25. elokuuta 2017

Kertominen

Kun tämä raskaus vielä tuntuu etenevän ja nt-ultrakin alkaa pikku hiljaa lähentyä, niin oon alkanut miettimään raskaudesta kertomista. Tämä on nyt siitä harvinainen tilanne, että kukaan meidän läheinen ei toistaiseksi tiedä meidän raskaudesta. Toisin kuin edellisistä raskauksista olen kertonut parille hyvälle ystävälleni, poikkeuksena viime raskaus, josta myöskään ei ehditty kertoa vielä kenellekkään.

Mulla on toistaiseksi niin hyvä olo tästä raskaudesta, että voisin kertoa vaikka koko maailmalle, mutta pelkään edelleen sitä, että mulla on vaan kerta kaikkiaan niin paska tuuri, että tää menee vielä kuitenkin jostain syystä mönkään koko homma. Jos ei mene itsestään kesken, niin sitten me joudutaan tekemään raskas päätös jonkun kromosomipoikkeaman takia tjms. Pelkään sitä niin paljon, enkä tiedä yhtään miten enää selviän uudesta menetyksestä.

No mutta joka tapauksessa. Pian alkaa olla sellainen hetki, että me uskalletaan paljastaa raskaus meidän kaikkein lähimmille ystäville ja perheille. Perheille kertominen jännittää suunnattomasti, koska ei olla kerrottu meiän keskenmenoista heille ollenkaan, paitsi kälylleni, jolle avauduin juhannuksena. Mietin heidän reaktioitaan, vaikka tiedän, että lapsenlasta ollaan jo kovasti odotettukkin. Pillahdanko itkuun tai pillahtavatko he itkuun :D Saammeko paljon haleja vai suu auki tuijottavia katseita. Miten tilanteet siitä eteenpäin muuttuu, kun he tietävät. Alkaako hössötys kaiken maailman hankinnoista ja työ- ja raha-asioista ja muista. Alkaako siitä jatkuva vahtaaminen ja huolenpito vai onko tätä raskautta kenties jo spekuloitu etukäteen. Kaikki tämä jännittää.

Tilaisuuksia kertomiselle olisi jo ensi viikolla. Lupasin tavata Tiinaa taas pitkästä aikaa, koska ei olla ehditty vaihtaa kuulumisia laittoman pitkään aikaan. Haluan ja aionkin kertoa Tiinalle, mutta pelkään, että miten hän suhtautuu. Iskeekö hänelle kateus tai katkeruus, kun en kertonut aiemmin. Vai ottaako hän uutisen iloisin mielin vastaan. Tiedän, että hän toivoo meille omaa vauvaa, mutta hänen oma vauvan kaipuunsa on myös niin valtava, että tiedän miltä se pieni katkeruus tuntuu, kun toinen on saamassa sen mitä itsekkin haluaisi.

Toinen tilaisuus kertoa on mieheni perheelle rapujuhlissa, kun kaikki ovat paikalla. Olen haaveillut siitä, että päästään kertomaan ilouutiset, kun ihan koko mieheni perhe täteineen, mummoineen ja pappoineen on mukana, mutta ajoitus on nyt hieman pielessä. Haluaisin nimittäin kertoa vasta ultran jälkeen, että meillä olisi se hieno kuva, jota esitellä, mutta nämä rapujuhlat ajoittuisivat jo ensi viikon viikonlopulle ja silloin on vielä liian aikaista. Toivottavasti juhlat saataisiin siirrettyä viikolla, niin kaikki olisi täydellistä ♥

Kolmas tilaisuus kertoa olisikin sitten omalle perheelleni, eli äidilleni ja veljelleni. Syyskuussa rakas kummityttöni eli siis veljentyttöni täyttää jo kaksi vuotta ja meillä olisi täydellinen tilaisuus kertoa tytön tulevasta ensimmäisestä serkusta perheelleni. Ajoitus olisi täydellinen ja en malta odottaa, että näen äitini ilmeen, kun hän saa tietää :D kuulen jo päässäni sanat "ihan totta?".
Askartelin kavereille jo tällaisen kuvan :D
Tulipas pitkä sepustus. Toivottavasti joku jaksoi lukeakkin :) Miten te olette kertoneet ilouutiset ja miten pitkällä raskaus oli ollut? Miten läheisten ja ystävien suhtautuminen muuttui?

Ihanaa perjantaita kaikille! Syksyn tuntua on jo ilmassa.

18 kommenttia:

  1. L:n äidille kerroin heti inseminaatiosta tullessani :D ja kahden viikon kuluttua sai kertoa, että tärppi tuli. Samalla ku tein plussatestin sai myös L:n siskot tietää (ovat eläneet meidän projektissa mukana kaikkina aikoina) L:n isosiskolle taidettiin kertoa rv5+? Ja samoin äidilleni ja siskoilleni.
    Tällä kertaa haluttiin kertoa kovin suoraan ja heti, koska viimeksi me odotettiin jouluaattoa ultrakuvat lahjapaketeissa, joita ei koskaan sitten voitu antaa. Vasta 2kk sit avasin lahjat ja hävitin.

    Töissäkin jo pomo tietää ja oman osastoni työkamut (ollaan tekemisissä vapaa ajallakin työkamujen kanssa ja jaetaan aina ilot ja surut) joudun välillä istuskelemaan töiden lomassa, koska vanhusten siirtely/nostelu on raskasta, vaikka parityötä tehdäänkin ja on apuvälineitä. Tästä syystä halusin pomolle kertoa, ettei joku sijainen juokse esimiehelle ja sano mun olevan laiska :D
    Nyt vain odotellaan koska sitä uskaltaa ihan julkisesti "huudella" olevansa raskaana :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TOisaalta ihanaa tuokin, että voi sitten ihan alusta asti jakaa kaikki uudet jännittävät tuntemukset kaikkien läheisten kanssa :)
      Mä olen itse toimistotyössä, niin tavallaan mulla on velvollisuus kertoa vasta pari kuukautta ennen äitiyslomaa, mutta luulen, että kerron kuiten tiimilleni aika pian nt-ultran jälkeen tai viimeistään sitten kun masu ei enää pysy piilossa :D Tällä menolla veikkaan sen pompsahtavan aika äkkiä jo esiin, haha. Sitten kun se masukin jo erottuu selkeästi, niin on mukacempi julkisesti sitä esitellä :)

      Poista
  2. Tuo kertominen on niin jännittävää! Me käytiin kummankin vanhempien luona ihan muuten vaan "kahvilla", samana päivänä kun nt-ultra oli ollut (rv12+0). Näytimme vanhemmille millaisissa kuvauksissa olimme olleet :D Kaikki olivat yllättyneitä mutta onnellisia meidän puolestamme :) Tsemppiä kertomiseen ja sitten tänne heti kerrot miten meni! Jännitän sun puolesta jo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kans mietin, et sit jos/kun saadaan se ultrakuva, niin oltais menty porukoilla käymään ja kerrottu meiän uudesta "alivuokralaisesta" ja kysytty, et haluuko ne nähdä siitä kuvan :D Katotaan nyt miten meiän käy. Jännittää kyllä ihan hulluna! Ja aivan varmasti kerron :D

      Poista
  3. Me kerrottiin äitienpäivänä kortilla jossa oli runo <3 Alkoi itkemään molemmat tulevat isoäidit, kun oli molemmille ensimmäinen lapsenlapsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, mulla oli kans haaveena tuo, et ois isänpäivänä antanut appiukolle mukin, jossa lukis "maailman paras ukki" tjms :D nyt ei vaan osu isän- eikä äitinpäivä ihan kohalle. Ihania onnen kyyneliä :') ♥

      Poista
  4. Me ollaan vähän olosuhteidenkin pakosta jouduttu kertomaan tosi monelle. Olin kaasona ystäväni häissä reilu viikko plussan jälkeen, joten jouduin kertomaan heti ystävälleni ja kahdelle muulle kaasolle, jotka myös läheisiä ystäviäni, jotta onnistuimme salaamaan asian muilta häävierailta, esim hommaamalla mulle holittomia juomia. Viikon päästä tästä oli työkaverin polttarit, ja paljastin yhdelle työkaverille, jotta pystyn salaamaan asian muilta helpommin. Lisäksi siskolleni ja mieheni siskolle kerroin heti, sillä he ovat tienneet yrityksestä ja olleet niin innoissaan asiasta. Olen lähdössä huomenna etelän lämpöön viikoksi ystäväni kanssa, joten myös häntä oli pakko varoittaa pahoinvoinnistani. Lisäksi muutama työkaveri tietää olosuhteiden pakosta, kun hoitoalalla työskentelen, kerroin v. uä:n jälkeen, pomolle paljastin heti ja olisipa hän saanut asiasta pian tietää pahoinvointini takia, kun joudun saikuttelemaan. Ja koska minun lähipiiristäni noin moni tietää, halusi myös mieheni kertoa parille kaverilleen. Päätettiin sitten, että koska noin moni ystävistä tietää, emme halua salata asiaa perheiltämmekään. Heille kerroimme varhaisultran jälkeen. Eli suurin osa läheisistä ihmisistä tietää jo :D Loput saavat tietää sitten np-ultran jälkeen tai saavat huomata itse. Mutta kaikille ollaan sanottu, että mitä vain voi vielä käydä, ja toivomme ettei sana lähde vielä kiertämään. -Riksu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun oli kans noiden aiempien raskauksien kanssa vähän niinkuin olosuhteiden pakosta kerrottava raskaudesta parille kaverille, kun se sattui just esim. omien polttarien aikaan :D Toki he ovat sellaisia ystäviä, joille myös keskenmenosta on ollut helppo avautua. Nyt on ollut ihmeellisen hyvät olosuhteet, kun ei ole tarvinnut paljastaa vielä kenellekkään ennen omaa päätöstä :) Uskon, että läheiset ymmärtää hyvin, jos sanoo, että mitä vain voi vielä käydä, että edetään rauhallisesti päivä kerrallaan :)

      Poista
  5. Juliuksesta kerrottii enne np-ultraa, olin ollu viikkojen tarkistuksessa menkkojen epäsäännöllisyyden takia niin siksi oli aikaisin näyttää ultrakuvaa! Velipuoleni ripoijuhlista lähtöö tehdessä tokaisin vain et "ai niin, meil on näyttää yks kuva" ja löin isäni ja hänen vaimonsa nenän eteen neuvolakorttini jonka välissä kuva oli! Onnittelivat kovin ja isästäni huomasi että liikuttui kovin ^_^ äidilleni ja hänen miehelleen kerrottiin pikkusiskoni syntymäpäivillä. Mieheni perheen kans kävi hassu juttu ku olivat kylässä ja meil yleensä juttu lentää heidän kanssa laidasta laitaan ja mieheni veli puhu sit jossai vaiheessa siitä kuinka köyhiin maihin pitäisi kaikki pakko kastroida xD tähän kommennttiin mieheni sitte tokaisi et "nyt kun aiheeseen päästiin ni meille tulee vauva" xD xD
    Tästä uudesta aateltiin ny kertoa vasta np-ultran jälkeen ja heti ku saan tilaamani t-paidan:D siinä paidassa on luuranko keuhkot-selkäranka printti ja madun kohdalla köllii mini luurankoihminen, aattelin laittaa sen paidan päälle ja kattoa et kauan menee ennen ku hoksaa xD xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jotenkin jännitän enemmän appivanhemmille kertomista, kuin omalle äidilleni kertomista, koska tämä olisi heidän ensimmäinen lapsenlapsi ja oma äitini on jo mummi :) Mutta siis äää apua teille tulee toinen! Multa on mennyt ihan ohi! ♥♥♥ Mä oon kans kattellut noita raskausaiheisia t-paitoja netistä ja oon bongannut tuon samaisen luurankopaidan :) Just hauska :P Ite vähän kattelin sitä "watermelon smuggler"-paitaa ;)

      Poista
    2. Juu ei olla asiasta viel missään/kellekkään kuulutettu ku ollaan niin alussa vasta, eka neuvolakin on vasta 5.9 :) en oo blogiinkaan kirjotellu ku äitini ja mummuni lukee sitä ahkeraan ja haluun heidät juur yllättää :)

      Poista
    3. Ymmärrän :) Voi vitsi, ihanaa ♥ Onneks olkoon ihan hirmuisesti! ♥

      Poista
  6. Kerrottiin vasta raskauden puolessavälissä perheille ja julkisesti (vain läheisin ystäväni tiesi alusta asti ja lisäksi silloisen kouluni terveydenhoitaja ja opettaja tiesivät suht alusta alkaen käytännön syistä). Muutamat olivatkin jo vähän epäilleet raskautta, kun olin hieman pyöristynyt, mutta eivät olleet voineet olla varmoja, olin niin hirveän hoikka ja massu oli pikkuinen, joten näytti paljolti tavalliselta lihomiselta. :D Syy miksi kerroimme ihmisille vasta, kun asiaa ei voinut enää piilotella, johtui siitä, että olimme silloin juuri ja juuri 20v. ja juuri muuttaneet yhteen kumpikin vanhempiemme luota, joten jännitti mitä läheiset ajattelevat, kun pitivät varmaan ihan lapsina vielä, mutta ihan hyvin asia otettiin vastaan alkuhämmästyksen jälkeen. :D

    Joku jännä tapa kertoa uutinen olisi hauska, itse vaan vähän ujostellen sanottiin suoraan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin tilanteesi :) Joillakin tuo raskaus ei tosiaan näy vielä puolessa välissäkään kuin just ehkä pienenä "lihomisena". Eräs ystäväni kertoi vanhemmilleen vasta reippaasti puolen välin jälkeen :O
      Olis kyllä kiva keksiä joku hauska tapa kertoa :) vinkkejä otetaan vastaan!

      Poista
  7. Kerroimme vanhemmillemme ja minun parhaille ystäville n. 8+ viikolla varhaisultran jälkeen. Miehen kavereille kerrottiin paria päivää ennen Nt-ultraa. Olisin halunnut odottaa pidempään, mutta mies oli liian malttamaton. Töissä kerroin lähimmälle esimiehelleni muistaaksen 12+ viikolla ja muille joskus 16 viikolla. Maha oli todella pieni, joten sen puolesta salaaminen onnistui. Mitään somepäivitystä emme koskaan tehneet, jotenkin ajattelin sen jinxaavan koko raskauden :D sitten joskus tulevaisuudessa jos saamme kakkosen, niin odottaisin varmaan Nt-ultraa ennen kuin kertoisin, nyt jouduin osittain olosuhteiden pakosta kertomaan niin aikaisin. Onneksi kaikki meni kuitenkin hyvin :)

    Ihana, kun pääsette pian kertomaan iloisia uutisia perheelle ja ystäville!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, en malta odottaa :) me ei mitään somejulkistusta aiota tehdä, mutta jos ei nyt satu mitään erityistä illanistujaista kavereiden kanssa, niin ajattelin laittaa tuon kuvan meiän yhteiseen whatsapp-ryhmään :P katotaan nyt miten käy.

      Poista
  8. Mä teetin täällä Turussa sellasessa pienessä keramiikkapajassa laatat missä luki Mormor (eli isoäiti), moster (täti) ja isoisä. Ja annoin sitten mitään muuta sanomatta tai ennakkovaroittaen äidilleni, isälleni ja siskolleni. Äidille annoin sopivasti äitienpäivänä lahjaksi. Oli ihan ihmeissään ja pyöritteli laattaa hetken ennen kun sisäisti :D siskolle annoin sen jälkeen, äiti kysyi lukeeko siinä täti, kun ei vieläkään tajunnut. Ensimmäinen lapsenlapsi kyseessä :) isälle annoin muutaman päivän päästä, hän tanssi onnentanssin. Nyt pikkutuhisia kohta 9kk <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana idea :) ja ihana tuo isäsi reaktio :D ♥

      Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)