20. lokakuuta 2017

Sokerirasitustesti

Ensinnäkin kiitos kaikille influenssarokotuskysymykseeni vastanneille. Oli kiva lukea teidän kokemuksia ja mielipiteitänne asiasta. Mä itse en kauheasti tykkää ottaa kehooni mitään niin sanotusti ylimääräisiä lääkeaineita, mutta nyt kun täytyy ajatella myös pikkuisen parasta, niin oon alkanut taipumaan tuon influenssarokotteen puoleen. Mulla ei siis oo mitään niitä ihan perusrokotteita vastaan, mut tämmöset kausitaudit tuntuu vähän ylireagoinnilta, mutta siis joo, parempi kai se on suojautua :) Saan siis kuulemma tuon rokotteen sitten ens kerralla, kun mulla on marraskuussa neuvola, niin ei tarvi sen takia lähteä jonottelemaan mihinkään erikseen.

Mutta sitten tuohon otsikon aiheeseen eli sokerirasitustestiin. Halusin saada sen mahdollisimman nopeasti pois alta, joten varasinkin heti tälle aamulle ajan labraan. Enk ookki tehokas, heh. Kauheasti oon tuosta sokerirasituksesta kaikkia kauhutarinoita kuullut ja sainkin pienen stressin siitä aikaiseksi. Okei, en kovin pahan, mutta kuitenkin. Itseäni kauhistutti eniten tuo paastoaminen ja sitähän mä sitten stressasinkin. Kävin tuon 12 tunnin aikana niin monta kertaa vessassa, että olin varmasti ihan supertyhjä, kun sinne sitten aamulla menin. Maha murisi jo kovasti, eikä voimiakaan tuntunut olevan enää jäljellä. Onneksi mieheni jaksoi heittää minut sinne autolla, niin ei tarvinnut junalla lähteä seikkailemaan.

Saavuin klo 8.10 paikalle ja hoitaja oli noin viitisen minuuttia myöhässä. Ensin otettiin verikoe ja sitten sainkin jo nauttia tuon "kauhean pelottavan" sokerijuoman. Tässä nyt hyvä vinkki kaikille sokerirasitustestiin menijöille; ole janoinen :D Mä panttasin aamulla veden juontia sen verran, että mulla oli ihan kauhea jano sitten siellä labrassa. Vetelin sen kaksi mukillista vadelman makuista sokerilientä alle puoleen minuuttiin, eikä tuntunut missään. Hoitajakin katteli vähän, että "ohoh, sehän meni nopsasti". Sitten alkoi taas "paastoaminen". Olin ottanut käsityöprojektini mukaan, joten aika kului oikein joutuisasti. Ensimmäisen puolen tunnin kohdalla tunsin ehkä vähän lievää pahoinvointia, mutta pian olo taas tasoittui. Ensimmäinen tunti meni tosi nopsasti, kun niin uppouduin käsityöni pariin, kunnes oli taas verikokeen aika. Kaikki sujui todella helposti ja sitten olikin jo viimeisen tunnin aika. Etenin hyvää vauhtia käsityössäni ja voin kerrankin olla ylpeä siitä, että saan jonkun käsityön ihan siedettävässä ajassa jopa valmiiksi :D Tunti kului taas ja olikin jo viimeisen verikokeen vuoro. Olo oli suhteellisen normaali. Hoitaja kehoitti syömään jotain heti, mutta minäpä painelin suorinta tietä juna-asemalle ja kohti työpaikkaa. Napostelin yhden mandariinin siinä sitten matkalla töihin ja olo oli edelleen hyvä. Nälkä alkoi jo kasvaa ja odottelinkin jo innolla lounastaukoa.

Lounaalla tuntui hieman jotain verensokerien heittelyä eli pientä heikotusta, mutta muuten olo on kerrassaan mainio. Luulin, että tuo koe olisi ollut jotenkin tosi infernaalinen, mutta voin iloisin mielin todeta, että kyllä siitä selviää :D Suosittelen ottamaan sinne vain mukaan jotain erittäin mukaansa tempaavaa tekemistä, niin aika kuluu kuin siivillä. Tulokset verikokeista olis ilmeisesti maanantaina saatavilla, mutta en usko, että jaksan moisen takia erikseen soitella neuvolaan, vaan kuuntelen ne sitten seuraavalla neuvolakäynnillä. Toinen sokerirasitustesti on vissiin luvassa sitten taas joskus rv 26 tienoilla, mutta nythän tää onkin jo ihan tuttua huttua, niin ei tarvi niin kauheasti stressailla :D

Tällaista tällä kertaa.

Ihanaa viikonloppua taas kaikille!!

23 kommenttia:

 1. Hei. Miksi kaksi kertaa joudut tekemään sokerirasitustestin? Itsekin ensi kertaa raskaana ja vain sen kerran kävin testin tekemässä viikoilla 24+ :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yli 25-vuotiaille on yleensä se yks kerta sillon joskus rv 26 aikoihin ja jos on jotain sukurasitetta tai muuta insuliiniin vaikuttavaa, ni sit on kaks sokerirasitustestiä. Eihän noi kai kellee pakollisia ole, mut suositellaan seurantaa :)

   Poista
 2. Ei mustakaan sokerirasitus oo ollu kummallakaan kertaa mitenkään paha juttu. Tietenkään toiseen testiin ei tarvi mennä jos ekasta jää kiinni. Mä kyllä soittelisin testin tuloksesta heti, koska jos siinä on häikkää niin se aiheuttaa toimenpiteitä (pitää alkaa mitata sokereita ja hakee siihen mittari). Ei kannata sit panikoida jos narahtaa rasituksesta, se on todella yleistä. Mä sain ekasta hirveen paniikkikohtauksen. Mulla oli kummassakin raskaudessa radi, mut ei aiheuttanut mitään isompaa. Koko raskauden mittailin sokereita mut ei niissä ollu mitään vikaa koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kauhutarinoita vaan jostain syystä kuulee enemmän, mut yllätyin positiivisesti, että eihän se nyt niin kauheata ollutkaan :D Mä aattelin tiirailla niitä tuloksia ensin vähän omaKannasta ja jos näyttää epäilyttävältä, ni sit soittelen neuvolaan päin. Muussa tapauksessa odotan siihen neuvolakäyntiin ja kysyn sit, et onko niissä mitään erityistä huomioitavaa :)

   Poista
 3. Mun mielestä ton sokerirasituksen kauheutta vähän liioitellaan, suurimmalle osalle se kai kuitenkin on aika iisi juttu... Noi tuloksethan näkyy Omakannassa. Ite katon kaikki sieltä, kun en jaksa ikinä soitella mihinkään. Se vaan ketuttaa, kun sieltä monesti lukee jotain ihan ihmejuttuja, kun lääkäri, neuvolatäti yms. on keksinyt omiaan, mut se on sitten hyvä ottaa seuraavalla kerralla esille, että mitäs hittoa tämä tarkoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan vaan niin yksilöllistä, et miten se kehenkin vaikuttaa. Jostain syystä niitä negatiivisia kokemuksia tuntuu olevan enemmän, mut onneks ei ainakaan omasta mielestä ollut mikään kovin kummoinen kokemus :) Joo mä ajattelinkin vähän omaKannasta käydä kurkistelemassa niitä tuloksia ennen ku alan sen enempiä hötkyilemään.

   Poista
 4. Musta tuntuu jotenkin hassulta, et esim. Mun kaveri joutu menemään sokerirastiukseen kun hänen isovanhemmilla on 2tyypin diabetes mut mä en taas joudu vaikka munkin isovanhemmilla on :o
  Ollaan mun kaverin kans samanikäisinä (alle 24), mutta eri paikkakunnilta. Vissiin näissäkin sit eri käytännöt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja korjaan edelliseen siis ollaan alle 25v :D

   Poista
  2. Se tuntuu olevan myös vähän lääkäristä/hoitajasta kiinni, koska se mun terveydenhoitajahan ei olis määränny mua sokerirasitukseen vielä pitkään aikaan, mut sit lääkäri olikin sitä mieltä, et pikimiten testiin :D Noh tulipahan nyt hoidettua se pois alta.

   Poista
 5. Hyvä, että sulla meni noin iisisti! :) Mulla paaston ja sokerilitkun juomisen seurauksena olo meni kyllä niin kehnosti, että sain vain kaivettua mukaani varaamani lukemiset repusta, minkä jälkeen kaikki energia meni selviämiseen. Voi olla, että sillä on jotain tekemistä raskauspahoinvoinnin kanssa.

  Sanoiko ne sulle, että neuvolassa nuo tulokset käydään? Mä siis tsekkasin ne sieltä Omakannasta, mutta viitearvot sainkin sitten googlailla ihan itse. Ainakaan neuvolalääkäri ei testituloksista pihahtanutkaan. Kai se on aitten niin, että soittavat vain, jos arvoissa on vikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla et raskauspahoinvointikin voi vaikuttaa asiaan paljon. Mullahan sitä ei enää ole ollut, niin ei sitten tuostakaan tullut kuin vähän vaan perus verensokerin heittelystä johtuvaa heikotusta.
   Ei sanottu, että missä ne tulokset käydään läpi, mut labran th sano et maanantaina voi soitella tuloksia neuvolasta. Ajattelin kans itse vähän tiirailla omaKannasta niitä ja jos ne ei nyt ihan ufolta näytä niin odottelen siihen seuraavaan neuvolakäyntiin ja kysyn sitten siellä asiasta enemmän :)

   Poista
 6. Minä unohdin paastota 12 tuntia tuohon testiin... mussutin koko illan suklaata ja vedin sokerimehuja, jotta vauva liikkuisi... lopputuloksena sitten se eka paastoarvo oli koholla ja 5.5 kun sai korkeintaan olla 5.3 ja lätkäisivät raskausdiabetes diagnoosin. Yritin selittää, että ehkä se johtuisi tuosta, että paasto unohtui, ei mennyt läpi ;) Koko loppuraskauden sain kytätä verenpaineen lisäksi sokereita. Yhtään arvoa ei ylittynyt kotiseurannassa vaikka söin vastoin ohjeita ihan mitä sattui. Eniten otti päähän kun vaikka kävin tyyliin lääkärissä näyttämässä kipeää korvaa niin omakannassa ensimmäisenä lukee epikriisissä, että henkilöllä on raskausdiabetes ;) Vauva kanssa joutui synnyttyään sokerimittauksiin tuon diagnoosin takia. Kaikki arvot oli normaaleja. Siis hienoa, että seurataan ja tutkitaan, mutta mielestäni omalla kohdallani tuo oli turha. Nyt pitää mennä uudestaan ei-raskaana testiin, kun kuulema raskausdiabetes altistaa kakkostyypin diabetekselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts :D mulla se ainakin kysyi ihan ekaks et kauan olin paastonnut. Olin aika tarkka sen kanssa, että söin viimeisen tomaatin varmaan just sillon edellisenä iltana klo 20.10 :D En usko, että mulla mitään riskiä diabetekselle oikeasti on, mut hyvähän se on aina tutkia vauvan hyvinvoinnin vuoksi :)

   Poista
 7. No tottakai sinne sokerirasitukseen mennään janoisena kun ei saa 12 tuntiin juoda :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä vettä saa juoda ihan normaalisti.

   Poista
  2. Ei saa juoda. Korkeintaan puoli lasillista. Paasto on sekä syömättä että juomatta tietenkin.

   Poista
  3. Ihan HusLabilta tulleessa ohjeessa sanotaan näin: "Paasto eli ravinnotta olo aloitetaan 10-14 tuntia ennen glukoosikoetta, ja sitä jatketaan kokeen loppumiseen saakka. Koko paaston ajan sinun tulee olla täysin ravinnotta. Paaston aikana saa nauttia vettä, mutta virvoitusjuomien, makeisten, pastillien, purukumin, kahvin, teen ja kaikkien alkoholipitoisten juomien nauttiminen on kiellettyä."
   Eli ei sentään tarvi nestehukassa siihen kokeeseen mennä. Myös kokeen aikana saa juoda vettä ja käydä vessassa normaalisti :)

   Poista
  4. Mulle on aina sanottu, että ei saa ja ihan lääkäriltä oon kysyny. :O mutta ennemmin pelaan varman päälle ja oon juomatta kuin "kusen" kokeen.

   Poista
  5. Tuossa kuitenkin mitataan veren sokeriarvoa ja vedessä ei ole sokeria, eikä oikeastaan mitään muitakaan ravintoaineita :D Kuulostaa tosi oudolta, että sinua on neuvottu olemaan 12 tuntia ilman vettä, mutta jos siitä ei ole sinulle mitään vaivaa, niin kukaan ei tietenkään estä olemaan juomatta tuota 12 tuntia :) Ja tuosta kokeen aikana veden juomisesta satuin ihan kysymään myös tuolta terveydenhoitajalta, joka koettani ohjasi, ja hänenkin mukaan veden juonnissa ei siis ole mitään rajoituksia.

   Poista
  6. Tässä on nyt jo pari ihmistä sanonut että ei saa juoda :o miten voi olla näin eri ohjeet :o

   Poista
  7. En osaa sanoa miksi, mutta jos labrasta tulleessa ohjeessa annetaan lupa juoda vettä, niin sen mukaan myöskin toimin. Testi sujui ihan moitteettomasti :)

   Poista
 8. Niin viitearvothan on 5,3, 10.0 ja 8.6. Eli jos on tuo arvo tai yli niin radi diagnoosi napsahtaa. Mulla on molemmilla kerroilla ollu yks arvo 0.1 yli ja sekös riso. Niin ku yhel toisellakin ylempänä viime raskaudessa paasto oli 5,4 ja johtui varmasti edellisen päivän aika rasvaisesta ruuasta juuri ennen paaston aloitusta. Mut ei käy selitykset. Ja tosiaan myöhemmissä mittauksissa kotona ei kyl ollu ikinä mitään vikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä kattoo meneekö mulla mikään arvo yli raja-arvojen :)

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)