24. huhtikuuta 2017

Keskenmeno #3

Jotenkin surullista miten niin nopeasti yhdessä silmänräpäyksessä voi turvallinen ja onnellinen olo muuttua suruksi ja epätoivoksi. Keskiviikkoaamuna olin vielä niin varma tästä raskaudesta, mutta jo puolen päivän aikaan kaikki muuttui.

Keskiviikkona se vuoto tosiaan alkoi. Se oli aluksi kovin niukkaa ja kivutonta, mutta torstaina melkein heti, kun pääsin sen neuvolan jälkeen töihin, niin alkoikin sitten jo kivut voimistumaan ja tiesin heti, ettei toivoa enää ole. Uskalsin ottaa kipuihin jo buranaa panadolin sijasta ja sain onneksi kivut pidettyä sen verran aisoissa, että nukuin torstai-perjantai välisenä yönä kuin tukki.

*ällövaroitus!*
Perjantaiaamuna oli hyvä olo. Lähdin hyvillä mielin töihin, koska ajattelin, että selviän helposti pahimmista kivuista 600mg buranalla. Kello alkoi lähestyä kolmea ja kivut alkoivat taas yltyä. Tällä kertaa kivut olivat täysin sietämättömiä. Kotimatkalla junassa puristin käsissäni olevaa kirjaa tuskissani ja yritin saada ajatukset muualle, mutta kivut olivat niin kovat, että teki mieli huutaa. Astuin viimein ulos junasta kotipysäkilläni ja tunsin kuinka siteeseen valahti jotain isoa. Kotiin päästyäni huomasin ison solumöykyn siteessä. Vaihdoin siteen ja lähdin koiran kanssa ulos.

Lauantaiaamuna kivut olivat taas hieman hellittäneet. Otin varuiksi yhden buranan, että jaksaisin juosta taas koko päivän millon missäkin. Kävin yksityisellä gynelläni ja hän oli hyvin pahoillaan keskenmenosta ja pyysi minua nousemaan tutkimustuolille. Ultrassa näkyi keskenmeno. Selvää sikiökaikua ei löydetty, mutta lääkärini arveli haalean muodostuman olevan keskenmennyt alkio. Sen vieressä näkyi vielä ehkä mahdollisesti ruskuaisrengas. Hän mittasi mahdollisen alkion mitoiksi noin 4 mm eli se olisi mennyt kesken rv 6+ jotain. Aivan niinkuin edellisissäkin raskauksissani. Mutta kuten tuli todettua, niin raskausmateriaalia on vielä kohdussa ja olenkin vuotanut joka päivä taukoamatta aina välillä enemmän ja välillä vähemmän. Lauantaina iltapäivällä tunsin taas kovia supistuksia ja huomasin jotain hyytymiä valahtaneen pönttöön vessassa käydessäni. Voi kunpa se olisi nyt tässä.

Sunnuntaina kivut olivat taas huomattavasti lievemmät. En tarvinnut särkylääkettä koko päivänä. Vuoto on edelleen vaihtelevaa, mutta jatkuvaa. Olen varautunut taas sellaiseen parin viikon vuotoputkeen. Huomasin myös, että mulla on taas sitä ihmeellistä ylävatsakipua näin keskenmenon jälkimainingeissa. Ehkä ne kohdun supistelut sitten vaan heijastuu jotenkin tuonne ylävatsaan saakka. Onneksi se on aina ennen mennyt parissa päivässä ohi. Toivottavasti nytkin. Tämähän alkaa mennä jo ihan rutiinitoimenpiteenä tämä keskenmeno.

Tänään olo on taas melko normaali. Aamulämpö oli viimein laskenut 36.93 asteesta 36.48 asteeseen. Pidän sitä hyvänä merkkinä, että kroppa alkaa pikkuhiljaa palautumaan. Saas nähdä kestääkö tämä keskenemenokierto taas perinteiset 45 päivää. Sen ainakin tiedän, että parit ekat menkat saattaa olla ihan mitä sattuu, ennen kuin ollaan taas ihan normaali kierroissa.

Joten eipä tässä auta kuin ottaa nyt hetki rennosti ja jättää taas vauvantekoprojekti hetkeksi taka-alalle.

P.S. Lääkärini laittoi lähetteen julkiselle tutkimuksiin, mutta nämä tällaiset eivät ole kiirellisiä, joten kutsu tutkimuksiin tulee ehkä joskus kesällä, jos tulee. Hän kuitenkin kertoi, että harvemmin niissä tutkimuksissa ihan oikeasti mitään syytä löytyy ja kehoittikin yrittämään vielä spontaania raskautta ihan vapaasti. Tiestysti kolme keskenmenoa reilun vuoden sisään tuntuu tosi raskaalta, mutta eiköhän me tästä taas nousta, Feenix-linnun lailla :)

25 kommenttia:

 1. Nyt on pakko viel kysyy, että ajattelitko kysyä esim neuvolasta lähetettä neuvolapsykologille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä en ole ajatellut kysyä lähetettä. En tietenkään väitä etteikö tilanne voisi joskus muuttua.

   Poista
 2. Voimaa teille jaksaa. Vaikeita asioita olette käyneet läpi :( <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ♥ Ajan kanssa tästäkin taas selvitään.

   Poista
 3. Moikka Alina,

  halusin kirjottaa sulle, olen aiemminkin lähettänyt mailia ja kertonut meidän tarinaa mutta nyt kun tarina on miltei identtinen meidän tarinaan niin pakko vielä sanoa jotain.

  Meillä tosiaan oli se kolme keskenmenoa ennen tätä raskautta (nyt raskausviikko 27 menossa), ja kyllä se oli raskasta aikaa. En täysin voi sanoa tietäväni miltä susta tuntuu siinä mielessä, että meillä raskautuminen oli helppoa. Tosin, ne kolme keskenmenoa tuli 6kk sisällä eikä sekään helppoa henkisesti, tai sitten fyysisesti ole.

  Meillä laitettiin lähete julkiselle puolelle tutkimuksiin mutta se tuli bumerangina takaisin, sillä kaksi keskenmenoa oli sen verran varhaisia (5-6) että niitä ei lähetty tutkimaan. Tieto oli silloin samanaikaisesti sekä helpottava että ahdistava, toisaalta helpotti että tilanteemme ei ollut vielä "niin katastrofaalinen" mutta sitten toisaalta toki harmitti että apua ei ollut saatavissa. Mulle perusteltiin, että noita ihan alkuraskauden keskenmenoja on niin hirveän paljon, että niiden tilastointiahan ei tavallaan voida oikeasti tietää. Moni ei tiedä edes olevansa raskaana, jollei ole tällainen supertestaaja joka tietää heti!

  Me onnistuttiin siis neljännellä yrittämällä, vaikka tottakai edelleen jännittää ihan hirveästi koko ajan, ei siitä mitenkään eroon pääse. Tämä raskaus on ollut ihana, kamala, pelottava, jännittävä, liikuttava ja ihan kaikkia muitakin tunteita samaan aikaan. Ainakin voin sanoa, että olen ollut NIIN kiitollinen tästä raskaudesta meidän keskenmenojen ja haasteiden jälkeen, että oikeasti nyt kiitän niistä vaikeuksista, vaikka se hankalalta ajatuksena joskus tuntuikin. Me todella tiedetään mitä on haluta lasta ja menettää se toivo ja luottamus. Se on vahvistanut meitä pariskuntana ihan kauhean paljon ja uskon että se tekee meistä myös paremmat vanhemmat.

  Voimia, niin paljon voimia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ♥ ja ihana kuulla tällainenkin onnistumistarina näinä epätoivon hetkinä. Tottahan se on, että nuo varhaiset keskenmenot on niin yleisiä, että meidänkin nämä keskenmenot voi olla ihan vaan silkkaa sattumaa. Saa nähdä päästäänkö me koskaan noihin kokeisiin, mutta vaikka päästäiskin, niin pahoin pelkään, ettei mitään todellista syytä löydy. Se on kuulemma hyvin pieni prosentti, että mistä oikeasti on löytynyt joku syy.
   En nyt ole vielä täysin toivoani menettänyt, mutta toivoisin kuitenkin, ettei meitä enää näin koeteltaisi, vaan seuraava raskaus todella toisi meille onnen syliin asti.
   Mä uskon myös, että näiden koettelemusten jälkeen meidänkin parisuhde on vain vahvistunut entisestään ja tuntuu, että me selvitään mistä vaan :) ♥

   Poista
 4. Mun mielestä on vähän outoa, että gynekologi noin vähättelevään sävyyn puhuu noista jatkotutkimuksista. Teillä kuitenkin on melko pitkästi yritystä takana ja useita keskenmenoja. Vaikka mitään syytä ei löytyisikään, niin uskon, että julkisella puolella teillä on kuitenkin mahdollisuus hoitoihin ja mielestäni gynekologin tulisi näistä mahdollisuuksista enemmän teille puhua. Toivon sydämeni pohjasta, että tutkimusten/hoitojen kautta tai sitten ihan luomuna teillä piakkoin tärppäisi :)

  Kovasti voimia keskenmenon läpikäymiseen ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aika pitkä hoitohistoria jo tämän kyseisen gynen kanssa ja hän tietää, ettei minulta ole mitään erityistä syytä lapsettomuudelle vielä löytynyt. Mielestäni hän vain yritti pehmitellä, että en sitten pettyisi, jos mitään syytä ei löydykkään, koska tosiasiassa se on hyvin pieni prosentti, kenestä löytyy jokin ihan oikea syy, jolle löytyy myös hoitokeino. Ja ymmärrän sen täysin. En siis odotakkaan, että tutkimuksissa välttämättä mitään löytyy, mutta toki jos löytyy, niin hienoa, jos sitä sitten päästää hoitamaan :) Kiitos paljon sulle ♥

   Poista
 5. Voi että, suuret pahoittelut siitä mitä olette joutuneet käymään läpi! Saman kokeneena (ta no, 1 keskenmeno mutta 5v yritystä ja 4 IVF-hoitoa eikä edelleenkään tulosta) voin vain toivoa jaksamista! Tultaisiinpa edes helposti raskaaksi niin tässä ei tarvitsisi vuosia yrittää ja odottaa seuraavaa keskenmenoa..... Mulla keskenmenovuoto jatkui toista kuukautta. Toivotaan että pääset kuitenkin nopeammin taas raiteille... Oma lääkärini sanoi samaa, että hyvin hyvin harvoin tutkimuksista löytyy mitään. Uskon ja toivon että teillä onnistuu sitten taas pian! Eihän teillä itse asiassa hirveän pitkään raskauksien välillä ole mennyt, eli hyvin voi olla että syksyllä oletkin tukevasti raskaana ja kaikki menee hyvin :) Mutta nyt päivä kerrallaan. Teillä on vielä kaikki IVF-hoidot sun muut edessänne jos ei muuten onnistuisi niin ei mitään hätää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, miksi meitä näin koetellaan :/ Toivottavasti teillekkin vielä löytyy jokin hoitomuoto, joka viimein tuo toivotun lopputuloksen syliin asti ♥ Olen itsekkin yllättynyt, kuinka tavallaan lyhyessä ajassa nämä raskaudet on tapahtunut. Ensinhän meillä oli melkein 1,5 vuotta täysin tuloksetonta yritystä ja yhtäkkiä meillä onkin 3 keskenmennyttä raskautta vuoden sisään. Toki toivoisin, että me vielä raskauduttaisiin pian, mutta keskenmenon pelko on suuri. Ehkä viimeistään loppuvuodesta mekin astellaan jo hedelmöityshoitojen pariin ja saadaan viimein lapsi syliin asti. Ei menetetä toivoa vielä, eihän :) ♥

   Poista
 6. Tuntuu niin epätodelliselta ja epäreilulta lukea taas tällasta, mutta teidän tarinaa on aivan pakko seurata. Mä vaan niin toivon, että nää teidän vaikeat hetket kääntyis vielä ihanaksi voitoksi. Ainaki raskaudut luomuna onneksi. Toivoa onneksi on ja se on jännä just, miten ei edes välttämättä löydy syytä keskenmenoille. Mun perhevalmennusryhmässä oli hyvin monella lapsettomuus ja km tausta. Yhdellä oli kohtuun jäänyt keskenmenoista jotenkin se kohdun seinä sellaiseksi, että siihen oli hankalampi kiinnittyä tai kasvaa. Hän sit joillakin lääkehoidoilla ja pistoksilla sai onnistuneen raskauden. Sitten oli monen vuoden yritystaustaa ja ivf hoitoja pari, kunnes onnisti. Sit oli niitä muutamia keskenmenoja ennen onnistunutta raskautta. Mutta niin monella tosiaan ollut vaikea tie kulkea, mut nyt ovat onnellisesti loppusuoralla. Veti kyllä hiljaiseksi kuunnella niitä tarinoita ja antoi itelle enempi kiitollisuutta tähän kaikkeen, että lapsi todellakin on lahja ja kaikki eivät sitä lahjaa osaa arvostaa.
  Lapsettomuus koskee kyllä yllättävän montaa, vaikka aina ei tuntuiskaan siltä. Ihaninta on kuitenki kuulla niitä onnistumisia vaikeiden aikojen jälkeen, miten moni on onnistunut. Suurinosa huomattavasti <3 Mä uskon ja toivon Alina, että pian, tänä keväänä/kesänä saisitte onnistuneen raskauden <3 onneksi pääsette tutkimuksiin. Oletteko muuten harkinneet yksityiselle menoa? Felicitas klinikalta kuulemma saa maan parhainta lapsettomuushoitoja. Onhan ne hoidot toki kalliita, mutta jos/kun sillä pääsee päämäärään, ei rahalla siinävaiheessa ole merkitystä.
  Toivotan sulle ja miehellesi jaksamista, voimia, uskoa tulevaan <3 ihan sydäntä riipasee miten pahalta tollasen kokeminen voikaan tuntua :(
  Välillä tuntuu niin epäreilulta et ite tässä synnyttämässä millon vain ja stressasin sillon viime kesänä 5kk yritystä. Mut ehkä kaikki kokema oli niin suhteellista ja oma 30v ikäkin oli vähän pohdinnassa, että mitä jos ei tuliskaan raskaaksi ja olen jo kolmikymppinen. Mut varmasti monella on omat huolensa eri vaiheissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tätä voikkaan ymmärtää ennen kuin omalle kohdalle sattuu. Meillä kun ei ole edes lähipiirissä kellään ollut tällaista historiaa, niin ei sitä osaa edes ajatella lasta yrittäessä. Olen itsekkin hieman yllättnyt, että luomuraskauskin tosiaan voi olla mahdollinen meidän kohdalla, joten ehkä peliä ei olekkaan vielä menetetty :)
   Felicitasta olen kyllä miettinyt monesti, mutta tosiaan raha on kyllä sellainen asia, joka vaatii hieman enemmän ennakkosuunnittelua. En kuitenkaan halua elää hirveissä veloissakaan, vaikka se lapsi saataisiinkin. Haluan kuitenkin taata lapselleni turvallisen oman kodin ja lapsuuden. Mutta toki, ehkä sekin vielä joskus on yksi mahdollisuus.
   Mullakin alkaa jo 30 lähestyä, mutta eihän sekään vielä mikään ikäloppu ole :) Moni synnyttää esikoisensa vasta 30:n jälkeen. Siitä on siis turhaa stressata. Tsemppiä synnytykseen! Itsekkin alan jo jännäilemään koska veljeni tyttö saapuu maailmaan ♥

   Poista
  2. En tiedä missä asutte mutta katsoin juuri tilastoja, Helsingissä korkeasti koulutettu nainen on keskimäärin 33 esikoisen saadessaan. Siis KESKIMÄÄRIN. Muuallakin yli 30... Rauhoitti ainakin minua. Ei 29 ole mikään ikä, itse olen 35 ja lapsettomuusklinikalla kehuvat että olet lisäksi vielä nuori niin kyllä me sinulle vielä lapsi saadaan... Siellä moni yli 40. Eli olet oikeasti nuori esikoisen yrittäjä Suomen tilastoissa. :)

   Poista
  3. Hehih mukava kuulla :) Tuo kyllä helpotti mieltä, kun ei ole ns. kiire :D

   Poista
 7. Mun mielestä on hyvä, että pääset jatkotutkimuksiin. Vaikka niissä vain harvoin löytyy jotain syytä keskenmenoille, niin silti välillä löytyy, muutenhan niitä ei tehtäisi. Vähintäänkin saat tiedon siitä, että keskenmenot ovat vain järkyttävän huonoa tuuria. Paljon voimia ja jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Onhan se ainakin askel eteenpäin :) Kiitos paljon ♥

   Poista
 8. Voi Alina... En voi muuta kun toivottaa kaikkea hyvää tulevaan<3 teidän koettelemukset saavat nyt luvan olla tässä!!

  Onneksi kivut ovat hieman jo väistyneet.. Toivotaan että tämä oli tässä ja pääset pian normaaliin kiertoon kiinni.

  Hyvä että lähete julkiselle lähti joka tapauksessa. Minä uskon että jatkossa sinun alkuraskautta/koko raskautta boostataan hormoneilla, kuten meillä. Mulla on paljon levollisempi mieli ollut kun on ollut lisähormonia tukemassa mun omaa heikkoa kroppaa...

  Halit Alina <3 tästä noustaan taas, yhdessä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hiljaa taas askel eteenpäin :) Kyllä tästä taas noustaan! Kiitos sulle ♥ *hali*

   Poista
 9. Voimia ja tsemppiä uutta yritystä kohden teille miehesi kanssa. ❤️

  VastaaPoista
 10. Voih, ikävä kuulla surulliset uutiset. :( Tsempit on kovasti teidän puolella. Te onnistutte vielä, joko luomusti tai ei-luomusti, mutta onnistutte varmasti joka tapauksessa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ♥ Toivotaan kovasti, että seuraava raskaus toisi toivotun lopputuloksen ♥

   Poista
 11. Kun olisitkin tässä hetkessä tiennyt, että vuoden päästä sinulla on ihana pieni poika kainalossa ♡
  Eksyin blogiisi ja onneksi luin jo aluksi että teillä on ihana terve pikkuinen ♡ Onnea siitä, mikään tässä elämässä ei ole parempaa kuin äitiys, mielestäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olis varmana uskonu, jos joku olis sen mulle kertonut :D kiitos, olen tästä äitiydestä äärimmäisen kiitollinen ja onnellinen ❤️

   Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)