2. elokuuta 2016

Onneton munasolu

Olen nyt tutkiskellut netistä lisää aiheesta 'lyhyt luteaalivaihe' ja voi mitä kaikkea olenkaan taas oppinut. Huom! Älkää takertuko liikaa termeihin, sillä en ole asiantuntija.

Lyhyt luteaalivaihe johtuu todennäköisimmin heikosta keltarauhasesta, mitä siis normaalisti munasolu tuottaa ja näin ollen voidaan kai loogisesti ajatella myös, että munasolu on jokseenkin myös muutenkin heikkolaatuinen. Jotenka vaikka siis saisinkin luteaalivaiheen pidennettyä keltarauhashormonituella, ja vaikka se hedelmöittyisikin, niin se ei välttämättä ole virheetön ja näin ollen tulee taas keskenmeno.

Se on siis täysin tuurista kiinni, että minkälainen munasolu sieltä tällä kertaa tulee vai tuleeko ollenkaan. PCO-tyyppisten munasarjojen takia voi olla, että kaikki tuottamani munasolut ovat heikkolaatuisia, koska munasarjoillani ei vaan riitä tehot tuottamaan enää sitä yhtä täydellistä yksilöä, koska kaikki energia menee niihin lukuisiin ylimääräisiin munasoluihin. Argh!!

Mitenkä sitten korjata tätä tilannetta? Noh voisin tietysti kokeilla muokata ruokavaliotani niin, että saisin reippaasti enemmän hyviä antioksidantteja kasviksista, hedelmistä ja marjoista ja söisin paljon pähkinöitä jne. (Siten Eveliinakin kuulemma tuli raskaaksi PCO tuomion jälkeen) Tai sitten vaan vaadin heti seuraavaan kiertoon clomifenia tuottamaan mulle sen yhden loistavan munasolun!

Mutta ei kai clomeillakaan ole mitään takuita. Eikös se toimi jotenkin silleen, että se sulkee kehon luonnollisen estrogeenituotannon hetkeksi(ja tulee ns. vaihdevuodet) ja sitten sen jälkeen kehon pitäis tajuta korjata tilanne tuottamalla enemmän estrogeeniä tai jotain, mitä se nyt tekeekään.

Nojaa, katotaan nyt ainakin yks kierto miten käy, vaikkakin multa meni jo toivo tähän kiertoon ihan totaalisesti.

Kokemuksia kellään?

12 kommenttia:

  1. Mä kyllä sinuna koittaisin niitä Clomeja ens kiertoon jos semmoinen tulee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo täytyy syyskuun kierrossa soittaa gynelle. Haluun nyt nähdä onko näillä lääkkeillä vaikutusta tuohon loppukiertoon :)

      Poista
    2. joko sä oot ottanut toisen clomikierron napit nassuun? :D

      Poista
    3. Ymmärrän!
      Eilen alotin. Eli vielä 3 päivää edessä. Tuplana, hui :-D

      Poista
  2. Mulla clomit eivät tuoneet mitään lisäarvoa yritykseen, vaan munasoluja kypsyi vain yksi ja oli kooltaan vielä pienempi kuin luomuna! Mulla siis lääkitys oli mukana sen takia, että munis olisi kasvanut hieman normaalia nopeammin, jottei inssi olisi mennyt viikonlopulle. Annostus oli kaksi tablettia päivässä kp 3-7. Mutta tottakai se on yksilöllistä, miten niihin reagoi... Mulle ei tullut edes mitään sivuoireitakaan, kun olen kuullut, että joillekin on tullut. Mutta clomi-inssi meni siis sivu suun.

    Onnea yritykseen, kaikki avut kuitenkin mukaan vaan! :) Suosittelen myös Pregnyl-piikkiä, vaikkei oviksessa olisikaan mitään "vikaa". Ainakin se varmistaa ovulaation ja kypsyttää myös vähän munista. Hintakin on reippaasti alle kympin. Siitä tuli hieman raskausoireita, mutta sehän vain valmistaa tulevaan! ;) Piikitys oli ainakin mun mielestä helppoa, eikä tuntunut missään, mutta sekin tietty yksilöllistä.

    Mulla siis loppujen lopuksi molemmat raskaudet alkoivat ekalla inssillä luomukiertoon ja pregnyl-piikki oli mukana varmistelemassa, kun itse sitä vaadin ja vähän oli taas sitä viikonlopun uhkaakin. Toinen lapsi on vielä mahassa jonkin aikaa ja toinen on tullut jo pari vuotta sitten ulos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja ihanaa raskausajan odotusta sinulle! :) Olitteko te siis jossain lapsettomuusklinikalla käyneet jo kun sait pregnyliä? Mä en tiedä onko gynellä yleensä tapana määrätä muuta kuin tyyliin clomeja ja teroja/lugeja :D Mua vähän vielä pelottaa nuo alkukierron lääkkeet, kun mun tuurilla tulee just tietty heti joku yhdyntäkielto ja monikkoraskausriski heti ens alkuun :D No joo, mut katotaan nyt yks keino kerrallaan :)

      Poista
    2. Kyllä, hakeuduttiin suoraan yksityisen lapsettomuusklinikan gynelle oman kärsimättömyyden takia ja sen oletuksen takia, että sieltä löytyy paras tieto-taito tämän asian suhteen. Mulla on esim. endometrioosi, joten halusin saada siihenkin jonkun asiantuntijan kommentin lapsettomuus-vinkkelistä.

      En kyllä osaa sanoa, miten pregnyliä jossain muualla määrättäisiin... Itse pidän sitä kuitenkin periaatteessa "kevyempänä" vaihtoehtona kuin varsinaista hormonilääkitystä, mutta se saattaa tosiaan olla jollekin "perusgynelle" ehkä vieraampi vaihtoehto. Klinikoilla taas tuntuu, että se on lähes kaikilla käytössä "varmuuden vuoksi". Julkisen puolen lapsettomuusklinikoista ei tosin ole kokemusta.

      Poista
  3. Mulle lääkäri sano, et clomit saattaa heikentää limoja, jonka vuoksi letrozolit parempia. Molemmissa kuitenkin sama idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä kysellä sitten noita letroja :) Mua muutenkin vielä vähän arveluttaa ne clomit :D Kiitti vinkistä!

      Poista
  4. Mielenkiinnista kysyn, et oletteko ajatelleet hakeutua hedelmöityshoitoihin erikoistuneelle gynelle? Siis käytännössä kääntyä hedelmöityshoitoklinikan puoleen yksityiselle tai julkiselle? Kuten yllä kommentoinut, niin itse ajattelisin sieltä löytyvän parhaan lisääntymislääketieteen osaamisen. Jotenkin oon ajatuksessa, et kypsyttävillä lääkkeillä kun lähetään buustaamaan, niin olisi hyvä olla erityisasiantuntijan kontrollissa. Ihan siinäkin ettei soluja innostukin kasvamaan liikaa, kun siihenkin liittyy riskinsä. Lapsettomuuspuolella irrotuspiikkiä (Pregnyl tai Ovitrelle) käytetään yleisesti vahvistamaan oikeaa ajoitusta esim. ovulaatioinduktioissa ja inseminaatioissa. Itse en sillä jotenkaan halunnut muniksia "hätyyttää", vaan kun letrotsolin (vaihtoehto clomeille, ei vaikuta kohdun limakalvoon yhtä ohentavasti) avulla alkoi munasolut kypsyä, kyttäsin optimaalista ajoitusta. Toki sillon saattaa mennä inssi kismittävästi sivu suun, mut kun kotona on luomumahdollisuus, niin ei homma mee teillä samalla tavalla harakoille kun meillä insseilijöillä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Ruska :) Kyllä me sitten loppujen lopuksi mennään hedelmöityshoitoklinikalle, jos ei nämä ns. helpot hoidot edistä ollenkaan asiaa. Olen käynyt nyt vain siellä yksityisellä gynellä ja vaikuttaa kyllä ihan asiantuntevalta ja ollaan hänenkin kanssa jo puhuttu erilaisista hedelmöityshoidoista ihan. Ja tosiaan gyneni on painottanut myös tarkkaan, että clomeja varten pitää sitten käydä niissä ultrakontrolleissa, että olenko varautunut myös taloudellisesti siihen kaikkeen :D Pitänee tosiaan kysyä vielä tuosta vaihtoehtoisesta lääkkeestä myös gyneltäni, koska clomit arveluttavat vielä minuakin jonkin verran. Kyllä tämä tästä, hitaasti, mutta varmasti :)

      Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)