5. toukokuuta 2017

Kutsu

Eilen kolahti postista kutsu tutkimuksiin hormonipoliklinikalle. Kaksi isoa kirjekuorta, miehelleni ja minulle, täynnä kaiken maailman lappusia. Vain yhdessä lapussa luki selkeästi aika ja paikka, mutta muut tuntui olevan vaan jotain antiikkisia esitietolomakkeita ja tietoa biopankista yms., jotka vain jaetaan hirmuisena nivaskana kaikille.

Aika on vasta elokuussa, mutta lueskelinkin jostain, että ihan heti keskenmenon jälkeen ei noita verikokeita voikkaan ilmeisesti ottaa. Johtuu varmaan hormoneista ja muista sellaisista vaikuttaja-aineista, jotka vaatii sen kolmisen kuukautta palautuakseen ns. normaaliksi.

En yhtään tiedä mitä siellä sitten tapahtuu. Lapuissa ei juurikaan selvennetty asiaa sen kummemmin. Siinä oli vain muistaakseni, että kannattaa varautua erilaisiin tutkimuksiin. Oletan, että verinäytteitä otetaan, mutta tehdäänköhän siellä kenties jotain muita tutkimuksia? Ultraa kenties rakenteellisten ongelmien poissulkemiseksi ehkä? En tiedä, mutta siinä lapussa kehoitettiin varaamaan hyvin aikaa.

Tavallaan olen nyt iloinen, koska pyörät tavallaan pyörivät taas eteenpäin, mutta eihän tämä vielä meitä mihinkään vie. Ainakin päästään nyt sitten julkiselle puolelle tutkimuksiin. Tulee ihan sellainen olo, että nyt meidän tilanne otetaan vakavasti (tiedättehän sen "vasta kolmannen keskenmenon jälkeen..."liirum laarumin), vaikkei tässä vielä tosiasiassa mitään ratkaisua olla varsinaisesti tekemässä. Olen innoissani, mutta koitan silti olla innostumatta liikaa :D

Saas nähdä mihin tämä tie meidät vie.

Viikonloppuna on taas luvassa lastenkutsuja, sillä olemme menossa Tiinan tyttären 2v. synttäreille. Niin se aika vaan kuluu. Miettikää, että me aloitettiin yrittäminen sillä hetkellä, kun Tiina kertoi olevansa raskaana ja nyt se lapsi täyttää jo kaksi vuotta! Täällä me vaan edelleen talsitaan paikoillaan. Plaah. Mutta ei sillä. Se pikkulikka on ihan mainio tapaus ja muutenkin mukava nähdä taas vähän kavereitakin. Kunhan vaan ei tulisi niitä vauvauteluita meille....

Mutta, ihanaa aurinkoista perjantaita kaikille ja oikein mukavaa viikonloppua!

P.S. Saatiin eilen myös tarjous keittiöremontista. Ei toivoakaan, että se tapahtuis tänä vuonna. Paskat, me niin lähetään sinne matkalle ja tuhlataan meiän säästöt johonkin oikeasti kivaan asiaan :D Kerrankos sitä vaan eletään!

18 kommenttia:

 1. Kutsu tuli nopeasti ja onneksi ajatus siitä että et ole yksin helpottaa edes minimaalisesti. Meillä oli ekalla kerralla ultra ja ohjattiin laajoihin verikokeisiin lähetteellä.

  Menkää sinne matkalle, kyllä sen keittiön ehtii tekemään. Varmasti päälle on nyt tärkeää saada muuta ajateltavaa, ihan toisessa ympäristössä.
  Me päätettiin, että kun remontti on vienyt niin niin paljon rahaa ja lapsettomuushoitoihin tulee uppoamaan paljon ettemme mene tänä kesänä ulkomaille. Silti eilen illalla ruvettiin selailemaan matkoja, vahingossa.. Ja vielä yhtä aikaa toisen tietämättä :D Aika hassu sattuma.

  Ps. Onko teillä taitoa tehdä keittiö itse? Siinä säästää isonison pennin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon alkanu miettimään sitäkin, että jos sen keittiön tosiaan tekis vaan itte :D Mut se on jo nyt sen näkönen et joku on sen tehnyt vähän amatöörin taidoillaan, niin siks oisin halunnu vaan päästä mahdollisimman helpolla katsomalla vierestä, kun ammattilainen sen tekee :D
   Tosiaan suht nopeeta tuli kutsu vaikka aika onkin vasta elokuussa. Mä en nyt sit tiedä onko tuo varsinaisesti lapsettomuuteen liittyvä käynti vai vaan joku keskenmenoihin liittyvä tutkimus. En sit tiedä onko niillä mitään eroa. Ehkä ei.
   Meillä meni kans siihen lattiaremonttiin sellainen summa rahaa, että maksetaan sitä vielä kesäkuun loppuun asti, mutta kunhan se pois saadaan, niin joku matka tekis kyllä hyvää. Katotaan jos ens kuussa on vielä vapaita paikkoja Malediiveille jäljellä :P Hope so. Tai sit törsätään johkin vähän lähempänä olevaan kohteeseen, mut otetaan joku kunnon hemmottelu majoitus all-inclusivella :D haha. Pää tosiaan kaipaa vähän tuulettumista.

   Poista
 2. Hyvä että pääsitte nopeasti etenemään tutkimuksiin! :) Kerro sitten mitä tutkitaan, muakin kiinnostaa. Laittoiko lääkäri siis teidät nyt myös lapsettomuushoitojonoon, jos mietit että voisi olla siihen kutsu?

  Meillä vain yksi keskenmeno takana mutta useampi tulokseton IVF. Lääkärini mielestä ei kohdallani kannata tutkia lisää koska niissä niin harvoin selviää yhtään mitään...

  On kyllä totta että se epäonnistuminen on aivan eri luokkaa kun on hoidoissa ja maksaa sen 4000€ kuussa siitä ilosta ja lääkkeet ja kaikki. Jos ennen vähän harmitti kun kuukautiset alkoi niin nyt vi****aa niin tajuttomasti ja itkettää ja turhauttaa ja pelottaa, ja kaikki se raha mitä vedetään vessasta alas joka kuukausi. Aivan kamalaa. Pelkään et munasoluissa/alkioissa jokin ongelma kun eivät kiinnity ja jos kiinnittyy menee kesken. Mutta sitähän on melko vaikea tutkia hirveän tarkasti. Käsittääkseni julkisella ei tehdä alkiontutkimusta ollenkaan (?), ja yksityisellä se on monen tuhannen euron juttu ja alkioita pitää saada vähintään 6 blastokystiä, eli se on jo todella hyvä tulos. Mutta kiinnostaisi kuulla mitä tarkalleen tutkivat julkisen kkm-tutkimuksessa. Ootteko muuten miettineet että olisitte avoimia kavereille tilanteestanne, tai ainakin joillekin? Niin ei tarvitsisi kuunnella uteluita tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ehdottaisin tuota jollekin tai joillekin keskenmenoista kertomista jos yhtään oma psyyke sen sallii.. On taatusti raskasta ja ahdistavaa pitää noinkin suuria asioita sisällään, ja antaa muiden kysellä teidän vauvahaaveista. Ymmärrän kyllä, että keskenmenot ovat suuria henkilökohtaisia menetyksiä, joita ei haluaisi ulkopuolisten kanssa käydä lävitse. Saatikaan sitä tilannetta, että tuttavanne puhuisivat asiostanne keskenään ja voivottelisivat kohtaloanne porukalla jossain kahvipöydässä. Mutta kolme keskenmenoa on taatusti erittäin vaikea ja hyvin ahdistava asia pitää sisällään. Toivottavasti uskalttaisitte kertoa edes jollekulle asiasta, niin ehkä se helpottaisi teitä itseännekin. Kaikkea hyvää teille!

   Poista
  2. Kyllä varmasti tulen vielä tänne kertomaan mitä siellä tutkimuksissa tehdään, vaikkakin sitä saadaan vielä hetki odotella. En tiedä onko meitä laitettu lapsettomuushoitojonoon vai onko tämä ihan vaan keskenmenoihin liittyvä asia. Ne lomakkeet mitä saatiin, vaikutti vaan sellaiselta lapsettomuushoitojen esitietolomakkeilta, mutta eihän mulla niistäkään mitään kokemusta ole, joten en siis tiedä yhtään :D
   Mun lääkäri on myös monesti sanonut, että hyvin harvoin mitään oikeaa syytä keskenmenoille löytyy, joten mulla ei ole kovinkaan suuret odotukset näiden tutkimusten suhteen, mutta ainakin voidaan sitten todeta, että meillä on vaan kerrassaan ehkä maailman paskin tuuri :D Ärsyttävää, mutta minkäs teet.
   Mulle myös tuo raha on aika iso kynnys kysymys. En halua aiheuttaa meille vararikkoa ja vaikka lapsi saataisiinkin, niin jollakinhan meidät sitten pitää elättää, joten siksikin pitkitän tuota hoitoihin lähtöä. Mutta ei menetetä toivoa! :)

   Poista
  3. Tuosta kertomisesta, niin kyllä meidän keskenmenoista tietää pari kaveria ja olenkin heidän kanssaan näistä keskenmenoista puhunut paljonkin. En koe tarpeelliseksi kailottaa kaikille, vaan koska he saattaisivat udella vauvauutisia, mutta jos joskus joku tilaisuus tulee, missä voimme puhua asiasta, niin ehkä sitten voimme olla avoimempia. Ei onneksi kuitenkaan tällä kertaa kukaan ehtinyt meiltä mitään udella, kun siellä oli niin kova hulina ja melske päällä :)

   Poista
 3. Ensinnäkin pahoittelut keskenmenosta, en voi edes kuvitella miltä susta tuntuu.. :( Itsellä vasta vuosi ollaan yritetty. Kävin verikokeissa ja gynellä ja sain heti kilpirauhaslääkityksen, vaikka arvot ovat tsh 4.5 ja t4-v 12.4 eli ihan viiterajojen sisällä. Mutta gyne samoi, että arvojen tulisi olla paljon alemmat raskautta yrittäessä ja raskaana, tsh 1-2 paikkeilla. Minulla on kyllä muitakin oireita enkä ovuloi kuin todella harvoin eli kropan voi johtua lievästä kilpparin vajaatoiminnasta. Mutta gyne kertoi, että korkeat kilppariarvot nostavat myös keskenmenoriskiä.
  En tiedä oletko ollut kilpparikokeissa, mutta halusin tuoda tämän tiedoksi, jos siitä jotain apua olisi, en suinkaan tuputtaa neuvoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ♥ Mä oon kans tuosta kilpirauhashormonista lukenut paljon foorumeilta kokemuksia ja tarkistinkin heti, että mitä se mulla olikaan, kun kokeet otettiin. Mulla se oli muistaakseni jotain 1.5 paikkeilla, et siinä ei siis pitäis olla mitään ongelmaa. Mä veikkaan, et mulla on enempi tuota PCO ongelmaa, kun noita munarakkuloita on aina todettu useampi kappale ultratessa. Mutta kiitos kuitenkin :) Neuvot on aina tervetulleita.

   Poista
 4. Mun piti käydä labroissa jo ennen käyntiä, siellä sitten ultrattiin ja juteltiin. Ei mitään niin maata mullistavaa siis. En tiedä missäpäin asutte, mutta omat kokemukseni HUS:n hormonipolilta eivät kyllä ole hyviä. Lääkäri vaihtuu joka kerta, ja jokaisella on vähän eri näkemys. Tämän vuoksi koen, että mua on siellä pompoteltu ja viime kerralla lääkäri oli muutenkin ihan todella epäkannustava. Toivottavasti teillä sattuu mukavammat lääkärit, ihan varmasti hoito siellä voi olla asiantuntevaa ja ystävällistäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikos sulla siis keskenmenoja taustalla vai ihan lapsettomuustutkimuksia varten tuo käynti? Mä en yhtään tiedä mitä tuossa meille varatussa ajassa käydään läpi, mutta kai sitä kautta saa ainakin jalan oven väliin jos lapsettomuushoitoihin halutaan päästä :) HUS:n piiriin kuulutaan itsekkin ja senkin takia tuo yksityinen puoli on houkutellut jo pitkään, mutta tosiaan rahan takia ei olla vielä mihinkään suurenpaan lähdetty. Ikävä kuulla, että sulla on sieltä huonoja kokemuksia. Mullakaan ei kyllä oo mitkään suuret odotukset tän julkisen puolen tutkimusten suhteen, mutta kun nyt tilaisuus tuli, niin käytetään se :)

   Poista
 5. Hei hieno juttu että pyörät ovat pyörähtäneet eteenpäin <3 saavat kyllä tutkia kaiken mahdollisen että saadaan tulokas pysymään matkassa mukana. Vaikkakin itse uskon yhä siihen pieneen ihmeeseen, ettette elokuussa enää apuja tarvitse <3:)

  Vauvautelut... Ne on ihmisten tahdittomuutta, olipa takana keskenmenoja tai ei. Siksi en itse kysele ihmisiltä lapsiasioista, jos en tiedä taustoja tai ole tosi läheinen kaveri. Me ollaan puhuttu meidän lapsettomuudesta ja menetyksestä avoimesti, mutta se ei tarkoita että kaikkien tarvii niin tehdä. Hyvin te vedätte, ootte vahvoja ihania ihmisiä <3

  Ja asenteelle peukku, kerran täällä ollaan, nokka kohti maailman ääriä;)

  Halit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi sinnuu :D Mun on niin vaikea kuvitellakkaan, että tästä vielä uusi luomuraskaus yllättäisi, mutta toivotaan ihmettä ♥
   Selvittiin vauvauteluilta, enkä oikeastaan edes muistanut koko asiaa siellä vieraillessa. Mun kavereista pari tietää meiän keskenmenoista ja se on toistaiseksi riittänyt mulle. Jos tilaisuus tulee, niin ehkä me voidaan olla avoimempia muillekkin, mutta ei me sitä kyllä oteta esiin ihan huvikseen vaan. Täytyy mennä vähän tilanteen mukaan.
   Eihän täällä maailmassa muuten selviä kuin asenteella :D

   Poista
 6. Oi ihanaa, että pääsette julkiselle puolelle kuitenkin piakkoin tutkimuksiin. Onhan se kiva et edes jotain pystyttäis selventämään tai poissulkemaan siellä. Vaikka varmana tuntuu vielä kaukaiselta ajatukselta kaikki. Onneksi tulee kesä,niin on enempi tekemistä ja toivottavasti olis hyviä ilmoja paljon. Talvella ku päivät on niin kauheen tylsiä, ku ei ulkona hirveesti jaksa olla ja pimeys on muutenki vähän alavireistä aikaa. Mä jopa uskon, että voisit raskautua ennen tutkimuksia taas uudelleen, mutta toki olis hyvä et sais jotain testejä ja tutkimuksia tehtyä ihan mielenrauhan vuoksikin, et jos on jotain poissuljettavaa tai korjattavaa. Tietäis ainakin siitä sitten.
  Ihanalta kuulostaa noi teidän matkasuunnitelmat. Itekki rakastan matkustelua ja tarkotus olis vasta seuraavana kesänä sitten joku pieni viikon loma tehdä.

  Kivoja synttäreitä teille, kyllä se ystävien näkeminen vaikeidenki asioiden hetkellä piristää. Onhan se epäreilua, että toisilla jo vaikka minkäikäisiä lapsia ja toisilla vielä edelleen sama tilanne lapsien suhteen, vaikka kuinka yrittäis ja toivois. Onneksi välillä teilläki on varmana parempia päiviä ja mä uskon, että te vielä lähitulevaisuudessa saatte oman vauvan <3 mut toki 3 km ei ole mikään pikkuasia. Se kyllä jättää jälkiä varmana, mutta jokupv se kauan odotettu pieni ihmeenne tulee korjaamaan vielä niitä jälkiä ehjemmäksi <3

  Mulla meni eilen laskettu aika. Jännitys ja oikeestaan pelkoki on vähän jo suuri, mutta täytyy vaan toivoo et kaikki menis tosiaan hyvin, ku on toi synnytyspelko taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten sie jaksat tsempata noin, ku siel on jo niin jännät paikat menossa :D ♥ Mun veljeni sai tytön viime viikolla ja mietinkin jo koska siellä saadaan käärö syliin. Kaikki menee varmasti hyvin ♥
   Mun on vaikea vielä kuvitella uutta raskautta alkavaksi. Tuntuu, että tämä viimeisinkin luomuraskaus oli vain unta :D Toki uusi raskaus myös pelottaa, koska ei voi tietää onko keskenmenoilla todella jokin syy vai onko ne vain silkkaa sattumaa. Ehkä me saadaan näihin kysymyksiin vastauksia sitten loppu kesästä :)

   Poista
 7. Teillä tietysti on eri tilanne kuin meillä aikanaan, mutta voi olla että ensikäynti lapsettomuusklinikalla on samantapainen kaikilla. Meillä ainakin käytiin täytettyjen kaavakkeiden asiat läpi. En muista, mitä verikokeita otettiin heti ja mitä myöhemmin kierron tiettynä päivänä. Sitten ultrattiin ja ja mies antoi spermanäytteen (en muista sitäkään, oliko tämä samana päivänä). Tosin voi olla, ettei teidän tapauksessanne tätä tarvitse tehdä. Tai sitten täytyy, jos haluavat kaikilta aina samat perusjutut tietoonsa niin voivat paremmin arvioida kokonaisuutta.

  Tai sitten keskittyvät keskenmenosyiden selvittämiseen pelkästään. Who knows. Varmaan kuitenkin hyvä, että kaikki saatava tieto ja apu on sitten saatavilla. Ei ainakaan jää siitä kiinni. HUS:in palvelu on vaihtelevaa. On paljon tosi kivoja ihmisiä, mutta sitten on myös tympeää porukkaa. Edelleen koen raskaimmaksi lääkäriaikojen yhteensovittelun töissäkäymisen kanssa. Kun aika oli juuri se, mikä ilmoitettiin. Lisäksi soittoajat olivat stressaavia kun sai soittaa vain klo 10-11 tms ja yritäpä siinä töissä jostain siivouskomerosta soitella ja roikkua jonotuslinjoilla. Huh, en muistele sitä aikaa lämmöllä ;)

  Mukavaa kesän odottelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo julkisen puolen aikataulujen kanssa pelaaminen itseänikin huolestuttaa kaikista eniten :D Mulle on nuo kierron kartotukset tehty jo yksityisellä puolella, että täytynee ottaa kaikki mahdolliset tulokset mukaan mitä vaan löydän. Saattaa tosiaan olla, että aikalailla samoilla tutkimusmenetelmillä mennään kuin lapsettomuusasiallakin. Varmasti myös paljon samoja asioita mitä jo olen yksityisen puolen gynen kanssa jutellut. Ainoa hyvä puoli on, että säästetään nyt vähän rahaa, kun jo pelkkä puolen tunnin peruskäynti yksityisellä maksaa maltaita. Katsotaan miten käy :)

   Poista
 8. Olen äärettömän pahoillani taas uudesta keskenmenosta! Eihän tän näin pitänyt mennä. :(
  Mekin käytiin husin hormonipolilla tutkimuksissa. Henkilökunta oli mukavaa ja empaattista. Suurin ongelma oli aikataulujen kanssa, jonka myötä päädyttiin hoitoihin privaattiin. Vaikka hyvin kalliiksihan se tuli.
  Luulen et km-tutkimukset on ihan samoja ku perus lapsettomuustutkimukset. Eli seurataan kierto uä:llä ja labroilla ja tutkitaan sperma. Sit tehdään tuubatutkimus. Nää on ne perustutkimukset, jotka antavat osviittaa, et mikä vois olla pielessä. Eihän näissä läheskään aina löydy mitään selvää syytä. Olisin kyllä hyvin toiveikas, kun 3 raskautta on kuitenkin alkanut ilman hoitoja. Selvästikin teissä on paljon ns. lisääntymispotentiaalia. Toivottavasti lääkärit löytävät keskenmenoille jonkun hoidettavan syyn! Ihan senkin takia, että saat elää seuraavan raskauden ekat viikot edes hiukan huojentunein tuntein, kun asialle on kenties tehty jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla positiivisiakin kokemuksia husin henkilökunnasta :) Noiden aikataulujen kanssa pelaaminen itseänikin huolettaa, kun olen sellaisessa työssä, että ei kauheasti voi keskellä päivää olla poissa ja mieskin on töissä toisella paikkakunnalla.
   Veikkaan myös, että aika samoilla tutkimusmenetelmillä mennään. Mulle on noita kierronkartotuksia ja verikokeita jo yksityisellä tehty, niin pitänee ottaa ne tulokset mukaan, jos pääsis vähän ns. helpommalla. Tässä tilanteessa on vaikea olla toiveikas, mutta ehkä näille keskenmenoille tosiaan löytyy vielä jokin syy ja saadaan sille hoitoa :) Toivotaan parasta, pelätään pahinta.

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)