pois! Halaus ja onnea matkaan!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   No sitähän se vähän olikin :D Kunnon spottivalolla tutki Kohdunsuun tilanteen, mutta joo se siitä mielikuvasta :D
   Mä en oo koskaan sitä rokotusta ottanut ja vähän muutenkin epäilyttää kaikki "ylimääräiset" lääkkeet, mitä kehoon tungetaan, mutta tosiaan nyt kun kuulun tähän ns. riskiryhmään, niin ehdottomasti ajattelen tämän meidän pienen elämän alkumme terveyttä ennen kaikkea. Neuvola tosiaan tarjoaa sen ilmaiseksi, joten rahasta ei ainakaan ole tässä kohtaa kiinni :) Pelkään lähinnä sivuoireita ja tautien jatkuvan kehityksen takia tuntuu turhalta rokottaa nyt tätä yhtä muotoa vastaan, mutta toisaalta parempi että edes jotenkin suojautuu taudeilta.
   Voi kuinka soisinkaan teillekkin jo oman lapsen. Aikaa on kulunut jo piinaavan pitkään siitä, kun yritys ollaan aloitettu. Tsemppiä hoitoihin! Toivottavasti seuraavaksi olisi jo teidän vuoro :) ♥

   Poista
 2. Mä en usko ottavani influenssarokotetta, koska en ole sitä koskaan ikinä ennenkään ottanut ja just ton takia ku se ei ole 100%suoja ja ne viruskannat vaihtelee :(
  Mun alalle tuli tosin rokotuslaki (astuu voimaan ens vuonna) et kaikkien hoitajien on otettava kaikki mahdolliset rokotteet mitä tarjotaan, muuten voi saada potkut. Noh tässä en sen enempää kantaani rupee aukomaan mut en tykkää. Kai se on sit otettava joku pikanen paskarokotus joskus mitä ei oo keretty tutkimaan ja sit saa taas jonku neurologisen sairauden hyvässä lykyssä. Tää mua pelottaa tässä rokotuslaissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt kun tätä juttua mietin, niin kyllä mä ehkä sittenkin otan sen influenssapiikin. :D

   Poista
  2. Mä ymmärrän hyvin nuo epäilyksesi :) Oon itekkin pitkään ollut sitä mieltä, että se on ns. turha, mutta nyt kun kuulun riskiryhmään, niin on ajateltava myös pienen parasta. Ja tosiaan kun ilmaiseksi sen saa, niin ehkä se on sittenkin parempi vain ottaa :D Inhottavaa kyllä jos rokotteen ottamatta jättäminen on peruste potkuille, mutta hyväähän niillä toisaalta vain tarkoitetaan.

   Poista
 3. Onnea raskaudesta ja onnea jatko-odotukseen! Ihanaa! <3

  Mäkin pohdin sitä influenssarokotetta kun olin raskaana, juurikin kun en ennen ollut ottanut, mutta päädyin ottamaan sen sitten ekan kolmanneksen jälkeen ja suosittelen kyllä. Raskaana kun ei juuri mitään lääkkeitä voi ottaa, niin jo pelkän normiflunssan sairastaminen on aika kurjaa, puhumattakaan sitten jostain infuenssasta. Mulle ei tullut mitään oireita, mutta sehän on yksilöllistä. Se pahin kausi taitaa alkaa vasta joskus joulukuussa, joten voit vielä vähän lykätä sitä että pikkunen ehtii kehittyä vähän pidemmälle. Turvallinen sen kuitenkin pitäs olla, onhan sitä annettu niin pitkään. Mut jos haluaa niin tosiaan odota vielä hetki ja ota vaikka kuukauden päästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Silja :)
   Olen itse pitänyt tuota rokotetta aina varsin turhana, koska sairastan niin harvoin yhtään mitään tautia, mutta nyt kun miettii, niin raskaana ollessa en kyllä tahdo olla kipeänä sitäkään vähää. Täytyy miettiä todella tarkkaan mitä lääkkeitä saa ottaa ja en halua edes kuvitella miltä influenssa oireet tuntuvat ihan perusterveelläkin ihmisellä. Mulla on seuraava neuvolakäynti marraskuussa ja silloin kuulemma saisin sen ottaa :) Siksi vähän tässä kyselinkin mielipiteitä asiasta.

   Poista
 4. Influenssarokotusta suositellaan kyllä raskaana oleville. Otin itse sen viime vuonna kun olin raskaana viimeisellä kolmanneksella. Aiheutti pientä lämpöilyä seuraavana yönä, mutta ei mitään sen kummempaa. Tänä vuonna otin myös rokotteen ja sen saa myös ilmaiseksi neuvolasta lapselle. Meidän poika tuntuu nappaavan tauteja todella herkästi, niin otan kyllä vastaan kaiken mahdollisen avun pöpöjä vastaan :) Tänä vuonna rokotteesta ei tullut mitään muuta kuin kipeä käsi. Kannattaa muuten myös puolison rokottautua, viime vuonna ainakin myös tulevat isät saivat ilmakseksi rokotteen neuvolasta.

  Onnea odotukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :)
   Asia itseasiassa tulikin esiin, kun mieheni kertoi saavansa työnsä puolesta influenssarokoitteen, mutta ei olla koskaan tätä hyödynnetty, koska se on tuntunut näin perusterveellä jotenkin turhalta :D Nyt kun kuulun riskiryhmään, niin täytyy miettiä asiaa taas uudestaan. Työkaverini ainakin suositteli sitä ja koska sen nyt ilmaiseksikin saisi, niin toisaalta miksi ei. Ehkä ne sivuoireet on sitten huomattavasti siedettävämpiä kuin itse tauti :D

   Poista
 5. Jostain olen lukenut, että raskaana otettu influenssarokote suojaisi myös vauvaa. Se oli suurin syy siihen, miksi minä sen otin, kun tytön la oli influenssa-aikaan. Olisin kyllä varmaan muutenkin ottanut. :)

  Täälläpäin sokerirasitukseen joutuvat kaikki yli 25-vuotiaat. Se tosin oli paljon vähemmän paha kuin mitä luulin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä kysyin asiaa siltä neuvolalääkäriltä ja hänkin kertoi siitä olevan hyödyksi myös vauvalle :) Olen pitänyt sitä rokotetta aina jokseenkin turhana, mutta nyt kun pitää miettiä myös pienen etuja, niin haluan kyllä suojella häntäkin parhaani mukaan turhilta taudeilta.
   Meilläkin kaikki yli 25-vuotiaat joutuvat sokerirasitukseen ainakin sen kerran sillon joskus rv 26 aikoihin, mutta jos on jotain sukurasitetta tai ylipainoa tjms. niin ilmeisesti silloin pitää ottaa sekä alku- että loppuraskaudessa se. Kävin sen nyt tekemässä, eikä se tosiaan ollutkaan yhtään niin paha kuin oli peloteltu :D

   Poista
 6. Ihanaa, että kaikki on kunnossa! :)
  Olen itsekin miettinyt tuota influenssarokote-asiaa. Terveydenhoitoalalla työskentelevänä se on tullut otettua kahtena edellisenä vuotena, enkä silloin saanut siitä juuri mitään oireita. Pistoskohta oli arka ja kipeä, mutta muuten ei noussut kuumetta tms. HUS:n teratologisen tietopalvelun sivuilla (on muuten ollut kovassa käytössä mulla nämä sivut :D) suositellaan influenssarokotetta raskaana oleville, ja itse ainakin luotan tähän sivustoon täysin. Tietenkään rokotteiden vaikutuksia ei koskaan voi 100-prosenttisesti tietää, mutta kauheammalta tuntuisi sairastua influenssaan raskausaikana, on se sen verran kova tauti kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan totta. En tosiaankaan haluaisi kokea influenssaa, saati sitten raskaana, kun lääkkeetkin ovat silloin niin kovin rajalliset. Hyvä tietää, jos ei siitä ole juurikaan sivuoireita tullut, niin ehkä se madaltaa myös meidän kynnystä ottaa se :D

   Poista
 7. Sykkeiden perusteella voisi olla tyttö tulossa. ;) Mutta jos olet alkanut hehkua havaitseen niin poikaan viittaa. Mun ensimmäisellä neuvolalääkärikäynnillä lääkäri povasi tyttöä, koska sykkeet oli korkeat ja naama täynnä finnejä. Ja tyttö tuli. :)

  Influenssarokote on kai aika peruskauraa jo, ei mikään uusi rokote, joten ei se ainakaan haitaksi liene. Itse olen kerran influenssan sairastanut ja se oli aivan hirveää. Sen jälkeen otin rokotteen, kun opintojen ohessa ilmaiseksi kerran sai. Tieysti voit arvioida, että kuinka suuri sairastumisriski on esim. työn puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on alkanut heittelemään nuo tyttö-ja poikaolot ihan laidasta laitaan, etten enää osaa yhtään sanoa mitä sieltä on tulossa :D Vähän aloin tutkimaan tuota skull and nub-teoriaa, kun pääsin vertaileeman ultrakuvia ystäväni kanssa, ja niiden perusteella väittäisin meille olevan tulossa poika ja ystävälleni tyttö :D Jännä nähdä mitä ensi viikolla selviää.

   Mä muistelinkin, että se rokote on ollut jo melko kauan käytössä, et ihan uusi juttu se ei kuitenkaan ole. En yleisesti vaan tykkää ottaa mitään "ylimääräisiä" lääkkeitä kehooni, mutta nyt näin riskiryhmään kuuluessani taidan taipua kuitenkin sen ottamiseen. Ilmaiseksi kun kerran saa :D

   Poista
 8. Itse otin juuri toissa päivänä neuvola käynnillä rokotteen!:) mulla muutenkin helposti taipumus saieastua kaikkiin flunssiin ja etenkin keuhkosairauksiin ni ihan silläki :) apteekkari juuri viimeks sano ku hain poskiontelotulehdukseen lääkekuurin ja hältä viel varmistin et lääke käy varmasti raskaana oleville, ni sano et käy kyllä, et iso riski itse tulehduksen sairastaminen on jo vauvalle et herkästi kannattaa tässä tilassa aina lääkäriin vain mennä :) ja kerran influenssan sairastaneena voin sanoa etten ikinä halua kokea uudelleen!! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tohdi edes kuvitella kuinka hirveältä se tuntuu, saati sitten raskaana kun ei voi käyttää kunnon lääkkeitäkään. Hyvä, että sä sait sen asian jo pois päiväjärjestyksestä :D Mulla on seuraava neuvola marraskuussa, niin silloin olis mahdollisuus meikäläisenkin se ottaa :)

   Poista
 9. Itse en ole ikinä ottanut tuota influenssarokotetta, kun sairastan niin vähän, eivätkä hurjatkaan taudit (esim. noro) ikinä äidy kovin pahoiksi. Nyt rv 9 ja työpaikalla tuli tieto juurikin noista "pakkorokotuksista". Tällä hetkellä olen asian kanssa aika sinut, sillä ajattelin ottaa rokotteen mahdollisesti myös neuvolan kautta. Lähinnä tuo pakollisuus rokotteen otossa laittaa kapinoimaan vastaan... Itsellä tuo työpaikan rokottamisajankohta menee marraskuulle, jolloin ensimmäinen kolmannes on jo takanapäin. En tosin tiedä onko merkitystä missä vaiheessa raskautta rokotteen ottaa.
  En tiedä onko influenssasta muuta haittaa raskaana ollessa kuin se, että se on normaalioloissakin kamala tauti. Opiskelujen aikaan erään tuttavan lapsen lievän kehitysvammaisuuden syyksi oli ainakin jossain vaiheessa epäilty äidin raskausaikana sairastamaa pahaa influenssaa. Tuosta on jo kymmenen vuotta aikaa ja epäilen nykytietämyksen olevan jo tarkentunut erilaisten sairauksien vaikutuksista sikiöön. Järkevältä tuntuu kuitenkin ajatella, että jos äiti voi hyvin ja on terve, on sitä myös vatsassa kasvava vauva.
  Ihanaa kuulla, että kaikki on hyvin! Olen seurannut sun blogia viime keväästä, jolloin oma yrittäminen alkoi. Sulla on tosi elämänmakuinen tapa kirjoittaa asioista ja siksi käyn varmaan joka päivä tarkistamassa, oletko jo kirjoitellut jotain uutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih ihana kuulla :) Kiitos kauniista sanoista ♥
   Mulla on kans tuo sama, että harvemmin sairastan ja en myöskään ole mitään rokotteita tauteja vastaan ottanut, mutta nyt tosiaan näin riskiryhmään kuuluessa on täytynyt miettiä asiaa taas uudestaan. En halua edes kuvitella miten kauhealta influenssa tuntuisi raskaana ollessa, enkä todellakaan halua, että pienelle vauvalle se joskus iskisi. Uskon siis, että tässä tapauksessa on ihan hyvä taipua tuon rokotuksen puoleen :) Mullakin seuraava neuvola on vasta marraskuussa, joten silloin sitten olis mahdollisuus tuo ilmainen rokotus ottaa ilman, että tarvii mennä jonottelemaan mihinkään :)

   Poista
 10. Influenssarokottaminen raskauden aikana kannattaa, tarjoaa tosiaan suojaa sille vauvalle vielä syntymän jälkeenkin :) meillä myös isät saivat rokotuksen neuvolan kautta, kannattaa siitäkin kysäistä. Influenssarokotteet tehdään joka vuosi samaan pohjaan, eli ovat hyvin pitkälle tutkittuja ja turvallisia :) onnea neukkulääkärietapin saavuttamisesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos :D Kyllä mä uskon, että mekin nyt tällä kertaa taivutaan sen ottamisen puoleen. Kun kerran ilmaiseksi saa ja vieläpä helposti neuvolakäynnillä :) Muuten en vaan kauheasti tykkää ottaa mitään ns. ylimääräisiä lääkkeitä kehooni, mutta nyt ajatellaan myös pikkuisen parasta :) ♥

   Poista
 11. Influenssarokotetta raskauden aikana ei ole juurikaan tutkittu.. raskaanaolevia kun ei voi käyttää "koekaniinina". Jos miltä tahansa Suomalaiselta nettisivulta etsit tietoa, löydät vain hyviä puolia.. ei niitä riskejä tai mahd haittoja missään kerrota. Uutisoinnista saa sellaisen kuvan, niinku mitään riskejä ei ois, pelkästään hyötyä. En suosittele tiedon hakemista mistään foliohattutyyppien sivustoiltakaan, esim magmeettimedia jne, sen ny tietää, et ne täynnä huttua. Pubmed on lähes ainoa mistä puolueetonta tietoa voi etsiä, mut sivusto aika hankala, jos ei tieteellisen tiedon etsimisestä ole kokemusta. Noista rokotteista on vaikea löytää Suomeksi puolueetonta, luotettavaa tekstiä. Sulle on taidettu näissä kommenteissa vain suositella rokotetta, itse kehoitan suhtautumaan varauksella.. kaikki ei ole niin ruusuista kuin näyttää ja media / neuvolat antaa ymmärtää. Ja ei, en ole rokotevastainen, itse olen ottanut influenssarokotteen ammattini takia aina joka vuosi, ellen ole ollut raskaana. Raskausaika vain on niin spesiaali tilanne sekä äidille että vauvalle mahassa, etten itse nykytiedon valossa itse ota riskejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että kannattaa suhtautua varauksella ja niin suhtaudunkin. Tää on vähän samaa kastia kuin esim. koirien punkkilääkkeiden kanssa, et varmasti kaikki negatiiviset kokemukset on johonkin Facebookin koirakanaville jaettu yms. Aika vähän kyllä on negatiivista palautetta ollut näistä influenssarokotteista, jos vertaa vaikka sikainfluenssarokotteeseen, että siinä mielessä kyllä vaikuttaa ihan turvalliselta rokotteelta. Itse epäilen, että tuo rokote ei kuitenkaan välttämättä ihan täysin suojaa tuolta taudilta, niin en haluaisi turhaan sitä ottaa ja uskoa sokeasti olevani turvassa sen jälkeen. Toivon siitä kuitenkin olevan hyötyä myös lapsellemme, ettei hän joutuisi koskaan tuota influenssaa kohtaamaan :)

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)