17. heinäkuuta 2017

Tunteita ja tuntemuksia

Tää alkuraskaus on ihan kamalaa! Ei niinkään fyysisesti, vaan henkisesti. Ajatukset kamppailee jatkuvasti laidasta laitaan onnistumisen ja pettymyksen välillä. Tavallaan mietin koko ajan, että tämä menee vielä kuitenkin kesken, niin miksi nähdä vaivaa, mutta tavallaan haluan vielä uskoa, että tämä olis just se raskaus, joka tuo meidän pikkuisen syliin asti.

Lauantaina jo käytännössä melkein itkin, kun mietin oireiden vähyyttä ja totesin vaan päässäni, että "näinköhän tämä oli nyt sitten tässä". Sunnuntaiaamuna kuitenkin heräsin siihen, että rinnat olivat yhtäkkiä ihan hullun kipeät ja nännejä ei siedä hipaistakkaan. etova olo ja närästyskin tuntui taas palanneen voimakkaampana kuin koskaan. Oireiden aaltoiluhan johtuu kaiketi siitä, että kroppa ehtii hetkittäin tottumaan uusiin hormoneihin, mutta hormonien lisääntyessä se menee taas hetkeksi sekaisin. Haluan uskoa, että siellä vielä joku on elossa ja kroppa oireileekin pikkuisen kasvun johdosta. Eilenhän saattoi juuri vaihtua uusi viikko ja näin ollen oltaisiin jo kuudennella (5+) viikolla.

Tänään pitäisi soittaa neuvolaan, mutta ajatuskin siitä tuntuu ahdistavalta. Tunnen itseni ihan häiriköksi, kun soittelen vaan vähän väliä neuvolaan ja varailen aikoja, joita sitten joudunkin peruuttelemaan. Ärsyttää.

En tiedä johtuuko hormoneista, mutta mulla on nyt jostain syystä tunteet heitelly ihan laidasta laitaan ja mieskin on saanut siitä jo osansa :D Leivoin eilen kakkua ja minun piti erotella valkuaiset ja keltuaiset toisistaan ja epäonnistuin siinä ihan totaalisesti. Kiukuttelin minkä kerkesin ja valittelin miehellekkin, että ahdistaa ja uuvuttaa ja ei innosta yhtään, mihin mies sitten tokaisi, että "ei tarvitse" mihin sitten tietty tiuskasin heti, että "eikä! minä haluan!" :D Ai kauhee, haha.

Olen muuten huomannut myös yhden uuden "raskausoireen", nimittäin käsien puutumisen. Käsien tai jalkojen puutuminenhan on ihan normaalia ja sattuu silloin tällöin, mutta nyt raskaana ollessa puutuminen tulee jostain syystä tosi helposti. Ihan vaan vaikka sohvalla makoillessa ja puhelinta selaillessa huomaan vasemman käden pikku hiljaa puutuvan. Mietin, että liittyykö tää jotenkin siihen, että olen syönyt sitä primaspania, mutta tuskin kai sentään. Googlettelin asiaa ja löysin, että raajojen puutuminen on yleisempää raskaana ollessa. Yks yö heräsin siihen, kun olin nukkunut kädet pääni päällä, enkä enää tuntenut toista kättäni. Ai kamala, se oli ihan järkyttävän tuntuista. Onko kukaan muu huomannut raskauden aikana raajojen puutumista?

Tällaista taas tänne. Mä koitan saada sen neuvola-ajan taas jossain vaiheessa varattua, kunhan jaksan. Haha.

26 kommenttia:

  1. Minä en kyllä soittanut neuvolaan (pääkaupunkiseudulla), kun vasta viikon 7 lopussa (tässä vaiheessa raskaus oli 6+5) ja senkin nettisivujen pelottelemana ;) Muutoin olisin odottanut seuraavan viikon yksityisen varhaisultran ohitse ja ajan sain ihan hyvin eikä läksytystäkään myöhäisestä varaamisesta tullut. Itselläni oli IVF raskaus ja olin aivan hysteerinen kun odotin keskenmenoa, jota ei siis tullut ja oikeastaan vasta nyt viikolla 35 alan uskomaan, että kai meille tulee vauva ja kävin sängyn ja vaunut ostamassa ;) Muille kuitenkin ehdottomasti kannatan raskaudesta ja sen oireista nauttimista... pelko persuuksissa eläminen 24/7 koko raskauden ajan on nimittäin ollut tosi kuluttavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon onnistuneesta raskaudestasi :) Sinänsä pidän itse parempana soittaa ennen keskenmenoa neuvolaan kuin vasta sen jälkeen, että sinne jää sitten tietoihin joku merkintä. Toivotaan kuitenkin, ettei tällä kertaa jouduttaisi perumaan neuvola-aikoja, vaan päästäis täälläkin nauttimaan raskaudesta täysillä :)

      Poista
  2. Tsemppiä! Musta voit hyvin soittaa nevolaan vähän myöhemmin, jos se saisi olon tuntumaan varmemmalta. Turha ottaa siitä stressiä! Itse varasin neuvolan vasta viikolla 6+ alkuraskauden ultran jälkeen, koska se tuntui omalla kohdalla parhaalta. Eka neuvolahan on vasta viikoilla 8-10 ainakin omassa kotikunnassani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En tiiä voiko tässä raskaudessa yhtään varmemmaksi tulla :D Neljäs raskaus kyseessä, niin alkaa olla jo hieman pessimistinen asenne koko touhuun. Sain onneks soitettua, niin sai senkin pois päiväjärjestyksestä :)

      Poista
  3. Tätähän tämä on. ':D Itse keräsin rohkeuteni ja pirautin heti aamusta neuvolaan. Niillä on kuitenkin ainakin täällä Helsingissä takaisinsoittopalvelu, joten vielä ei ole tuo jännitys päässyt purkautumaan. Toivottavasti soittavat takaisin pian, ettei koko päivä mene tässä maanisessa tilassa. :'D Tsemppiä omaan koitokseesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneks on tuo takaisinsoittopalvelu :o En oo viel kertaakaan päässy suoraan läpi :D Sain itseäni niskasta kiinni ja soitin sinne. Aika menee vasta reippaasti elokuun puolelle, että sitä odotellessa :)

      Poista
    2. Hyvä Alina! ;D Meilläkin on aika elokuun puolella. Tokalla viikolla. Helppoa oli täyttää tuo esitietolomake, kun vanhat vastaukset sai ladattua jostain arkistojen kätköistä suoraan pohjaksi! xD

      Poista
    3. Joo mäkin sain ajan tokalle viikolle :D Mulle se sano, ettei välttämättä tarvi edes täyttää mitään lomakkeita, kun siitä on niin vähän aikaa kun viimeksi kävin :)

      Poista
  4. Rileittaan noihin fiiliksiin. Mulla on mennyt koko raskaus alusta tähän pisteeseen asti menetyksen pelon kanssa kamppaillessa. On ollut raskasta ja uuvuttavaa, eikä siihen oikeen mitkään ajatukset hankalimmilla hetkillä tunnu tehoavan. Mutta toisaalta jopa minulla, joka olen kyllä mestari pelkäämään asioiden pieleen menemistä, on ollut oikeasti hyviäkin pätkiä raskauden aikana. Silloin en ole murehtinut, ollut vain. Hyvillä mielin. Alkuraskaus oli minullekin ihan erityisen pahaa aikaa, mutta kyllä se siitä helpottaa :)

    ps. jos kädet alkavat jotenkin tosi usein puutua, niin kävisin sinuna lääkärissä näytillä, että voi poissulkea verenkiertoon liittyvät jutut. Useimmiten kai nuo puuduttelut ovat niska-hartiaseudun jumeista johtuvia :)

    Tsemppiä alkuviikkoihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se helpota ajan kanssa :) Mulla vaan ei ole muuta kuin kokemusta alkuraskaudesta ja siitäkin normaalia enemmän :D

      Luin netistä tämän liittyen puutuviin käsiin "Rannekanavaoire voi syntyä tai pahentua raskauden aikana mutta paranee sen jälkeen". En ole huolissani tuosta puutumisesta, mutta oli jännä huomata moinen ensimmäistä kertaa koskaan.

      Kiitos tsempeistä! :)

      Poista
  5. Onnea plussasta!! <3 toivotaan,että kaikki menisi hyvin loppuun asti tällä kertaa! Oot ilmeisen hyvä kuitenkin raskautumaan (vaikka se ei paljoa lohduta kun takana keskenmenoja, ymmärrän sen) Jos saa udella, niin kuinka usein treffaatte miehesi kanssa vällyjen välissä, jotta ajoitus menisi oiken? Itseäni turhauttaa, kun ovulaatioajat tuntuu menevän hukkaan, kun ajoitukset seksin suhteen tökkivät. Lisäksi tiedän, että jos väkisin vaan vauvan toivossa alkaa tallettelemaan,silloin se ei ainakaan tärppää =/ turhauttavaa. Meillä yksi lapsi ennestään ja toista haaveillaan. Paljon tsemppiä sinulle tämän raskauden kanssa. T. Viltsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Viltsu :) Sinänsä hassua, että olen nyt raskautunut vähän reilun vuoden sisällä jo neljättä kertaa, koska aluksihan meillä meni sen 1,5 vuotta ennen kuin tapahtui yhtään mitään. Siksi tuntuu oudolta ajatella, että raskaudun "helposti" :D Meillä hoidetaan petipuuhia noi 2-3 kertaa viikossa, mutta ovulaation aikaan saattaa olla tiuhempaakin, koska sillon se vaan yksinkertaisesti tuntuu paremmalta :) Nyt oltiin mahdollisen oviksen aikaan mökillä mieheni perheen kanssa joten hommailut vähän jäi :D Ihmettelen itsekkin miten meillä on tärppi käynyt, kun hoidettiin puuhat ikäänkuin ennen juhannusta ja heti sen jälkeen, mutta ilmeisesti ne siittiöt säilyy elossa kuitenkin tarpeeksi pitkään :) Myöhemmin mahdollisesti ultrassa selviää oliko ajoitus edes yhtään oikeassa :D

      Poista
  6. Yritin kommentoida viikonloppuna jo edellistä postaustasi, mutta tekniikka tuli väliin enkä jotenkaan siinä onnistunutkaan :D eli uusi yritys! Löysin blogisi toissaviikolla vahingossa ja olen sitä siitä lähtien lueskellut ahkerasti kokemaasi taivalta tähän päivään saakka. Kiitos ihanasta vertaistuesta, samanlaisia ajatuksia ollut täälläkin! Ja ennen kaikkea onnittelut, toivottavasti tämä pikkuinen pysyy loppuun asti mukana! <3

    Tiivistyksenä oma taipaleeni tähän saakka: olen 26-vuotias ja yritystä takana reilu vuosi. Saldona on yksi keskenmeno alkuvuodesta (n. rv 10+, mennyt kesken todnäk aiemmin..), mikä oli erittäin rankka niin henkisesti kuin fyysisesti. Koska olen nuori perusterve nainen, en kovin vakavasti ajatellut keskenmenon tulevan _juuri minun_ kohdalle, toisin kävi. Typärästi ajateltu silloin, mutta nyt olen viisaampi :) olen ensimmäinen lapsia suunnitteleva minun kaveripiiristäni, joten siksikään ei ole kokemusta keskenmenoista tai raskauksista kavereiden kertomana. Olen kertonut kaveripiirilleni avoimesti keskenmenostani, sillä olin niiin hajalla, etten olisi pystynyt pitämään pahaa oloa sisälläni nähdessämme, enkä halunnut alkaa karttamaan heidän seuraansa, josta olisi heille herännyt huolta. Toipuminen kesti kauan. Olemme kaikesta huolimatta yrittäneet lasta uudelleen heti kun olemme saaneet siihen luvan ja nyt on sellainen liuta erilaisia oireita, mitkä todella toivon, että kielisivät plussatestistä huomenna tai viim loppuviikosta.. :) <3 eri oireet kuin viimeksi, mikä toisaalta hirvittää mutta toisaalta on hyvä asia, sillä viimeksi kävi köpelösti :D Tsemppiä kaikille vauvakuumeisille kanssasisarille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana kuulla, että blogistani on ollut apua :) ♥ En itsekkään osannut kuvitellakkaan, että näin perusterveelle nuorelle voi niinkin yksinkertainen asia kuin lisääntyminen olla näin vaikeaa. Kaikesta näköjään oppii :) Voi toivottavasti sielläkin olisi nyt pikku kyytiläinen matkassa! ♥

      Poista
    2. Tiistaina näkyi jo haamuviiva testissä ja eilen se oli jo selkeästi tummempi <3 toivottavasti pysyy matkassa loppuun asti! Meillä takana nyt 4+2, mielenkiinnolla seurailen sun taivalta omani sivussa, kun ei paljoa ole viikoissa eroja..:) olo nyt paljon parempi mitä viimeksi, vahvemmat raskausoireet nyt, vaikka eipä se mitään takaa että onnistuisi tällä kertaa.. Toivotaan parasta!

      Poista
    3. Voi miten ihanaa! Onneksi olkoon ja paljon tarrasukkia pikkuiselle :) ♥

      Poista
  7. Mä niin tiedän miltä toi alkuraskauden pelko tuntuu! Tai mähän oon aina jotain pelännyt koko raskauden ajan. Olen ollut joka ultrassa ihan paniikissa, vaikka mulla tulee keskiviikkona jo rv 28 täyteen. Alkuraskauden ultrat oli piinaavia, koska kaikissa aiemmissa raskauksissani olen saanut vaan huonoja uutisia. Niitä hyviä uutisia ei vaan yksinkertaisesti osaa sisäistää ja musta tuntuu vieläkin ihan hullulta, että kaikki on hyvin ja beibit kasvaa just niinkun pitääkin. Mä niin toivon, että säkin pääset tähän hyvien uutisten putkeen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan parasta :) Mä en oo vielä koskaan päässyt näkemään kuin yhden pikkuruisen sykkeen ultrassa, niin en osaa edes kuvitella, miltä tuntuu jos sieltä ultrakäynniltä saakin huonoja uutisia. Toivottavasti ei tarvikkaan kokea moista ja päästään vielä todistamaan meiän pikkuisen syke ja kasvu just niinku pitääkin :) ♥

      Poista
  8. Mä kans oon tykänny soittaa ajoissa neuvolaan. Eka neuvola meillä piti olla jo rv6+5 tai6+4 mut he joutuivat sitä siirtämään sairastapauksen vuoksi, joten tällä viikolla on eka neuvola 8+6. Viime raskaudessa meillä kerkes olla jo neuvolalääkärikin rv8+0. Ja mulla oli kans tota puutumista pari päivää varpaissa, mut se meni sit ohi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se hyvä saada hoidettua alta pois :D Mun pidemmän kierron takia, mulle aina määrätään tuo käynti vähän millon millekkin viikolle. Kuitenkin kun yritetään olla hyvissä ajoin, mutta ei liian myöhään hommissa :D Nyt kun oon vähän googlaillu lisää, niin tuo puutuminen tuntuu olevan ihan yleistä raskaudessa ja loppuu synnytyksen jälkeen. Aina oppii jotain uutta :D

      Poista
  9. Oireethan ei välttämättä kerro yhtään mistään. Voi olla kamalasti raskausoireita vaikka olisi tuulimuna tai kaikki voi olla hyvin vaikka ei olisi yhtään oiretta :) itsekin olen raskaana aika samassa vaiheessa kun sinäkin. Tämä on mun kolmas raskaus ja täten mahdollinen kolmas lapsikin. Aiemmissa raskauksissa oireet on alkanut ehkä viikolla 7 vasta ja välillä olleet kokonaan pitkäänkin pois. Oireita analysoimalla saa vaan itsensä hermoromahduksen partaalle. Kokemusta on.. Kannattaa vain ajatella että kaikki on hyvin kunnes toisin todistetaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän ne varsinaisesti kerrokkaan, mutta niin monen kohtalokkaan raskauden kokeneena, sitä vähän väkisinkin haluais tunnistaa jo etukäteen oireista, että ollaanko pian taas kärsimässä keskenmenosta. Otan mielelläni kaikki uudet kokemukset vastaan, kävi sitten lopulta miten kävi :)

      Poista
  10. Mulla esikoista odottaessa sai herätä joka yö siihen, että toinen käsi oli aivan puuduksissa. Muuten ei ole sitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä mitä kaikkea raskaus voikaan kropalle aiheuttaa :D

      Poista
  11. Hei Alina! Kiitos ihanasta blogista. Liian vähän on blogeja, jotka käsittelevät tätä vaikeaa aihetta, keskenmenoja. Minulle blogisi on antanut paljon lohtua ja vertaistukea omalla keskenmenotaipaleella.

    Minulla kaksi keskenmenoa 4 kk sisällä, nyt olen uudestaan raskaana, 4+2 menossa eli olet vähän edellä :) Lähes tarkkaan vuosi on kulunut yrittämisessä, eli minullakin kroppa alkoi toimimaan eri tavalla/nopeammin ensimmäisen raskauden jälkeen.

    Toivon tosi tosi paljon, että tämä raskaus kestäisi sinulla! Liika on liikaa...

    Samat sanat, neuvolan varaaminen jännittää. Mutta ehkä yritän sen huomenna varata, niin jää jotakin rekisteriin jos tämäkin menee huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon kommentistasi :) On ihana kuulla, että blogistani on ollut jollekkin apua. Toivon myös todella paljon, että teidän raskaus toisi tällä kertaa toivotun tuloksen. Keskenmenot ovat todella raastavia ja etenkin kun niitä on monia, sitä ei toivoisi kenellekkään. Tsemppiä sinne alkuraskauteen :) ♥ Kyllä me tästä vielä selviämme!

      Poista

Muistathan pysyä asiallisena :)