23. elokuuta 2019

Lapsiemme tulevaisuus

Nyt puhutaan tärkeästä aiheesta.

Jotenkin tuo Amazonin sademetsien metsäpalo ahdistaa ihan huolella. Mitä nyt olen somessa vilisevistä kauhukuvista saanut irti, niin ilmeisesti kyseessä on taas täysin ihmisten aiheuttama tuho tälle maapallolle, jolla elämme. Mä en voi käsittää, kuinka tyhmä voi tämä nisäkäslaji nimeltä ihminen olla. Polttaa nyt tärkeät sademetsät kasveineen ja eläimineen vain lisätäkseen karjan laidunmaita.

En tiedä onko äitiydellä vaikutusta vai vaan yleinen hypetys, mutta me ollaan alettu pyrkimään kohti ekologisempaa elämää. Ollaan muun muassa lisätty kierrätystä, nimittäin nykyään lajitellaan sekajätteen, bion, kartongin, lasin ja metallin lisäksi myös muovia. On ollut jännä huomata miten sekajätteen määrä on huomattavasti vähentynyt, kun muovi kierrätetään erikseen. Tämä on mielestäni ihan äärimmäisen hyvä juttu. Lisäksi ruokahävikkiä ollaan onnistuttu vähentämään, kun ollaan ostettu ruoat aina reseptien mukaan (taas jälleen suuri kiitos Samasta Padasta -kirjoille). Nykyään biojäteastiaa täyttävät vain pääasiassa hedelmien kuoret, koska tuo meidän pikkumies syö ihan hirveästi hedelmiä ja kasviksia :D

Mistä tullaankin aiheeseen kasvisruoka, jota olemme myös opetelleet syömään huomattavasti aiempaa enemmän. Mun mielestä jokaisen kotitalouden pitäisi pyrkiä vähintään yhteen kasvisruokapäivään viikossa. En ole tavoittelemassa vegaaniruokavaliota, mutta jotenkin tuntuu, että hirveen moni ei vaan osaa tehdä monipuolista ruokaa, vaan sitä aina ostetaan se tuttu ja turvallinen jauhelihapaketti kaupasta ja sitten puputetaan ne pakolliset kurkut ja tomaatit siitä lautasen reunalta. Pitäis vaan rohkeasti kokeilla uusia reseptejä ja makuja. Meillä onkin nykyään aina kaapissa valmiina pari pakettia kikherneitä ja mustapapuja ja kuin varkain, niitä kasviruokapäiviä on ehtinyt kertyä viikkoon jo useampikin kappale. Tälläkin viikolla meiän alle 1,5-vuotias poitsu (joo ihan itse) teki meille maailman helpointa kauramakaronilaatikkoa, jota sitten syötiin monta päivää. No okei, ennen kuin soitatte sossutädit paikalle, niin ehkä äiti vähän auttoi, mutta poitsu sai sekoittaa ainekset keskenään puulastan avulla. Ja voi, että miten hän tykkäs, kun sai osallistua ♥

Mä myönnän, että oon ollut aiemmin tosi typerä ja tilannut vaatteita netistä, koska halvalla sai, mutta voin iloksenne todeta, että mä olen oppinut parantamaan tapani. Nykyään ei oikeastaan tule ostettua enää edes H&M:stä mitään ns. kertakäyttövaatteita, koska hyvin nopeasti huomasin pettyväni niiden laatuun. Meidän lapsella on pääasiassa kaikki vaatteet joko kierrätettyjä tai saatu lahjaksi uutta. Just parisen viikkoa sitten, ostin työkaverilta ison kassillisen vaatteita meidän pojalle, koska kesä on taas ihmeellisesti venyttänyt pikkumiehen raajoja parilla sentillä. Ja tietty "halvalla sain". Sain mm. ostettua tarhaan sopivat sadevarusteet ja talvelle hienon reiman talvihaalarin. Peruskäyttövaatteita sain ison säkillisen ja sukkia ja sukkiksiakin kaupan päälle. Ja kaikki vaatteet ovat olleet vain yhdellä lapsella, joten laatu vastasi lähes uutta. Kenkiäkin sain ostettua jopa kolmet parit, joten koen tehneeni hyvät kaupat. Kierrättäkää ihmiset, kierrättäkää!

Ollaan myös vähennetty turhaa autoilua ja käyty lähikaupassa yhä useammin kävellen. Ollaan pyritty kulkemaan myös enemmän pyörällä, koska ostettiin "pojalle" synttärilahjaksi pyöräperäkärry ja hän on myös viihtynyt kyydissä. Usein hän myös nukahtaa kyytiin, joten ihan mukavaa taitaa olla :D Viime viikonloppuna käytiin ajelemassa sellainen 22 kilometrin lenkki ja saatiinpa siinä mukavasti myös liikuntaakin. Ihanaa yhdessä tekemistä!

Mutta palatakseni vielä tuohon Amazonin sademetsien metsäpaloon, niin vaikka kuinka yrittäisin parantaa tapojani ja elää ekologisemmin, niin se ei yksinään riitä. Ihmisten täytyy muuttua! On pelottavaa ajatella minkälaisen elinympäristön me jälkipolvillemme jätämme, jos asiat eivät muutu. On huolestuttavaa nähdä yhä useampi välinpitämätön presidentti, joka ajattelee ilmastonmuutosta vain salaliittoteoriana tai ajattelee vaan rahaa. Rahalla ei pitkälle pötkitä, jos ei ole maata missä elää. Luin Meidän Perhe-lehdestä, miten nykynuoret ovat yhä enemmän masentuneita ja stressantuneita, koska ovat niin huolissaan ilmastonmuutoksesta ja Trumpista ja Kim Jong Unista. Eihän lasten pitäisi joutua murehtimaan moisesta. On hyvä olla tietoinen siitä, että mitkä teot vaikuttavat mihinkin asiaan, mutta antaa aikuisten huolehtia politiikasta. Tuli vaan niin surullinen olo sitä artikkelia lukiessa. En ikinä haluaisi aiheuttaa pojalleni sellaista huolta ja turvattomuuden tunnetta.

Mitä mieltä te olette asiasta? Miten teillä hypetetään ekologisuutta vai hypetetäänkö ollenkaan? 

8 kommenttia:

  1. 1v8kk tytön äitinä nämä asiat ovat myös pysäyttäneet ja meillä on entiseen verrattuna ekologisempi elämäntapa nykyään. Paljossa voi vielä parantaa ja siihen pyrinkin. Hienoa kuulla, että teilläkin kiinnitetty tähän huomiota :)

    Rakastan lapsia ja haluaisin lapsellemme vielä joskus sisaruksen, mutta minua huolestuttaa kovasti minkälaisessa maailmassa lapseni/lapsenlapseni tulevat elämään. Ilmastonmuutos yms tälläinen saa minut aidosti pohtimaan uskallanko halusta huolimatta toivoa vielä uutta lasta. Lapsiasia on toki monimutkainen, meillä tämä ainokainen hoidoilla saatu ja lapsettomuuteen liittyy paljon ajatuksia. Pelkästään ilmastoasioiden vuoksi tuskin jättäisin toista lasta yrittämättä, mutta kieltämättä se vaikuttaa paljon ajatuksiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä muistan kans monesti pohtineeni sitä, että haluanko oikeasti tuoda jonkun viattoman yksilön tähän maailmaan, jossa valmistaudutaan jo maailman loppuun. Mutta toisaalta tulevaisuutta ei voi ennustaa, jos ihmiset vaikka oppiskin jotain :D

      Poista
  2. Minä olen herännyt myös lapsen myötä ekoilemaan enemmän. Koitetaan syödä kalaa, kanaa ja kasviksia ja vähentää lihan määrää. Lapsen vaatteet myös ostetaan melko lailla täysin kierrätettyinä. Omassa kulutuksessa koitan panostaa laatuun ja kierrätystä on meilläkin tehostettu :)

    Ja kyllä, amatsonin tilanne ahdistaa. Ahdistaa, millaisessa maailmassa minun poikani joutuu 40 vuoden päästä elämään :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itelle tulee nykyään enää hyvin vähän ostettua vaatteita, mutta jos joskus jonkun uuden vaatekappaleen ostan, niin just kans voi maksaa vähän enemmän laadusta, ettei jäisi ihan kertakäyttövaatteeksi :)
      Toivotaan, että maailma vielä muuttuu paremmaksi tulevien sukupolvien ansiosta.

      Poista
  3. Tärkeitä pohdintoja ja hyviä juttuja, joita toteutatte arjessanne! Tosi hyvä, kun moni on alkanut toimimaan enemmän ympäristön hyväksi, mut toisaalta on kurja, että se on usein lähtöisin huolesta ja ahdistuksesta...

    Meillä pyritään kierrättämään, suosimaan kirppiksiä ja parempi laatuisempia (=ei esim h&m) vaatteita, yhdistämään menoja, kiinnittämään huomiota tulevan kotimme lämmitysmuotoon (kotia harkitessa), tekemään kasvis- ja vegaaniruokaa (itse olen ns kotivegaani, muuten kasvissyöjä). Pakastaminen (isot satsit ruokaa), marjastus jne. Uunia lämmittäessä pyrin hyödyntämään sitä moneen asiaan. Ei mieluummin kertakäyttötavaroita. Ostoksia harkiten (ja vaihtoehtoina myös kierrätys, lainaaminen). Harrastuksia, joissa ei valtavasti kaikkea välineistöä, etenkään mitään moottoriurheilua ym. Lentomatkoja harkiten. Hiustenpesu entisen päivittäisen sijaan 2x/vko. Kestotuotteet (siteet, liivinsuojat). Kaupassa käynnit jalkaisin tai pyörällä (tai sitten muun menon yhteydessä).
    Hmm... mitähän vielä... Haluaisin opettaa tyttäremme arvostamaan luontoa liikkumalla siellä ja ylipäätään oppimalla edellä lueteltuihin asioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä tapoja ja arvoja teilläkin käytössä. On kyllä ihana, että opetatte lapselle luonnonläheisyyttä :)

      Poista
  4. Hassua, että jotkut herää tuohon vasta lapsen saamisen jälkeen. Noi on ihan perus juttuja mitä osa ihmisistä tekee ihan itsestään selvyytenä koko elämänsä. Fiksuja on ne nuoret, jotka ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta jo hyvissä ajoin ja tekevät asioiden eteen jotakin jo ennen kuin perustavat perheen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä uskon, että nuo perusasiat on käytössä jo hyvin monella, mutta lapsen myötä niiden merkitys vaan kasvaa, koska vanhemmiltaanhan ne lapsetkin sen sitten oppii. Ekologisuutta halutaan tuoda paremmin esille, että jälkipolvetkin tajuavat sen merkityksen.

      Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)