26. huhtikuuta 2017

Toipuminen

Toipuminen tapahtuu taas hyvää vauhtia päivä kerrallaan. Vuoto alkaa olla jo aika niukkaa ja enemmän rusehtavaa kuin punaista. Loppuisikohan tämä vuoto vappuun mennessä kokonaan. Toivottavasti. Kipuja ei ole onneksi ollut ollenkaan sitten sen lauantain.

Olen lukenut nyt paljon nettikirjoituksia toistuvista keskenmenoista. Niin blogeja kuin foorumeitakin. Kolmen tai jopa useammankin keskenmenon kokeneita on pelottavan paljon. Siis ihan käsittämätöntä miten yleisiä keskenmenot ovatkaan ja kuitenkaan minulla ei ollut minkäänlaista tietoa tai pelkoa keskenmenosta ennen kuin se osui omalle kohdalle. En ollut yhtään valmistautunut siihen. Toki eräs kaverini oli saanut keskenmenon vähän ennen meidän ensimmäistä keskenmenoa, mutta kuvittelin sen olevan vain surkeaa sattumaa ja erittäin harvinaista. Pah, kuinka sinisilmäinen sitä onkaan joskus ollut.

Toistuvista keskenmenoista lukiessani olen myös oppinut paljon lisää ja olenkin nyt kehittänyt pienen taistelusuunnitelman seuraavaa raskautta ajatellen. Esimerkiksi aspiriinista ei vissiinkään olisi haittaa vaikkei veren arvoissa olisikaan mitään hälyyttävää. Voisin kokeilla sitä, jos joskus vielä sen plussatestin näen. Jos se vaikka parantaisi veren virtausta kohtuun.

Toinen, minkä huomasin ihan sattumalta, niin on vihreän teen juonnin vähentäminen. Toiset juovat päivittäin kahvia, mutta minä juon päivittäin ison kupillisen teetä ja yleisimmin nimenomaan vihreätä teetä, koska sillä on ihan hirmu paljon kaikenlaisia hyviä terveysvaikutteita(mm. alentaa kolesterolitasoja ja verenpainetta yms.). Mutta huomasin yhden aika merkittävänkin huonon puolen vihreästä teestä, nimittäin sen sisältämät katekiinit voivat estää foolihappojen täydellisen hyödyntämisen! Apua, siis olenko koko ajan tietämättäni voinut itse aiheuttaa nämä keskenmenot vain pelkästään nauttimalla vihreätä teetä! No ehkä en sentään, mutta kyllähän tämäkin asia kannattaa nyt ottaa huomioon jatkoa varten. Tiesin kyllä, että yrttitee on ns. kiellettyjen listalla raskaana ollessa, mutta vihreästä teestä en ole tainnut koskaan lukea mitään. Noh onneksi tämä on kuitenkin helppo korjata ja teeaddiktina voin juoda sitten vaikka ihan sitä mustaa teetä täst edes.

Mutta joo, näistä on ainakin hyvä aloittaa. En tosin usko, että uusi raskaus nyt ihan lähiaikoina alkaa. Olisi jo vähän liian hyvä sattuma, jos seuraavakin raskaus alkaisi jo viidennestä kierrosta keskenmenon jälkeen. Epäilen seuraavaan raskauden alkavan vasta lähemmäs vuoden kohdalla, ihan vaan koska mulla on niin käsittämättömän huono tuuri mun elämässä :D Pessimisti ei pety, no ei vaan, toivotaan parasta.

Ollaan miehen kanssa mietitty, että nyt jos koskaan vois vähän rentoutua ja lähteä johonkin kauas lomamatkalle. Niinpä me ollaan nyt mietitty ihan tosissaan, että jos lähdettäis loppuvuodesta Malediiveille! Se on meidän yksi unelmista ja se olisi helpompaa toteuttaa vielä kun ei sitä jälkikasvua ole. Toki Malediivit on ihan törkeän kallis matkakohde ja tässä kohtaa kaikki varmaan miettii, että miksei me käytetä niitä rahoja lapsettomuushoitoihin, mutta just nyt me kaivataan fyysisten hoitojen sijaan vähän enemmän sitä henkisen puolen hoitoa ja mikäs sen parempaa, kuin ihanaakin ihanampi rantalomamatka kaukana arjesta :D Olis niiin ihana kun pääsis toteuttaa taas yhden unelman ja olis taas jokin ihana asia mitä odottaa. Ei tarttis murehtia siitä, että tärppääkö vaiko ei, vaan vois vaan olla ja nauttia. Ja jos ihan totta puhutaan, niin meikäläisen paras tärppikikkahan on ollut nyt nimenomaan loma ja ajatukset jossain aivan muualla kuin yrittämisessä ;)

Mutta katotaan nyt mihin tämä elämä vie. Tällaista taas tänne.

Oikein mukavaa Vapun odotusta! Nyt onkin taas ihana "pitkä" viikonloppu edessä :)

24 kommenttia:

 1. Samoja ajatuksia keskenmenoista ja yrittämisestä. Muistan kun ehkäisyn jätettyä ajattelin oikeasti olevani äiti jo samana vuonna. Hohhoijjakkaa! Ja tosiaan keskenmenoista ei tietoakaan, saati siitä mitä ahdistusta voi lapsettomuus tuoda. Vaikka keskenmenot ovat jättäneet pahat arvet niin kokemuksena kuitenkin kasvattaneet minua hirveän paljon.

  Ehdottomasti tuota aspiriinia kokeile, minullakin tämä plussa tärppäsi ja jäi pysyväksi heti aspiriinin aloitettua. Myös lugeja kyllä kannattaa tueksi käyttää, niistäkään ei haittaa ole :) Tämä nyt vain mun mielipide ja kokemus vaikka tietenkään varma en voi olla mikä sai tämän raskauden kestämään.

  Paljon voimia ja toivottavasti vuoto loppuisi ja kierto palautuisi mahdollisimman äkkiä. Mulla on tunne että saadaan kuulla plussa uutisia jo aikaisemmin kuin viidennestä kierrosta :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa just sun blogiasi kävin vähän selailemassa ja alotin googlettelemaan tuon aspiriinin :P Löysin paljon onnistumistarinoita toistuvien keskenmenojen jälkeen pelkällä aspiriinikokeilulla :) Lugeista en oo vielä niin varma. Voin toki ottaa niitäkin, mutta jos oma keltarauhanen toimii, ja keskenmeno vielä tulee, niin luget voi hidastuttaa keskenmenovuodon alkua ja näin ollen hidastaa toipumista, mutta tietysti alkuun sitä voisi ottaakkin :) Mulla taitaa olla sitä vielä reseptillä jäljelläkin.
   Mua vähän jännittää, että miten pian uusi raskaus voikaan nyt alkaa, kun en tosiaan uskonut, että mun myöhäisellä oviksella ja luomukierrolla voisin jopa raskaaksi tulla :D Jännityksellä siis kohti tulevaa.
   Kiitos paljon sulle Tuuli ♥ Sun onnistumistarinasi tuo meille paljon lisää toivoa.

   Poista
 2. Kovasti voimia toipumiseen <3 onko sinulla ikinä seurattu limakalvon paksuutta ovulaatioo jälkeen? Siis että voiko sinne mikään kiinnittyä. Itsellä 2 keskenmenoa ja onnettoman ohut limakalvo. Clomifen ohentaa tätä entisestään. Söin primolutia ovulaation jälkeen parantamaan limakalvoa ja kun plussa, jatkoin viikolle 9. Uskon että sulla on hyvät mahdollisuudet :) huonompi olisi jos ei tulisi plussaa ollenkaan. Toki se ei nyt varmasti juurikaan lohduta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo taidettu ovulaation jälkeen olla mitään seurantoja, mutta kerran ainakin satuttiin ultraamaan, kun ovulaatio oli ihan juuri tapahtumassa ja silloin oli ns. "kauniit" limakalvot ja jotain mittojakin varmasti tuli esiin, mutta en muista yhtään, että mitä :D Muistan kyllä, että clomit vaikutti huomattavasti meikäläisenkin limakalvoihin ja sanoinkin siitä gynelleni ja hän totesi, ettei clomit auta mua yhtään ja sain loppukiertoon lugesteronia pitämään luteaalivaiheen hyvän mittaisena. Tuntuu olevan ihan sattumaa, että millon meikäläisen munasolut sattuu hedelmöittymään ja millon mikäkin tarttuu kiinni :D Toivotaan, että vielä joku sinnikäs yksilö tarttuis kiinni ja pysyis matkassa mukana loppuun asti :)

   Poista
 3. Voimia vielä kovasti <3
  Mä olen kans miettinyt tota aspiriinijuttua. Et olisko sitä hyvä ottaa, mä oon ruvennu epäilemään, et mulla vois olla hyytymisongelmia, koska mulla on jo suonikohjuja ja täytän hitto vasta 24!!! :D
  En tiedä onko noilla mitään tekemistä raskauden kanssa.. tarvii varmaan kysellä, kun hoidot alkaa taas..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ihmeessä kysellä :O Ja aika harmittomia noi aspiriinit kyllä on, vaikka tietenkään ihan huvikseenhan ei kannata kauheesti lääkkeitä popsia :) Ihan ku mä oisin itseasiassa just lukenut jotain myös noista suonikohjuista liittyen tuohon hyytymisongelmaan. Hmm. Kaikki keinot on sallittuja :) Tsemppiä tuleviin hoitoihin!

   Poista
  2. Joo no sitä suuremmalla syyllä kyselen. Hitto jos kaikki se suru ja menetys onkin tuosta kiinni, mutta eihän meistä kukaan voi sitä tietää. Toivottavasti saadaan molemmat tänä vuonna onnellisia uutisia ja lopun elämän kestäviä sellasia. ❤

   Poista
 4. Hei, löysin nyt vasta ihanan blogisi, joten en ole kerennyt lukemaan vielä ihan kaikkea läpi :) Me alettiin miehen kanssa yrittämään lasta 1,5 vuotta sitten. Silloin kävin synnytyksiin erikoistuneen lääkärin vastaanotolla ja niissä tutkimuksissa ei todettu mitään rakenteellisia poikkeavuuksia. No lasta ei ole kuulunut ja lähdin tutkimuksiin yksityiselle, joka on tunnettu siitä, että hommassa ei aikailla, sillä itselläni on jo ikääkin reilusti yli 30. No tämä lääkäri päätti aivan 1. tutkimusten lopuksi, että olisiko siellä kohdussa siltikin jotain näkyvissä ja ruiskutti sinne suolavettä. Kävikin ilmi, että kohdussani on polyyppi, eli ns. hyvänlaatuinen pieni kasvain, jonka lääkäri suositteli ehdottomasti poistattamaan. Itse poistatusoperaatiossa huomattiin, että niitä olikin itse asiassa useampi ja melko suuriakin vielä (1cm halkaisija)! Olin todella yllättynyt, että näin isoja poikkeamia tuskin havaitsee ultrassa ilman erityistestiä! Polyypin poistattanut lääkäri oli sitä mieltä, että kasvaimet ovat todennäköisesti suurin syy, että miksi en raskaudu, ja jos olisinkin, niin yritykset olisivat todennäköisesti päättyneet keskenmenoon. Oman tarinani tuntien tuli mieleen, että onko varmistettu, että kohdussasi ei ole tällaisia polyyppejä?
  Malediivit kuulostaa ihanalta matkakohteelta, mutta kannattaa ennen matkan varausta tutkia, että mikä zika-viruksen leviämisen tilanne on siellä. THL:llä on tarkat ohjeet siihen, että kuinka pitkään on oltava yrittämättä lasta, jos riskialueella on vieraillut. Naisella se oli ainakin 2 kuukautta ja miehellä se saattaa olla vielä pidempi! Itse olin jo ehtinyt varata kalliin matkan paikkaan, jossa jonkun verran riskiä on ja harmittaa tosi paljon, kun en tajunnut asiaa selvittää ennen matkan varaamista.
  /Lia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lia kommentistasi :) Olen ollut nyt aika monessa ultrassa ja esim. kohdun limakalvot on aina todettu normaaleiksi. Ei ole sen tarkemmin tutkittu, mutta eikös tuollaiset polyypit pitäisi jotenkin näkyä myös veriarvoissa? Hyvä kuulla, että olet nyt päässyt polyypeistä eroon ja saatte yritykseen taas paljon uutta toivoa :) Ehkä tärppi käy nyt nopeastikkin.
   Joo tosiaan pitää ehdottomasti tutkia nuo kaikki kaukomatkojen riskit, ennen kuin lähdetään mitään varailemaan. En tiedä onko Malediiveilla tuota Zikaa esiintynyt, mutta eräs ystäväni oli häämatkalla aikoinaan Malediiveilla ja hän oli silloin juurikin raskaana. Mutta ihan hyvä huomio tuo :)

   Poista
  2. Arvelinkin, että olet varmaan käynyt monessa ultrassa jo ja tämä saattaa olla hyvin poissuljettu vaihtoehto :) Tajusin poistojen jälkeen kysyä lääkäriltä, että pitäisikö tällaisten näkyä esim. papa-kokeessa, ja kuulemma tällainen solumuutos ei ainakaan tässä kokeessa näy. Verikokeesta en ole varma, mutta en usko, sillä terveyskirjaston mukaan ”tauti” todetaan juurikin tuolla keittosuolaa-kohtuun -testillä.

   Paljon voimia toipumiseen!
   /Lia

   Poista
 5. Onpa hienoa kuulla, että vuoto on vähenemään päin. Ja kyllä, lähtekää Malediiveille jos siitä haaveilette!!!! Ehdottomasti <3

  Heeeii juu, minullahan aloitettiin kanssa miniaspirinit jo hoitojen alussa klinikan gynen ohjeistuksesta, ja söinkin niitä rv 12 asti. Luget on yhä käytössä, aloitin ne rv 15 ja lopetan rv34. Hitsiläinen kun en nyt yhtään muista, söinkö Teroluteja mille viikoille asti, blogin mukaan lopetin 5+1.Hmm... Mutta ilman muuta kaikki tukikeinot käyttöön, minulle niistä on ollut valtava apu, henkisestikin.

  Kaikkea hyvää viikkoosi, halauksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä, että tuo aspiriini on noinkin yleisesti käytössä lapsettomuushoidoissa. Ja mä saan tietää siitä vasta nyt! No ei vaan siis olenhan mä siitä lukenut lapsettomuusblogeista, mut oon vaan ajatellu sen olleen lääkärin määräämä lääke. Nyt alko kiinnostaa, et voiskohan siitä olla oikeesti apua myös meille :) Sain taas aimoannoksen lisää toivoa :D Jee! ♥

   Poista
 6. Joku matka tekisi teille taatusti hyvää. Olen miettinyt, että joku pieni kylpyläloma edes Tallinnaan voisi olla meillekkin kesällä ajankohtainen hääpäivän tienoilla. Tänä vuonna ei pitkälle lähdetä, tämä remontti syö niin paljon ylimääräistä.

  Kyllä sä selviät. Tekee varmasti todella hyvää vaan hengähtää. Tukenasi sen mitä osaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekis ja joku kylpylälomakin olis tietty ihan passeli :) Ei meilläkään rahaa ole, mutta ajattelin luopua mun keittiöremonttihaaveesta nyt toistaseks ja tuhlaan siihen kerätyt säästöt meiän elämysmatkaan :D Ehtii sen keittiön myöhemminkin, haha.
   Pikkuhiljaa taas päivä kerrallaan. Ei varmaan aikaakaan, kun oon taas tuijottelemassa ovistestien viivoja :D

   Poista
 7. Hyvä kuulla, että fyysinen toipuminen on parempaan suuntaan.

  Ihan näin tilastoja tutkineena pakko sanoa, että ei se niin kauheen yleistä oo, että saa 3 perättäistä keskenmenoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaankaan juuri toistuvat keskenmenot ole niin yleisiä, mutta keskenmenot ylipäätään. Yllättävän paljon kuitenkin löytyy toistuvien keskenmenojenkin kohdanneiden kokemuksia netistä :/

   Poista
 8. Ensinnäkin erittäin paljon voimia! Tuntuu niin epäreilulta että joudutte kohtaamaan näin paljon vaikeuksia :( Toivottavasti pääsette lomalle, kuulostaa ihanalta ja olette kyllä loman ansainneet!

  Toiseksi, minäkin olen tuota aspiriinia miettinyt. Itselläni kohdun rakennevika nimenomaan heikentää sitä veren virtaamista. Ärsyttää, etten tässä kierrossa jo kokeillut. Meidänkin raskaus meni siis kesken :/ Tai on menossa, kun koko heitti kahdella viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eih olen niin pahoillani :( Hirmuisen paljon voimia myös sinne. Muista, että kaikesta selviää ajan kanssa, vaikka oman osansahan kaikki keskenmenneetkin raskaudet vie elämästä ja sydämestä.
   Tuo aspiriini on melko harmiton lääke, joten sitä kannattaa ainakin kokeilla. Toivottavasti uusi raskaus alkaisi pian ja sujuisi onnellisesti loppuun asti ♥

   Poista
 9. Menkää Malediiveille! Me oltiin kesken lapsettomuushoitojen siellä. Takana oli 3 epäonnistunutta siirtoa ja reissun jälkeinen tärppäsi ja tuossa se nyt tuhisee viekussa. Malediivit oli niin totaalisen kaunis ja rentouttava paikka joten menkää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, kuulostaa ihanalta ja hirmuisen paljon onnea pikkuisesta ♥ Kyllä tuo Malediivit kuulostaa niin kokemisen arvoiselta paikalta, että pakkohan sinne on päästävä :D Se tekisi varmasti hyvää meillekkin :)

   Poista
 10. Lueskelen täällä sun blogia alusta asti kunnolla, kovin on sulla kaikkea ollut *haleja* <3
  ja joskus koko perheenä sitten malediiveille ;) suosittelen! On aivan ihana paikka! Ollaan kerran käyty ja odotellaan sopivaa hetkeä mennä toisen kerran :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä tosiaan paljon kaikkea mahtunut kolmeen vuoteen :) Kiva jos jaksoit lukea.
   Ja Malediiveille pitää kyllä ehdottomasti vielä joskus päästä! ♥ Jos ei koko perheenä, niin viimeistään sitten 20v. hääpäivänä :D

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)